Stigende energipriser truer dansk fødevareinnovation

Af:

Stigende energipriser er en regulær bombe under de små og mellemstore virksomheder i den danske fødevarebranche. Derfor beder man fra brancheorganisationen FødevareDanmark nu politikerne på Christiansborg om hjælp.

“I Danmark har vi en både meget sikker, en meget varieret og ikke mindst en meget innovativ fødevarebranche. Den skulle vi gerne bevare, men det forudsætter, at politikerne på Christiansborg viser forståelse for, at der er behov for nogle initiativer til, hvorledes vi kan hjælpe branchen hen over den aktuelle krise, som de stærkt stigende energipriser udgør.” Det siger Torsten Buhl, der er administrerende direktør i FødevareDanmark. Det er en interesseorganisation for små og mellemstore fødevarevirksomheder. Virksomheder, der i forhold til f.eks. supermarkederne rammes voldsomt af de høje energipriser. I supermarkedet udgør eksempelvis udgiften til at holde kølemontrerne kørende kun en mindre del af de samlede driftsomkostninger, mens de for den lille slagtermester, oste- eller fiskehandler meget hurtigt kan blive en belastning.

Innovation nedefra er vigtig
”Her er hele omsætningen baseret på køle- og/eller varmekrævende fødevarer, og derfor udgør energipriserne procentuelt en langt højere andel af driftsomkostningerne. Så når vi har regler for, hvorledes vi opbevarer fødevarer betryggende på køl og frost, mener vi i FødevareDanmark også, at politikerne er nødt til give vores medlemmer en hjælpende hånd,” forklarer Torsten Buhl videre. Et stort udvalg af specialforretninger er nemlig med til at lægge grunden for den danske fødevarebranche.

Med det mener Torsten Buhl, at innovationen kommer nedefra. Nede fra de små gårdbrug og specialbutikkerne, der løbende forfiner deres råvarer og lancerer nye koncepter, som med tiden spreder sig i detailledet for til sidst også at nå de store supermarkedskæder. Den udvikling ser han meget gerne fortsætter.

Vi skal beholde diversiteten
”Det skulle nødig ende som i Sverige, hvor de fødevarebaserede specialforretninger fuldstændig er forsvundet fra detailhandelen, og hvor forbrugerne er henvist til kun at handle deres fødevarer i supermarkedet,” uddyber Torsten Buhl. Ikke fordi der som sådan er noget galt med supermarkederne, men diversitet i udvalget er alt andet lige med til at skærpe konkurrencen og holde producenterne på tæerne.

Under Coronakrisen var situationen en ganske anden. Mens landet var lukket ned, og vi ikke kunne gå ud at spise, flyttede forbruget sig markant. Dermed steg salget af de dyrere og de mere eksklusive fødevarer, fordi vi var nødt til at forkæle os selv derhjemme, men lige nu står valget mellem at købe de gode fødevarer eller betale regningen for energiforbruget i vores hjem.

Politikerne må træde til nu
”Dermed rammes vores branche på en række punkter. Stigende energipriser og dyrere råvarer i detailledet og ikke mindst højere leveomkostninger og usikkerhed om fremtiden hos forbrugerne kan ikke undgå at påvirke forbrugernes indkøbsvaner, og den effekt er det vigtigt at minimere,” påpeger Torsten Buhl, idet han lidt sammenligner situationen med ”den perfekte storm” i form af højere energiudgifter i butikker og virksomheder, det samme hos deres leverandører, der vælter dem over på priserne – og tilbageholdende forbrugere. Betegnelsen er nærliggende, og er specialforretningerne først forsvundet fra gadebilledet, er de væk for altid. Det er ikke, fordi han hverken kan eller vil give nogen skylden for krisen, men han mener altså, det er tid for politikerne at træde til og give en hjælpende hånd. 

Det er vigtigt lige nu at bakke op om den eksisterende struktur for dansk fødevareproduktion og dermed en specialiseret detailhandel, mener altså administrerende direktør i FødevareDanmark, Torsten Buhl, der håber på politikernes forståelse.

Branche med et højt energiforbrug
FødevareDanmark er paraplyorganisation for Danske Slagtermestre, Danmarks Fiskehandlere, Ostehandlerforeningen for Danmark, KonditorBager A/S og foreningen SMV Fødevarer samt Smagen af Danmark og Sammark. Formålet med FødevareDanmark er at skabe et fælles talerør for små og mellemstore virksomheder og butikker inden for fødevareområdet.

Fødevarevirksomhederne er underlagt særlige krav om temperaturer, der kræver megen energi. Det gælder både i diskene i butikkerne og i køle- og frostrum samt til bagning, tilberedning og under transport. Dertil kommer et betydeligt forbrug af energi og brændstof hos de virksomheder, som lever af at levere fødevarer til butikker, restauranter, cafeer, kantiner og offentlige køkkener etc. eller som transporterer levende dyr.

 Se mere her: www.fødevaredanmark.dk

Danmark skulle nødig ende som i Sverige, hvor de fødevarebaserede specialforretninger fuldstændig er forsvundet fra detailhandelen, og hvor forbrugerne er henvist til kun handle deres fødevarer i supermarkedet

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
WF16071press
Ledelse i en VUCA-tid
Claus Finderup Grove_CMYK
Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...