Sponseret indhold

Amazon Web Services: Diversitet, lighed og inklusion er godt for forretningen

Yasmin Jundiyeh, der netop har afsluttet uddannelsesforløbet AWS re/Start, flankeret af systemarkitekt Anamaria Todor (til venstre) og Christine Müller Andreassen, Head of Public Policy Nordics & Baltics, Amazon Web Services (til højre).

Af:

Kvinder i Tech har mødt Christine Müller Andreassen, Head of Public Policy Nordics & Baltics, Amazon Web Services, Senior Systemarkitekt Anamaria Todor, og Yasmin Jundiyeh, der netop har afsluttet uddannelsesforløbet AWS re/Start til en samtale om diversitet og bestræbelserne på at få flere kvinder til at søge ind i teknologiens verden.

Hvad er Amazons holdning til kvinder i tech?

”Vi mener at diversitet, lighed og inklusion er godt for forretningen – og så er det bare helt basalt det rigtige at gøre, uagtet hensynet til forretningen. Vores kunder repræsenterer et meget bredt spektrum af køn, racer, etnicitet, nationalitet, religion, seksuel orientering, alder, evner og politiske holdninger. Det er helt afgørende, at Amazons medarbejderstab er diversificeret og at vi fremelsker en kultur, hvor inklusion er en fremherskende norm,” siger Christine Müller Andreassen.

Hvordan ser det ud med ligestilling mellem kønnene internt hos Amazon?

”Det er et stort spørgsmål for en global virksomhed med ikke færre end 1,3 millioner ansatte. Vi anerkender, at et selskab af vores størrelse sætter et vist aftryk på verden og vi er langt fra perfekte. Vi bestræber os på at være ydmyge og udvise omtanke og respekt for det store ansvar vi bærer – både overfor vores ansatte, kunder og kloden som helhed. Vi offentliggør løbende nøgletal for udviklingen i selskabets diversitet. Her viser de seneste tal, at 44,6 pct. af vores ansatte er kvinder (tal fra 2020). Amazon prioriterer lige løn og vores lønstatistikker viser faktisk, at en kvindelig ansat i de senere år i gennemsnit tjener et sted mellem indeks 99,5 og indeks 101,5, hvis vi siger, at den mandlige gennemsnitsløn er indeks 100.Men vi har stadig meget vi skal gøre bedre,” siger Christine Müller Andreassen, ”og derfor har Amazon formuleret en række interne målsætninger for diversitet, lighed og inklusion, også kalder DE&I-mål (Diversity, Equity and Inclusion). Et af målene siger, at vi i 2021 skal øge andelen af kvindelige ledere med 30 pct. i forhold til året før. Det gælder lederposter som direktører, vicedirektører og senior ingeniører,” fortæller Christine Müller Andreassen.

Hvad er de største udfordringer i forhold til at gøre flere kvinder interesserede i at arbejde med tech?

”En stor del af udfordringen består i at få flere kvinder til at uddanne sig i tech-relaterede fag, og det er noget vi brænder for hos AWS. Hvordan kan vi i en tidlig alder modvirke stereotyper og strukturelle barrierer, sådan at vi kan gøre flere piger interesserede i teknologi? 

”Hos AWS har vi en række målrettede programmer såsom GetIT, hvor skolepiger i 12-13 årsalderen på tværs af forskellige skoler arbejder sammen om udvikle applikationer, der kan løse nærværende problemer i deres skole eller nærmiljø. Indtil videre har så mange som 23.000 skolepiger i 136 skoler taget del i programmet, der også indebærer læring i praktiske digitale færdigheder og træning i at arbejde i grupper og præsentere og fremlægge for andre. Det sidste skal bidrage til at styrke pigernes selvtillid og programmet tager også overordnet sigte på at gøre pigerne interesserede i et job inden for tech,” forklarer Christine Müller Andreassen.

AWS Girls Tech Day
”Vi afholder også en AWS Girls Tech Day, der er et globalt virtuelt event, der har til formål at uddanne piger og unge kvinder til at dyrke en interesse inden for videnskab, teknologi, teknik, kunst og matematik. Arrangementet henvender sig til piger og kvinder i alderen 8 til 24, og indeholder en serie workshops i relation til de forskellige discipliner. Deltagerne stifter bl.a. kendskab med machine learning, kunstig intelligens, kodning, virtual reality og robotter. Det sker via oplæg, sjove og pudsige aktiviteter og interaktive træningssessioner.”

”Undersøgelser viser, at 58 procent af danske virksomheder i 2020 oplevede problemer med at rekruttere medarbejdere med de rette IT-færdigheder. Det vurderes at Danmark i 2030 vil mangle så mange som 22.000 IT-folk. Det er et seriøst problem og i AWS vil vi gerne tage vores del af ansvaret for at træne og uddanne især kvinder i brug af cloud-løsninger, som jo er vores forretningsområde. Vi kan se, at der er voksende efterspørgsel efter cloud-færdigheder og det er årsagen til, at vi har søsat gratis træningsprogrammer såsom AWS Educate og AWS Academy, der bl.a. hjælper studerende og undervisere på videregående uddannelser med et gratis curriculum inden for læring om cloud computing. Alene programmet AWS Educate forbinder hundredetusindevis studerende i mere end 200 lande, deriblandt naturligvis også Danmark.”

AWS re/Start
”Frem for alt er jeg meget begejstret for nye program AWS re/Start, som vi netop har lanceret i Danmark. Det er et 12 ugers uddannelsesprogram, der forbereder den studerende på en levevej og karriere inden for cloud-sfæren og åbner mulighed for introduktion til kommende arbejdsgivere. Man behøver ikke en teknisk baggrund eller færdigheder for at kunne deltage i programmet, der er meget praktisk anlagt, med casebaseret undervisning, og en gradvis introduktion til hele cloud-universet. AWS re/Start hjælper også den studerende med at skrive ansøgninger, personlig præsentation, den svære kunst at skrive et CV og træning i jobinterview.”

