Sponseret indhold

Elis er i front med samfundsmæssig ansvarlighed

Af:

Elis (tidl. Berendsen) blev i 2019 verdens første virksomhed, der kunne kalde sig certificeret i henhold til FN’s Verdensmål. Rejsen mod bæredygtighed i Danmarks førende tekstilservicevirksomhed startede helt tilbage i 90’erne, hvor det blev en del af virksomhedens DNA. 

Bæredygtig udvikling og samfundsmæssig ansvarlighed er en stærk global trend i disse år, en trend som er med til at skabe en bedre version af de samfund, vi lever i – og ikke mindst en bedre fremtid for de kommende generationer. Ansvaret påhviler både regeringer og borgere – og i høj grad også virksomhederne, der kan omsætte flotte ord til faktiske handlinger. 

For tekstilservicevirksomheden Elis startede rejsen mod samfundsmæssig ansvarlighed allerede i 90’erne. Dengang begyndte virksomheden nøje at måle vaskeriernes forbrug af energi, kemikalier og vand og gennemføre effektiviseringer og besparelser. For Elis, der dengang hed Berendsen, betød det i virkeligheden, at CSR blev en naturlig del af tankegangen og virksomhedens DNA, fortæller Louise Elver, CSR-chef i Elis. 

 ”Siden 90’erne har vores vaskerier hver måned målt og nedbragt forbruget af vand, energi og vaskemidler, 85 pct. af vores tekstiler har mindst ét af mærkerne: Svanemærket, EU-Blomsten og Oeko Tex – og vi har som vision, at vi vil drive CSR-agendaen på det danske marked. At vi nu har opnået verdensmålcertificeringen er en naturlig forlængelse af vores mangeårige CSR-indsats, og verdensmålene er forankrede i vores overordnede strategi og i alle led af vores forretning. De vil også fremover være en rettesnor for vores investeringer og forretningsbeslutninger – ligesom vores Svanemærke og øvrige certificeringer indenfor bl.a. arbejdsmiljø, miljø og samfundsansvar,” siger Louise Elver med henvisning til, at virksomheden i 2019 blev verdensmålscertificeret af certificeringsvirksomheden Bureau Veritas som den første virksomhed i verden. 

Elis begyndte i 2018 at granske de 17 Verdensmål og de 169 delmål nøje for at fastslå, hvilke mål man havde størst mulighed for at påvirke. Det viste sig at være sundhed og trivsel (nr. 3), bæredygtig energi (nr. 7), anstændige jobs og økonomisk vækst (nr. 8) samt ansvarligt forbrug og produktion (nr. 12). 

Ambitiøs CSR-strategi mod 2030
Elis lægger stor vægt på at omsætte ord til handling, og i ambitionen om at drive CSR-agendaen på det danske marked, har virksomheden defineret tre ledestjerner frem mod 2030. 

”De 3 ledestjerner handler om, at vi skal få et 100 pct. cirkulært tekstil-flow, 100 pct. grøn transport og sætte endnu mere fokus på at skabe et fleksibelt og rummeligt arbejdsmiljø, som skal lede hen til, at vi bliver udnævnt til Danmarks bedste arbejdsplads. Vi kender endnu ikke den præcise vej til at indfri målene, men vi er i gang, og vi ved, hvor vi vil nå hen,” siger Louise Elver. 

En del af vejen er bl.a. igangsættelsen af det største og mest ambitiøse lederuddannelsesprogram i virksomhedens historie, som samtlige 130 ledere fra direktionen og til teamledere i produktionen skal gennemføre. En uddannelse, der skal sikre, at lederne udnytter deres fulde potentiale og fremmer processen med at gøre arbejdspladsen – hvor foreløbig 41 pct. af lederne er kvinder – til Danmarks bedste med tiden.

Men der er mange andre ting i gang. F.eks. er der stor fokus på den stigende knaphed af vand og muligheden for at anvende den knappe ressource mere effektivt. Elis-vaskeriers bæredygtige systemer sikrer, at skyllevandet kan genbruges – og i dag udgør genbrugsvand 20-50 pct. af vandet i deres vaskeprocesser, afhængigt af det enkelte vaskeris muligheder for at genbruge vandet. 

Elis udvikler også innovative produkter, som hjælper kunderne med at sænke deres vandforbrug. En test af Elis’ mopper viser f.eks., at de bruger mellem 23 pct. og 62 pct. mindre vand ved rengøring end andre mopper. Robotter og chips er også en del af den innovative proces i et testanlæg på Elis’ vaskeri i Holbæk. 

Her er Elis’ tekstiler udstyret med mikrochips, og den samlede teknologiske løsning til indsortering af tekstiler inkluderer transportbånd, en robotseparator, mikrochiplæser, røntgenscanner og et dynamisk sorteringssystem, der giver mulighed for at inddele vasketøjet i otte sorteringskriterier som f.eks. vasketemperatur, farve etc.

”Kombinationen af robot og transportbånd kan spare vores ansatte for en masse ensformigt arbejde, der ikke tilfører processen værdi,” siger Elis’ Methods Manager Kim Thorsøe.

Robotter og automatisering medfører også miljømæssige gevinster. Tidligere har det været op til den menneskelige operatør at samle vasketøjet i de rette mængder og beslutte hvilke programmer, der skulle køres. Men når tøjet har indbyggede mikrochips, kan robotten sortere præcist på vask og vægt. 

”Derved sikres, at vi altid bruger de programmer og den mængde kemi, der er defineret til at leve bedst op til vores krav til en miljøvenlig, svanemærket og ensartet vaskeriservice,” fortæller Kim Thorsøe.

Elis - pionér i CSR

Den danske virksomhed, der tidligere hed Berendsen, blev i 2017 købt af Elis – en international multiservice-leverandør, der tilbyder løsninger indenfor tekstil-, hygiejne- og facility services. Virksomheden tilbyder bæredygtige tekstil- og hygiejneløsninger og svanemærket vaskeriservice, hvor forbruget af vand, energi og vaskemidler ligger under Svanemærkets krav. Elis var én af de 10 første virksomheder i Danmark, der blev CSR-certificeret. I 2019 blev virksomheden verdensmålscertificeret af Bureau Veritas som den første virksomhed i verden.

Læs mere på www.elis.com

Mest læste på BusinessReview.dk

IMG_20230619_202536
Feltbesøg i Texas: Nordea i dialog med olie- og gasselskabeR om reduktion af metanudslip
1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
Støvring
Bæredygtigt byggesystem til det nordiske klima
2-BUCHERER_BlueEditions_Tudor_Watch_29190kr_07
Blå for Bucherer
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...