Med IoT-baseret sensorteknologi og et netværk, som overholder åbne standarder, kan sikring af beboelsesejendomme gøres både nemt og prismæssigt overkommeligt. Både for ejer og beboer.
”Nogle gange kan IoT-løsninger forekomme at være noget fjernt og fremtidsagtigt, men i hvert fald meget komplekse og enormt besværlige at installere og bruge. Vi har, med vores fire services, forsøgt at gøre det meget nemt – det er lidt som et Netflix-abonnement: når først det er betalt har man adgang til hele udbuddet, for når man udfører løsningerne rigtigt, er der tale om ren ’plug-and-play’. Man skal hverken koncentrere sig om netværk, sensorer eller teknik – blot læne sig tilbage og nyde alle fordelene”, indleder adm. direktør Jesper Holm Kristoffersen fra Brunata A/S.
Frit valg på alle hylder
De fire services Brunatas adm. direktør omtaler drejer sig om henholdsvis overvågning af indeklima, lækageovervågning, registrering af løbende toiletter samt overvågning af røgalarmer, samlet under konceptet Brunata Smart Building – og da der er tale om fire adskilte services kan kunderne selv til- og fravælge de forskellige muligheder efter behov.
”Vi håndterer installation, drift af netværket og registrering af alle hændelser. Resultaterne præsenteres på individuelle sider på vores brugerportal. For brugerne er det lidt som med et alarmsystem: vi forstyrrer kun, hvis der er en årsag til det. Som ved alle andre utilsigtede hændelser handler det om at stoppe ulykken i tide og begrænse dens udbredelse – for selv en lille uopdaget lækage bliver til en uhyre omfattende vand- og fugtskade på bygningen med meget store omkostninger til flytning og genhusning af beboerne samt omkostningerne til selve udbedringerne”, pointerer Jesper Holm Kristoffersen.
Velrenommeret selskab i den digitale verden
Som selskab har Brunata godt og vel 100 års erfaringer med at måle, aflæse, beregne og fordele vand- og varmeforbrug i ejendomme af enhver størrelse – det være sig offentligt såvel som privatejede. Imidlertid har den teknologiske udvikling åbnet op for en lang række andre muligheder, ligesom markedet i dag stiller helt andre krav og ønsker end tidligere. Rejsen fra den analoge til den digitale verden har ligeledes været medvirkende til at åbne helt nye muligheder – herunder anvendelse af IoT-teknologi (Internet of Things).
”I Brunata blander vi ny og gammel teknologi, og selv den dag i dag har vi ældre ejendomme med analoge målere, der blev monteret hos kunderne mellem de to verdenskrige (1918-1940, red.) – og vi laver forbrugsregnskaber beregnet på data fra disse målere, ligesom vi naturligvis servicerer dem. Med vores Smart Building-koncept lægger vi et netværk ind i ejendommen, som trådløst kommunikerer med de enkelte sensorer, hvorefter forbrugerne kan følge deres forbrug og eventuelle alarmer på kundeportalen Brunata Online. Netværket er baseret på det åbne LoRaWAN® (se faktaboks) hvorved forbrugerne står meget frit med hensyn til valg af leverandører”, fremhæver Jesper Holm Kristoffersen.
Fremtidssikret løsning
I og med at de forskellige services samlet i Brunata Smart Building er baseret på en åben netværksstandard er det meget nemt at udvide med nye services i fremtiden. Dermed er hele konceptet fremtidssikret, på en måde som løsninger baseret på proprietær teknologi slet ikke kan hamle op imod.
”Vi tror ikke på at fremtiden kommer til at bestå af låste systemer. Efterhånden som verden udvikler sig – eksempelvis med flere funktioner i Smart Building – er det rigtig godt, at vi også kan samarbejde med producenter, som udvikler og fremstiller hardware i form af produkter, sensorer og målere, der bygger på denne standard. Lidt ligesom Bluetooth. Vi laver ikke længere proprietære netværk, og de eksisterende ’låste’ netværk bliver udskiftet med åbne teknologier efterhånden som de tilhørende sensorer skal udskiftes. Rigtigt mange af de store producenter leverer sensorer og komponenter til det åbne LoRaWAN® – såsom Bosch og Siemens. Og antallet af velkendte producenter indenfor Smart Homes og Smart Building kategorien, er begyndt at producere enheder, der kommunikerer ved hjælp af den åbne LoRaWAN®-standard”, slutter Jesper Holm Kristoffersen.