Digitaliseringen driver udviklingen i produktionen, hvor supply chains forkortes, fordi varerne tilpasses individuelt og produceres tættere på forbrugeren. Paradigmeskiftet i produktionen kommer ikke blot forbrugerne til gode, men hindrer overproduktion og sikrer et bæredygtigt og grønt klimaaftryk.
I fremtiden vil vi opleve, at varerne flytter meget tættere på forbrugeren, og at varerne i langt højere grad produceres on-demand. De lange supply chains i produktionen, hvor fx sko masseproduceres billigt og ensartet i Østen og transporteres langt ud til forbrugeren, vil i fremtiden blive markant kortere.
”Vi ser tendensen i alle brancher, for det giver ikke mening for miljøet, at fx europæiske grisetarme sendes til Kina for at blive sorteret, for så at blive sendt tilbage igen,” siger Bjarne Lykke Sørensen, CEO for Siemens A/S.
Teknologier, der optimerer
Paradigmeskiftet i produktionen er drevet af digitalisering, hvor data og teknologier bruges til at simulere produktioner for at optimere, styrke konkurrenceevnen og sætte et grønt aftryk på miljøet.
Siemens byder virksomheder med digitalt fokus velkommen med blandt andet Industrial Edge-teknologier. Her opsamles og analyseres data direkte på maskinerne, og alle softwareapplikationer udrulles og opdateres fra et centralt administrationssystem. Det kan naturligvis kombineres med en cloud-løsning, der forbinder produktionsenheder, systemer og maskiner, så den værdifulde viden kan bruges til procesoptimering, kvalitetsforøgelse, ekstra service samt sikring af drift.
”Vi har designet vores teknologier, så de er enkle at integrere til forskellige platforme, der er udviklet af hovedudbydere som Microsoft, Amazon og Alibaba,” fortæller Bjarne Lykke Sørensen.
Produktion tilpasset forbrugeren
Brug af data til at optimere kendes blandt andet fra bilindustrien, der er pionerer på området. Her benyttes konfigureringsprogrammer til at skræddersy bilerne efter den enkelte kundes behov. Tilgangen sikrer ikke blot kundetilfredshed, men mindsker også overproduktion.
”Det er lidt interessant, at bilindustrien baner vejen for, at forbrugerne vender tilbage til de gamle dyder. Den individuelle tilgang ses ikke blot i bilproduktionen, men opleves også i tekstilindustrien. I dag kan sko 3D-printes efter en model af kundens fødder, hvilket minder om den klassiske skomagers læst,” siger Bjarne Lykke Sørensen.
Selv om Bjarne Lykke Sørensen dog ikke tror på, at vi får historiens skomagere tilbage i bybilledet, spår han, at det individuelle vil vinde frem i industrien. Forbrugerne efterspørger allerede specialdesignede løsninger, der tilgodeser miljøet.
”Digitaliseringen styrker hele miljødagsordenen. Ud over at data bruges til individuelt at tilpasse produkterne, bruges data også ude i produktionen til at sikre, at maskinerne performer optimalt, så oppetiden maksimeres. Endelig ser vi en stigende interesse for ”As a Service”, hvor virksomhederne fx ikke indkøber en pumpe, men betaler for vandet efter forbrug,” siger Bjarne Lykke Sørensen og uddyber:
”As a Service” er en intelligent måde for virksomhederne at optimere på. Ved at betale efter forbrug smelter investering og drift – capex og opex – sammen. Når produktionsvirksomheden ikke selv ejer pumpen, kan virksomheden optimere energiforbruget.”
Den bæredygtige tvilling
Digitaliseringen sikrer netop sammenhængskraft i værdikæderne, fordi alt er koblet sammen. Den digitale tvilling – altså den digitale model af selve det fysiske apparat – vinder hastigt frem. Den digitale tvilling styrker både konkurrenceevnen og bæredygtigheden, fordi den kan bruges til at simulere, designe og fejlfinde alt i en maskine til en hel produktion, før man fysisk opbygger den.
Under drift kan data fra den fysiske produktion føres tilbage til den digitale tvilling og dermed give overblik over driftssikkerheden, optimere på fremtidens produktion og medvirke til at skabe nye forretningsmodeller.
Hos Siemens ser de ofte eksempler på, at virksomhederne kan reducere idriftsættelsestiden med mere end 50 %, fordi den digitale tvilling har simuleret produktionen i et virtuelt miljø. Og det betyder, at fejl og mangler bliver rettet, inden prototyperne reelt bygges. Potentialet er en kæmpe værditilvækst både for maskinleverandøren og fabrikkerne. Derfor er digitaliseringen et eksempel på en bæredygtig teknologi, der også skærper konkurrenceevnen.