Sponseret indhold

Den nordjyske innovationsfabrik: Få produktionen gjort digital

Innovation Factory North hjælper virksomhederne med at stille skarpt på Industri 4.0.

Af:

Med Innovation Factory North åbner Aalborg Universitet op for et samarbejde med en række nordjyske virksomheder, som skal udnytte tværfagligheden og skabe nye forretningsmuligheder inden for Industri 4.0.

Især for SMV’erne kan det være svært at komme i gang med Industri 4.0, finde de rette løsninger og den teknologi, som skaber værdien og væksten. Den nye partnerskabsmodel, der er lanceret med Innovation Factory North, giver virksomhederne mulighed for at arbejde med Industri 4.0.

Forskerne bag Innovation Factory North vil inddrage 10 teknologiproducenter og 60 virksomheder for at stille skarpt på, hvad implementeringen af nye teknologier kræver både i forhold til udviklingen af teknologierne og til kravene til kompetenceudvikling af virksomhedernes medarbejdere. Xtel Wireless er en af de virksomheder, der allerede nyder godt af partnerskabet i Aalborg, hvor Universitetet stiller laboratorier, teknologier og den tværfaglige viden til rådighed.

– Det er jo ikke så meget teknologien i sig selv, der flytter noget, det er hele integrationen, der skaber resultaterne. Det er den proces, vi gerne vil gøre håndgribelig for virksomhederne, forklarer Charles Møller, der er professor ved institut for Materialer og Produktion.

Sæt gang i den danske vækst
Tallene viser, at selv om de danske virksomheder ofte placerer sig i toppen af diverse internationale målinger, fx med en flot sjetteplads i verden med 240 robotter pr 10.000 medarbejdere, så er der langt op til førende nationer som Singapore, der har 800 robotter pr 10.000.

Samtidigt er den danske vækst for nedadgående, og mange virksomheder har svært ved at omfavne Industri 4.0 og få skabt værdi. Det er her partnerskabsmodellen kommer ind i billedet.

– Med Innovation Factory North kan vi samle de kompetencer, der er i Nordjylland inden for Smart Produktion. Vi har udarbejdet en tretrinsmodel, der består af Awareness, Demonstrator og Forankring. Modellen skal klæde virksomhederne på til selv at kunne drive digitaliseringen og Industri 4.0, siger Brian Vejrum Wæhrens, som er professor, institut for Materialer og Produktion.

Tretrinsmodellen skal være med til at modne virksomhederne og indledes med Awareness, hvor virksomhederne skaber rammerne for integrationen med Industri 4.0.

– I den her fase ser vi på mulighederne og skærper visionen. Det kan fx være, at virksomheden ønsker at få produkterne 50 % hurtigere på markedet. Det handler om at skabe den stærke ide og matche den med de nødvendige kompetencer, teknologi osv., siger Charles Møller.

Få teknologierne prøvet af
I Demonstrator-fasen stiller Universitetet deres Smart Produktion Lab til rådighed sammen med tværfaglige kompetencer, der kan opbygge konkrete demonstratorer – lige fra relativt simple modeller, hvor man ønsker en højere oppetid til kompleks integration af robotter, der skaber et sammenhængende digitalt flow i virksomheden.

– Vi hjælper med at bygge demonstratorerne, og så stiller vi dem til rådighed for virksomhederne, fortæller Charles Møller, der også understreger, at innovationsfabrikken har et interessant forskningsmæssigt perspektiv. Samarbejdet giver nemlig mulighed for, at studerende med forskellige faglige baggrunde kan deltage i projekter. Når de studerende mødes med virksomhederne, opstår samspillet, der kan lede til fremtidig rekruttering og karrieremuligheder.

Tredje fase Forankring handler om at integrere løsningerne i produktionen. Er der brug for kompetenceudvikling i virksomheden for at kunne drive den nye teknologi? Skaber løsningen den rette værdi? Når alle de spørgsmål er på plads, er virksomhederne klar til selv at drive digitaliseringen og skabe værdi i Industri 4.0.

Trækker på alle erfaringer
Innovation Factory North er en del af et større økosystem hos Aalborg Universitet, der også løser opgaver i MADE-regi. Nonprofit organisationen MADE – Manufacturing Academy of Denmark – har visionen om, at Danmark skal have en produktion i verdensklasse. MADE består af virksomheder, universiteter, GTS-institutter og uddannelsesinstitutioner.

– Vi kan overføre vores erfaringer fra MADE-regi, hvor vi typisk hjælper de store etablerede virksomheder med Industri 4.0, til SMV’erne som er med i Innovation Factory North. På den måde kan virksomhederne få højst muligt værdi ind i produktionen, forklarer Brian Vejrum Wæhrens.

FAKTA

Innovation Factory North (www.ifn.aau.dk), som løber over en treårig periode, bygger videre på viden, der er opnået gennem en række andre projekter fx MADE SPIR/Digital, NordVest Smart Produktion, Labour 4.0, i4MS.

Læs mere på www.ifn.aau.dk

Det er jo ikke så meget teknologien i sig selv, der flytter noget, det er hele integrationen, der skaber resultaterne.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne
BH-highres
Forretningsrejsende mødes i Danmark
Intro 2
Den moderne leder skal lære fra sig

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...