Sponseret indhold

Det gode eksempel på innovation: Opfinderhold tager patent på banebrydende system

Neurokirurg Louise Møller Jørgensen og

Af:

En lille opfindergruppe på Rigshospitalet har søgt patent på et banebrydende system, som for første gang muliggør objektive MR-undersøgelser, mens man er i gang med at behandle fx Parkinsons Sygdom med elektrostimulation.

Det har taget et opfinderhold fra Rigshospitalet omkring syv år at udvikle et meget lovende system, der løser det hidtil uopnåelige: At udføre elektrostimulerende behandling i en MR-scanner, hvis magnetfelt er 66.000 gange så kraftigt som Jordens magnetfelt.

I innovationsøjemed er de et mønstereksempel på, hvordan man med en god idé fra den kliniske virkelighed og en god portion teknisk snilde kan opfinde noget, som potentielt kan komme til at gavne patienter med en række forskellige sygdomme som fx Parkinsons Sygdom, kroniske smerter og ved genoptræning.

Objektive data fra billedundersøgelser kan være afgørende for at dokumentere effekten af elektrostimulerende behandlinger med fx pacemakere og forskellige typer neurostimulatorer, som er et kraftigt voksende marked. Men indtil for nyligt har MR-scannerens kraftige magnetfelt ødelagt alle forsøg på at lede elektriske signaler ind og ud af scannerrummet. Opfinderholdet har bygget et nyt, meget lavteknologisk system fra bunden, og blandt andet ved at bytte elkablet ud med et lyslederkabel kan de nu monitorere hjernens aktivitet uden signalforstyrrelser, mens de er i gang med en elektrostimulerende behandling.

De tre opfindere er neurokirurg Louise Møller Jørgensen fra Neurobiology Research Unit og Videnscenter for Reumatologi og Rygsygdomme, professor Carsten Thomsen fra Radiologisk Klinik og forskningsingeniør Anders Ohlhues, som tidligere var ansat på Rigshospitalet, men i dag er forskningsingeniør ved Sjællands Universitetshospital.

De har nu fået støtte på en million kroner fra Novo Nordisk Fondens BioInnovation Institute (BII) til at bygge en forbedret prototype af deres opfindelse med hjælp fra R&D ingeniørvirksomhederne Kapacitet A/S og TekPartner A/S. Med denne bevilling tager de et stort skridt i den rigtige retning mod en senere CE-mærkning, så opfindelsen kan blive til gavn for flere forskere og – ikke mindst – klinikere, som ønsker at bruge MR-scanning som markør for behandling med elektrisk stimulation.

Guldalder for elektrostimulation
Deres opfindelse rammer ind i en mulig guldalder for elektrostimulationsbehandlinger – eller såkaldte electroceuticals – hvoraf pacemakere til hjerne og hjerte er de mest kendte. Men opfindelsen er også yderst relevant til udviklingen af forskellige typer smertebehandling, hvor man bruger elektroder på fx hud eller i rygmarven.

I dag styrer man patientbehandling med fx neurostimulatorer og pacemakere ud fra patientens egne subjektive tilbagemeldinger af, hvordan det virker. Men for al stimulation kan det derfor være værdifuldt at kunne koble det med en objektiv MR-undersøgelse af effekten, og det voksende behov kan opfinderholdet hjælpe med at løse.

De får i øjeblikket hjælp fra Lars Nørgaard fra Tech Trans Kontoret på Københavns Universitet. Han har i et meget tæt samarbejde med opfindergruppen hjulpet med at videreudvikle projektet og formulere strategien for kommercialiseringen af det kommende produkt. Projektet, herunder en patentansøgning som er indleveret på baggrund af gruppens arbejde, ejes i fællesskab af Københavns Universitet, Rigshospitalet og Sjællands Universitetshospital.

Når data hjælper patienterne:

Det tværfaglige center PERSIMUNE ved Rigshospitalet, der er ledet af topforsker Jens Lundgren, har i flere år vist vejen for, hvordan computeralgoritmer baseret på sundhedsdata kan hjælpe patienter med nedsat immunforsvar. 

Forskerne her arbejder ud fra en hypotese, at patienter har ensartede mønstre af ukendte risikofaktorer, som forklarer risikoen for komplicerede infektioner. De anvender rutinedata om patienter fra klinikken, studier af biologiske prøver og analyser af scanningsbilleder.

For patienter, der fx har fået transplanteret en nyre eller et hjerte, har PERSIMUNES dataanalyser været afgørende for at reducere livstruende infektioner. De er stærke eksempler på, hvor vigtig det er for klinikere at have data til rådighed i nuet, når de skal hjælpe patienter.

Data-analyseværktøjet er udviklet til at hjælpe patienter med et svækket immunforsvar, men kan også anvendes på andre sygdomsområder.

Se mere på www.rigshospitalet.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...