Sponseret indhold

Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok

Af:

Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal over i stor stil. Det gør de for at dække manglen på faglærte hænder og hoveder, der skaber vækst i Danmark. Arbejdsgiverne skriger på mere arbejdskraft, og den mangel bliver ikke mindre. Flere faglærte går på pension, end der begynder på en erhvervsskole.

Skrevet af; Emil Drevsfeldt Nielsen, erhvervspolitisk chef i Dansk Metal


Den grønne omstilling kommer alene i industrien til at kræve mindst 116.000 flere hænder og hoveder frem mod 2030, hvis vi skal nå vores mål om at reducere CO2-aftrykket med 70 procent. Heraf er 40 pct. faglærte så som smede, industriteknikere og automatikteknikere. Virksomhederne vil opleve massiv mangel på kvalificeret faglært arbejdskraft.

For at gå den udfordring i møde, bør noget af det allervigtigste for virksomhederne være at se på, hvor man kan automatisere processer, der kræver faglærte hoveder og hænder i dag.

Investér i dag eller dø i morge
Pengene er der til at investere. De store overskud fra foregående år har i hvert fald ikke resulteret i store lokale lønstigninger til de faglærte, der skruer resultaterne sammen. Her må man som virksomhedsleder lave afvejningen om man kan se sig selv og sine aktionærer i øjnene. Hvis pengene ikke går til at aflønne essentiel arbejdskraft, så bør overskuddet simpelthen gå til at etablere en velsmurt automatiseret produktion, der går problemet i møde med manglen på faglærte hoveder.

Frigiv virksomhedens dyrebareste ressource
I fremtiden er der ikke plads til at kaste mandetimer efter de mest rutineprægede arbejdsopgaver. Vi bliver derfor nødt til at have et stærkt fokus på, at få løftet investeringerne i automatiseringen og nye teknologier ude i virksomhederne. Det vil gavne Danmarks konkurrenceevne, vores produktivitet, vækst og arbejdspladser – og ikke mindst medarbejdernes løn. Det er ikke bare win-win, det er en win-kavalkade for både ansat og virksomhed.

Tager en virksomhed skridtet og investerer i fx en robot, vil den kunne overtage de arbejdsopgaver, som er mest ensformige, slidsomme og tunge. Det frigiver vigtige ressourcer, så medarbejderne kan udføre de arbejdsopgaver, som er mest værdiskabende. Samtidig slider automatiseringen mindre på medarbejderne, og man sikrer, at ens ansatte kan holde til at arbejde et fuldt arbejdsliv.

Hænger i manuel bremse
Faktum er desværre, at Danmark halter bagefter, når det handler om nye investeringer i automation og ny teknologi. Antallet af industrirobotter i Danmark er faktisk faldet siden 2017. Og ser vi på tætheden af robotter i Danmark, så overhaler lande som Kina og USA os inden for få år. Det går ud over vores produktivitet, mulighed for forbedringer i løn og i sidste ende fremtidige danske arbejdspladser. Det går ikke. Denne tendens er vi vidner til, trods vi har set vækst og økonomisk fremgang i virksomhederne de seneste mange år. Det er især de små og mellemstore virksomheder, som halter bagefter – og her er der altså rigtig meget at hente for en virksomhed, hvis de tør at investere i ny teknologi til virksomheden.

Som fagforening har vi selv en del af ansvaret. Vores medlemmer skal være klædt på til opgaven, så de har de rette kompetencer til at anvende og arbejde med de nye teknologier. Fremtidens faglærte skal i langt højere grad betjene sig af kode, Ipads og algoritmer end af drejebænk og svejseapparat.

Ikke så svært at komme i gang med
Det er også vigtigt, at virksomhederne føler sig klædt på til at kunne investere i ny teknologi. Her handler det om, at virksomhederne benytter sig af de mange gode tilbud, som er derude. Det gælder blandt andet tilbud som SMV:Digital, hvor man kan søge penge fra en pulje til rådgivning om automatisering og digitalisering af sin virksomhed. Man kan endda få tilskud til at købe en robot til virksomheden.

Mit budskab er derfor klart og enkelt: Få nu taget de første beslutninger om at investere i den nødvendige nye teknologi, hvad enten det er automatisering, cobots eller mere digitalisering, der er behov for i din virksomhed, ellers taber vi arbejdspladser til udlandet. Det handler om liv og død for nogle virksomheder, hvorvidt de hopper med på vognen her.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
2
Digital teknologi er vejen til bæredygtig byggeri
illu
Vand i byerne skal løses smart
1-SBGE245G_lænke
To smukke nyheder fra Grand Seiko

Læs også

Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...
Susanne_Bahne_Hansen_FOTO_Hanne_Loop_1
Er automatisering en trussel mod HK’erne?
Indholdet i klassiske HK-jobs ændrer sig i høj grad med den stigende automatisering og robotisering af arbejdsopgaverne. Spørgsmålet...