Sponseret indhold

Flere el-praktikpladser er til industriens fordel

Af:

Jo mere teknologien vinder frem i produktionen, jo større bliver gevinsten for industrivirksomheder, der uddanner deres egne elektrikere efter den nye, specialiserede elektrikeruddannelse.

Elektrikerlærlinge kan blive nye nøglemedarbejdere i industrivirksomheder, der vil følge med i den teknologiske udvikling og har brug for medarbejdere, der forstår deres processer til bunds.

Med fjernelsen af autorisationskravet for at uddanne elektrikerlærlinge i industrien og indførelsen af 28 moduler i elektrikeruddannelsen er det blevet nemt for industrivirksomheder at tage elektrikerlærlinge og skræddersy deres uddannelse til virksomhedens præcise behov.

”Elektrikerlærlinge er en fordel for virksomheder, og jo mere teknologien vinder frem i produktionen, jo større bliver gevinsten ved at have uddannet elektrikere, der har erfaring med virksomhedens maskiner og produktion.

Derfor er det vigtigt, at industrien tager flere elektrikerlærlinge end i dag. Både for lærlingenes og virksomhedernes skyld,” siger næstformand i Dansk El-Forbund, Benny Yssing.

Har lyttet til industrien
I dag udgør elektrikerlærlinge 25 procent af de ansatte hos lokale el-installatører, men kun 6 procent af elektrikerne på industrivirksomheder. 87 procent af de nye elektrikere er uddannet hos lokale el-installatører.

Tænketanken Cevea har for Dansk El-Forbund undersøgt, hvad der afholder industrivirksomheder fra at tage elektrikerlærlinge, og hvad Dansk El-Forbund kan gøre for at motivere til flere praktikpladser i industrien.

Cevea foreslår blandt andet organiseret starthjælp til industrivirksomheder, der ikke før har haft elektrikerlærlinge, og så skal der sættes endnu mere fokus på værdien af at uddanne sine egne elektrikere.

Ifølge Benny Yssing viser analysen, at Dansk El-Forbund fortsat har en vigtig opgave med at fortælle industrien om fordelene ved den nye elektrikeruddannelse. Og give industrien starthjælp til at komme i gang, hvilket forbundet er klar til.

”I tidernes morgen uddannede vi allround-elektrikere, der kunne almindelig bygningsinstallation til hjem, erhverv og butik samt en smule industri. I dag er elektrikeruddannelsen meget mere specialiseret. Hvis man som el-ansvarlig i industrien selv har været igennem den gamle elektrikeruddannelse og ikke er orienteret om spændvidden i den nye uddannelse, kan man være usikker på, hvad dagens elektrikerlærlinge egentlig har af kompetencer og potentiale. Med analysen ved vi nu endnu mere om virksomhedernes viden, ønsker og spørgsmål, så vi kan arbejde endnu mere målrettet på at skabe flere praktikpladser.”

28 specialiserede moduler
Dansk El-Forbund og installatørernes organisation TEKNIQ ændrede elektrikeruddannelsen i 2015.

Tidligere havde elektriker-lærlingen fem specialer at vælge imellem. I dag er uddannelsen i stedet bygget op af 28 moduler, hvoraf mange afspejler den nyeste teknologiske udvikling og ikke tidligere har været en formel del af elektrikeruddannelsen.

Blandt modulerne er nye, specialiserede discipliner som ’Automatiske løsninger i industrien’, SCADA løsninger ’, ’Robot-el-teknik-, ’Industrielle netværk og kommunikation’ og ’Industrielle processer i automatiske anlæg’.

”De mange nye, specialiserede moduler betyder, at industrivirksomheden, når den indgår uddannelsesaftale med en lærling, kan designe uddannelsens indhold, så den passer specifikt til virksomhedens behov. Hvis virksomheden arbejder med robotter, kan uddannelsen have fokus på det, og hvis elektrikerjobbet indebærer vedligeholdelse af en kontorbygning, kan uddannelsen også handle om det,” siger Benny Yssing.

Nye nøglemedarbejdere
Når elektrikeruddannelsen på denne måde tilpasses virksomhedens behov, opnår virksomheden at få nye nøglemedarbejdere med stor indsigt i virksomhedens systemer og processer, så de kan yde mere effektiv service og vedligehold af virksomhedens faciliteter end elektrikere, der tilkaldes udefra.

”Vi ved, at det kan være en udfordring, når elektrikere kommer til udefra for at servicere en virksomhed, fordi eksterne elektrikere ikke kender virksomhedens processer til bunds. Ét er at få et transportbånd til at køre igen, men når man måske skal udføre elektrikerarbejde blandt kemi eller andre avancerede produktionsforhold, der er unikke for virksomheden, bliver det svært. Med den nye elektrikeruddannelse har virksomheden fået mulighed for at uddanne lærlinge, der forstår disse ting fra starten og kan vedligeholde fabrikken effektivt,” siger Benny Yssing.

Karriere i virksomheden
Virksomhedens mulighed for at designe uddannelsen øger også lærlingens motivation for at blive i virksomheden og gøre karriere eller bruge sin specialiserede uddannelse som afsæt til videreuddannelse, der også kan blive til gavn for virksomheden.

”I dag ser vi allerede nogle store virksomheder lave karriereplaner for deres elektrikerlærlinge. De kan for eksempel vælge at læse til ingeniør og dermed bidrage til virksomheden på nye kvalificerede måder i ingeniør- eller teknikerafdelingen,” siger Benny Yssing.

FAKTA

Da elektrikerlærlinge kun udgør 6% af de beskæftigede elektrikere i industrien, er der et stort potentiale. Læs mere om den nye uddannelse og de mange moduler på www.elektrikeruddannelsen.dk.

Hvis virksomheden arbejder med robotter, kan uddannelsen have fokus på det

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...