Verden er globaliseret som aldrig før, og online handel er eksploderet. Det betyder helt lavpraktisk, at der er mange pakker, der skal sendes til mange forskellige lande. Det er en besværlig proces. Hvis en virksomhed sælger det samme produkt til en række forskellige lande, så er der forskellige krav til emballage, etiketter og selve produktet, og alle relevante informationer skal stå på landets sprog. Det betyder, at hvis man har et produkt med et enkelt varenummer, som man sælger til 30 lande, så har man lige pludselig 30 varenumre, man skal håndtere i pakning og på lageret.
I praksis betyder det, at slutfasen med et ellers færdigproduceret produkt bliver unødigt kompleks og tidskrævende, da pakningen til hvert enkelt land kræver en omstilling af pakkelinjen med etiketter og æsker, der er fortrykt på trykkerier i utallige varianter svarende til kravene i hvert enkelt land. De mange omstillinger betyder, at effektiviteten på pakkelinjen falder dramatisk, og stykomkostningerne stiger.
Umiddelbart kan det undre, at man i en verden, der er så højt teknologisk udviklet på talrige fronter, tumler med så lavpraktiske problemer. Men forklaringen er, at den digitale printteknologi ikke har været tilstrækkelig udviklet og i en tilstrækkelig kvalitet, så man har været tvunget til at tage omvejen omkring trykkerierne.
Men det er slut nu. Den digitale printteknologi er nu så avanceret, at individualiseret print på etiketter eller emballage kan tilføjes sent i pakkeprocessen. Dermed bliver håndteringen mere fleksibel, særligt ved mange og små ordrestørrelser. Printet til hvert land foregår nu direkte på selve pakkelinjen, og lagerbeholdningen af emballage består kun af ’blanke’ kasser og etiketter. Slutresultatet er en meget mere effektiv pakkeproces, et lavere lagerniveau af emballage, reduceret spild og en hurtig omstilling af pakning til forskellige lande. Hos Professional Packaging Systems (PPS), specialiseret i proces- og pakkesystemer, har man store forventninger til den nye printteknologi, som man allerede har implementeret i en række færdige løsninger.
”Med inline print forsinker man reelt landetilpasningen helt hen til forsendelsesprocessen, og det er interessant for alle mulige brancher. Ved at undgå kompleksiteten med de mange varenumre, lageropbygning osv. kan man spare mange penge og blive langt mere agil i sin forsyningskæde. Det er ligegyldigt, om man sælger boremaskiner, termostater, yoghurt eller farmaprodukter. Hvis man har en vis kompleksitet i forhold til forskellige lande og forskellige krav, så er det meget store besparelser, man kan opnå med vores printteknologi,” siger Søren Pedersen, CEO i PPS.
Automatisering er en stærk trend
Smart, automatiseret printteknologi i pakkeindustrien er blot et enkelt element i den teknologiske udvikling, som kaldes den fjerde industrielle revolution. Og automatisering er generelt en særlig stærk trend – forstærket af Covid-19 pandemien, der har været et gigantisk chok for verdensøkonomien. Pandemien og de mange nedlukninger og restriktioner har udstillet sårbarheden ved, at verden er så globaliseret med forsyningskæder spredt ud over hele kloden. I normale tider har det været forbløffende effektivt med stabile leveringer til tiden, der holder lagrene nede. Men når et eller flere led i kæderne forsinkes eller blokeres, så har vi balladen. Og det har Covid-19 i høj grad medvirket til.
Problemstillingen har været velkendt i årevis, og i mange lande har der samtidig været en stigende utilfredshed med globalisering, som kritiseres for at sende jobs ud af landet. Der har også fra virksomhedernes side været fokus på, at lønningerne i lavtlønsøkonomierne, især i Kina, ikke længere er så lave, at det altid kan opveje ulemperne ved at producere på den anden side af Jorden. Og her leverer den igangværende industrielle revolution en belejlig løsning, idet automatiseringsteknologier nu er så udviklede og omkostningseffektive, at det ofte bedre kan betale sig, at man flytter produktionen tilbage til hjemlandet eller lande tættere på. Automatiseringen gør, at man kan spare manuel arbejdskraft, som er dyrere på hjemmefronten end i de lande, der normalt outsources til.
”Automatisering er en trend, der har været i gang i flere år, og de store virksomheder er nået langt med automatisering af produktionen, men kan fortsat opnå store besparelser på at implementere Late Stage Customization i pakkeprocessen. Når pandemien er overstået, forventer vi, at også de mindre virksomheder i højere grad vil tage automatiseringsteknologi til sig – både fordi det økonomisk kan betale sig men også fordi pandemien har vist sårbarheden ved at være afhængig af ekstern produktion,” siger Søren Pedersen fra PPS, der også tilbyder en lang række automatiserings- og robotløsninger – bl.a. i samarbejde med Universal Robots, Kuka, Denso og Beckhoff.
”I PPS oplever vi en kraftig stigende efterspørgsel efter automatisering af både produktions- og pakkeprocesser. Vi har derfor udviklet en række standardløsninger, men etablerer også en separat division, der udelukkende skal fokusere på automatiseringsopgaver under navnet PPS Automation. For at få plads til de øgede aktiviteter og forbedre vores faciliteter for afholdelse af seminarer og etablering af showroom flytter PPS til nye lokaler på Hammerbakken 12-14 i Birkerød i løbet af april måned,” slutter Søren Pedersen.