Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig i Europa. Sjældent har der været så mange hindringer for dansk produktion – og alligevel klarer danske virksomheder sig godt i konkurrencen.
Skrevet af; Søren Peter Johansen
Der lurer en anden måske større fare. Virksomheder i de lande, som vi sammenligner os med, klarer sig tilsyneladende bedre end os! Det afslører en analyse af antallet af installerede robotter fra IFR, International Federation of Robotics. Virksomheder i Danmark installerer for tiden færre robotter, end andre lande gør. Fortsætter denne tendens, vil virksomhedernes produktivitet og dermed konkurrenceevne blive svækket. Derfor er det vigtigt, at vi alle i et højere tempo end tidligere tilegner os viden om de nyeste teknologier og samtidig lærer at omsætte samt udnytte denne viden til en mere agil og effektiv produktion og arbejdsdag.
Lad dig inspirere til mere og bedre automatisering
En stor barriere for yderligere automatisering blandt beslutningstagere er mangel på tid – eller at tiden prioriteres til andet end automatisering. Bryd denne barriere ved at komme forbi AUTOMATIK-messen i Brøndbyhallen den 13.-15. september. Her kan du på kort tid få inspiration på mange forskellige konferencer fra virksomheder med succesfulde cases – samt møde de leverandører, som fremover skal levere den teknologi og viden, der er nødvendig til næste bølge af automatisering.
Kom i gang
Du kan med fordel starte med en kollaborativ robot – en cobot. Udover dens indbyggede sikkerhed er denne type robot kendetegnet ved at være simplere og nemmere at instruere end traditionelle robotter. Det kan gøre det hurtigere at komme i gang med at teste automatiseringen på egne processer og produkter samt lære om sensorer, gribere, procesudstyr og så videre, så man efterfølgende er godt rustet til dialog med leverandører af større anlæg.
På lidt længere sigt vil kunstig intelligens blive en teknologi, som vi alle skal lære at kende. Kunstig intelligens anvendes allerede nu af flere virksomheder rundt omkring i landet. Kunstig intelligens er inspireret af menneskets måde at opbygge samt anvende erfaring og viden på. For eksempel kan kunstig intelligens lære at genkende mønstre, hvilket er nyttigt i forbindelse med kvalitetskontrol, hvor man kan oplære et visionsystem til at skelne mellem gode og dårlige emner. Oplæringen sker typisk ved ”sidemandsoplæring” fra et menneske.
Innovation – gør noget – prioriter tiden.
Virksomheder, der vil udvikling, kan med fordel kortlægge de muligheder og problemstillinger, som teknologien bringer. Hvilke teknologier bør virksomheden implementere nu og i fremtiden?
Kortlægningen, som også kaldes et roadmap, gør det lettere for virksomheden at lave en sund investeringsplan og ansætte medarbejdere med de rette kompetencer. Et roadmap sikrer, at den langsigtede målsætning holdes for øje, da værdifuld viden opbygges efterhånden, som koncepter udvikles, og teknologien afprøves. Viden opstår sjældent alene, men ofte ved udveksling af erfaringer med andre i interne eller eksterne netværk. Små pilotprojekter vil også være en god måde at starte på, når ny teknologi skal implementeres.
Med en sådan tilgang til innovation og ny teknologi kan produktionsvirksomheder gå ind i fremtiden som teknologivirksomheder – og med styrkede muligheder for at rekruttere innovative medarbejdere.