Bjerringbro-firma hjælper industrien med at energioptimere. Det sker via præcise målinger af alle virksomhedens større maskiner. Det giver viden om drift, spild og ineffektivitet, som kan omsættes til både besparelser og mindre CO2-aftryk.
Det er bare fem år siden, at makkerparret Morten B. Madsen og Jarl Gorridsen fik ideen til en enklere metode indenfor måling og trådløs dataopsamling til brug for energiledelse i industrien. Efter ganske få år på bagen har opstartsfirmaet DS Energy allerede mere end 14.000 målepunkter i drift i hos nogle af Danmarks store og kendte virksomheder. Målepunkterne sender hver 15. minut data ind til DS Energy i skyen, og hjælper på den måde kunderne med at blive klogere på, præcis hvilke maskiner og hvilken del af driften, der kan optimeres.
”Vi starter med at besøge kunden og gennemgå nøgleinstallationerne. Nogle gange har kunden, der ofte er en fremstillingsvirksomhed, selv en formodning om, hvor ’synderne’ befinder sig – typisk store maskiner indenfor luft, vand, køl og varme. Men det er vigtigt, at vi gennemgår maskinparken grundigt, for djævlen kan nemlig ofte gemme sig i detaljen,” forklarer Jarl Gorridsen, medindehaver og direktør i DS Energy.
I nogle tilfælde kan der blive opsat tre-fire målepunkter på en større maskine, især hvis det er forskellige parametre, der skal måles på. Det kan være, at en maskine bruger både vand, gas og el til f.eks. kædetræk. For år siden var opsætning af målepunkter og indsamling af data baseret på træk af metervis af kabel og uendelige installationstimer – kombineret med komplekst udstyr og svært ”ekspert”-software. Og så var det dyrt. Det har DS Energy lavet om på. I vore dage sendes data krypteret og op i skyen via radio og simkort. Fordelen er, at det ikke konflikter med kundens IT-afdeling, men kunden har alligevel direkte adgang til alle målepunkter online. Det sker via virksomhedens EMS-software, der basalt set er et website med en intuitiv brugerflade, som de fleste hurtigt selv kan betjene. DS Energy’s kunder har ofte snesevis af brugere på systemet, der er ”for alle”.
”På den måde kan kunden holde overblik og skabe benchmark for data, sætte alarmer og gennemskue forbrugsmønstre,” siger Jarl Gorridsen.
Interessen er eksploderet inden for halvandet år
Og energibesparelsen spiller ind i en større samfundsmæssig dagsorden – den grønne omstilling og bæredygtig drift.
”Det er tydeligt, at både virksomheder, myndigheder og offentligheden kræver, at produkter skal fremstilles med færre ressourcer og mindst muligt CO2-aftryk. Og det skal kunne bevises og dokumenteres. Det er samtidig et fortrin at slå på i markedsføringen. Det er alt sammen noget, som vores trådløse måling af energidata kan hjælpe med,” understreger Jarl Gorridsen.
”Interessen for trådløse målinger og for energioptimering er eksploderet inden for det sidste halvandet års tid. Vi forventer at runde 20.000 målepunkter ude hos kunderne inden årets udgang,” siger Jarl Gorridsen.
Lad være med at gøre det til et stort projekt
En anden pointe er, at det ikke behøver være et stort projekt.
”Det er som om, der er en tendens i tiden til, at alting skal projektgøres og gøres forkromet. Men det behøver ikke være så indviklet,” siger Jarl og gør det helt håndgribeligt:
”Vi installerer målerne mandag og indenfor få dage har kunderne fulde data og kan starte analysearbejdet. Måling giver viden. Viden giver mulighed for at handle hurtigt og undgå spild og forbedre din drift,” siger Jarl Gorridsen, og fortsætter:
”Så enkelt er det. Vi kalder det ’Grøn omstilling uden snyd’, fordi muligheden for at gøre noget med det samme og reducere dit forbrug er lige dér foran dig – fra dag ét”.