Fødevaresikkerhed er mere i fokus end nogensinde før. Derfor er det vigtigt for fødevarevirksomhederne at have adgang til de bedst mulige løsninger, når det gælder desinficering med henblik på at eliminere smittekilder. En avanceret robotløsning er svaret på den udfordring.
I Danmark stiller myndighederne særdeles strikse krav til både, hvorledes fødevareindustrien forarbejder fødevarer og, hvorledes de opbevares. Alligevel sker det en gang imellem, at lynet slår ned uden varsel, og et parti fødevarer bliver inficeret med f.eks. salmonella eller listeria. Nogle gange er det muligt at identificere smittekilden umiddelbart, andre gange er det sværere end som så.
”Det kan betyde et væsentligt usikkerhedsmoment i forhold til, hvornår virksomheden er i farezonen. Derfor gælder det om at give fødevarebranchen adgang til teknologi, der effektivt kan fjerne enhver tvivl om, hvorvidt fødevaresikkerheden er i orden. Det kan Climates DX1 robot, som er den eneste på markedet, der med garanti kan fjerne 99,9999 pct. af alle mikroorganismer.”
Dræber bakterier, sporer og virus
Sådan siger administrerende direktør Signe Steen Risager fra virksomheden Climates om robotten, der på flere områder er unik. Sammenlignet med andre traditionelle løsninger, er den langt mere effektiv, hvilket blandt andet skyldes, at DX1 robotten fylder rummet med en tør gaståge af mild brintoverilteopløsning. Gastågen når alle tilgængelige overflader, revner og sprækker samtidig med, at den mætter luften, så luftbårne mikroorganismer ikke hvirvles rundt i lokalet, mens alle mikroorganismer dræbes samtidigt.
”Faktisk er gassen så effektiv, at den dræber hver enkelt bakterie, spore eller virus. Det betyder, at robotløsningen er mindst 200 gange mere effektiv end desinficering med flydende midler, hvor man kun fjerner det, der kan vaskes væk ”, forklarer Signe Steen Risager, idet hun understreger, at der ikke findes andre lignende løsninger på markedet. Robotten er derfor særdeles effektiv, når en fødevarevirksomhed ønsker maksimal sikkerhed.
Godkendt efter EU-standard
”Med robotten er det muligt at nulstille et helt produktionsområde uden brug af manuel arbejdskraft. Det frigiver faglært arbejdskraft til andre og mindre fysisk krævende opgaver.
Hun understreger, at robotten desuden dokumenterer processen, så der er umiddelbar kvalitetskontrol af, at desinficeringen er gennemført. Det eliminerer menneskelige fejlkilder i rengøringsprocessen.
”Typisk er det nemlig de sidste få procent af mikroorganismerne, der både er de sværeste at fjerne og de farligste at efterlade, så får man ikke dem med i processen, er virksomheden fortsat udsat for smitterisiko”, uddyber Signe Steen Risager.
Climates DX1 robotten er sammen med den milde væske godkendt efter DS/EN 17272:2020, den nye standard for rumdesinficering, som siden 2020 er trådt i kraft ved rengøring i fødevareproduktion.
Desinficerer både overflader og luft
Signe Steen Risager forklarer, at robotten ikke er en erstatning for almindelig rengøring, men et tillæg til rengøringsprocessen, der også kan anvendes i andre industrisegmenter. Fødevaresikkerhed står imidlertid meget højt på forbrugernes dagsorden, så især i pakkemiljøer, hvor der ikke sker yderligere forarbejdning af fødevarerne, er det essentielt at have styr på sine rengøringsprocesser. Ud over den fine opnåede EU-Standard har Fødevarestyrelsen godkendt, at det efter desinficeringsprocessen ikke er nødvendigt afvaske produktionsområderne med vand før ibrugtagning. Det er endnu en unik egenskab ved Climates DX-1 robotten, da mange produktionsapparater ikke tåler vand.