”Det hele kom sig af, at vore kunder og partnere gjorde os opmærksom på deres problemer med at finde kvalificeret arbejdskraft i relation til løsning af opgaver med cloud, og navnlig et diversificeret ansøgerfelt haltede det især med. Vores program forsøger at adressere vores kunders behov og når vi vurderer kandidater til programmet screener vi især for personer, vi mener har forudsætninger for at begå sig i et teknisk miljø. Det er dog ikke kun vores eksisterende kunder og deres partnere, der får mulighed for at rekruttere fra AWS re/Start. Kursisterne fra programmet kan bringe deres nyerhvervede evner i relation til Linux, Pyhon og cloud i spil i forhold til alle virksomheder. De første studerende har netop afsluttet deres undervisningsforløb i juli i år, og vi vil fortsætte med at uddanne motiverede mennesker via AWS re/Start i den kommende tid. Det er vores håb, at AWS re/Start med tiden vil yde et væsentligt bidrag til at lukke gabet mellem den høje efterspørgsel og det noget lavere udbud af kvalificeret IT-arbejdskraft. Og ikke mindst, at vi får større diversitet i udbuddet af kvalificeret IT-arbejdskraft, understreger Christine Müller Andreassen.

Glæden over at møde ligesindede med mangfoldig baggrund
En af de knap 20 studerende, der netop har afsluttet uddannelsesforløbet i AWS re/Start er 25-årige Yasmin Jundiyeh. Hun hørte om programmet fra det lokale jobcenter. Yasmin er nyuddannet kandidat i Geofysik og rumteknologi har selv oplevet, hvor svært det kan være, at befinde sig i en meget mandsdomineret verden, hvor kvinder ofte skal præstere endnu højere, for nærmest at bevise deres værd.

”Udover at tilføje cloud færdigheder til mit CV var en af de bedste oplevelser med AWS re/Start programmet  mangfoldigheden; at møde mennesker med meget forskellige baggrund og forudsætninger. Det gav mig tro på mig selv, nye perspektiver og også adgang til et netværk, der kan være yderst nyttigt i forhold til jobsøgning og karrieremuligheder,” siger Yasmin Jundiyeh.

AWS-medarbejder med rumænsk baggrund udfører pro bono arbejde på jobbet

En af de mange medarbejdere i Amazon Web Services med international baggrund er Anamaria Todor.

Anamaria er fra Rumænien, men har boet i Danmark i ti år. Hun kom oprindelig til Danmark for at læse til kandidat i IT med en drøm om at få et job inden videospilindustrien. Uddannelsen åbnede imidlertid øjnene for andre muligheder, og efter flere års erfaring som full-stack udvikler, dataingeniør og teknisk teamleder er Anamaria nu senior systemarkitekt hos Amazon Web Services med særligt ansvar for erhvervskunder indenfor pharma.

Hvad er den største udfordring i forhold til at gøre flere kvinder interesserede i tech?

”Det er det image, som de teknologiprægede fag stadig bokser med: At tech-industien er domineret af mænd, og hvor der ikke er plads til kvinder. Det risikerer at blive en selvopfyldende profeti, hvis vi ikke gør en aktiv indsats for at rette op på skævheden,” siger Anamaria Todor.

Efter Anamarias opfattelse er det i høj grad en strukturel problemstilling og det er derfor nødvendigt at sætte ind allerede i de tidlige leveår. Og hun har engageret sig personligt:

”Jeg er mentor for rumænske gymnasiepiger i et forsøg på at stimulere og understøtte deres interesse for teknik og IT. Det er fjern-undervisning. Jeg er også med i Pink Programming i Sverige og i AWS-regi har jeg deltaget i events som Women In Cloud, hvor jeg har svaret på spørgsmål om det at være kvinde i en tekniktung branche;” siger Anamaria Todor.

”Jeg tror det handler om synlighed; at vise de unge kvinder, at det er muligt at arbejde som kvinde med noget så relativt nørdet som cloud – og endda i en ansvarsfuld position,” siger Anamaria Todor:

Hvad er jeres råd til kvinder, der overvejer en karriere inden for teknologi?

”Hvis du overvejer en karriere inden for teknologi, er et forslag at søge en mentor til at hjælpe dig med at afklare spørgsmål og vejlede dig”, siger Anamaria Todor og Christine Müller Andreassen.

Både Christine og Anamaria har nydt godt af mentorskab og vil derfor gerne give noget tilbage ved at være mentorer for andre kvinder. Dette er netop hvad Yasmin Jundiyeh havde brug for og efter de tre kvinders møde har Anamaria sagt ja til at blive mentor for Yasmin. 

”Vi opfordrer alle kvinder til at overveje at søge job i branchen inkl. hos AWS, hvor vi altid har ledige stillinger både i Danmark og globalt,” siger Anamaria Todor og Christine Müller Andreassen.

Se www.amazon.jobs for aktuelle stillinger.

Om Amazon Web Services

Amazon Web Services har i over 15 år leveret cloud computing tjenester til virksomheder og organisationer, og med mere end 200 services og millioner af kunder globalt, har AWS verdens mest omfattende og bredest anvendte cloud udbud. AWS åbnede kontor i Danmark i 2018, og flyttede sidste år til nye kontorer i Carlsberg Byen i Valby i København. Herfra hjælper selskabet  kunder som TV2, DFDS, Lunar, Postnord og Aller Media med at innovere og udnytte de store muligheder i skyen.

Læs mere på www.aws.amazon.com

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...