Sponseret indhold

Metaverset åbner en ny verden for det hybride arbejde

Af:

Metaversets virtuelle potentiale vil løfte virksomheders rekruttering, oplæring og samarbejde til nye højder og gøre fysiske afstande ubetydelige, forudser Metas landeschef i Danmark.

De hybride og virtuelle arbejds- og samarbejdsformer, vi kastede os ud i under corona, var kun et forvarsel om den teknologiske udvikling, der er i vente. Pandemien tvang os til at bruge de teknologiske muligheder for videokonference-møder, der allerede var til stede i markedet, men det var stadig en oplevelse i 2D, og selv om vi måske udvekslede vigtige informationer og fik ordnet ting i virksomhedens interesse, havde vi ikke følelsen af at være sammen. Intet kan helt erstatte den fysiske fornemmelse af at være i rum sammen, men teknologien kan gøre det meget bedre end 2D, og det vil vise sig, når metaverset udfolder sig i de kommende år.

En ny verden
Metaverset er betegnelsen for det tredimensionelle internet af forbundne rum, vi kan træde ind i, når vi bærer VR-briller. Mens underholdningsgiganter og store brands nu undersøger det kommercielle potentiale i, at forbrugere kan træde ind i en tredimensionel verden, åbner metaverset også en helt ny verden af muligheder for virksomheder, når det gælder rekruttering, oplæring og samarbejde, forklarer Pia Tandrup landechef i Danmark for Meta, der blandt ejer Facebook og Instagram og som for nyligt har lanceret det hyper-avancerede Quest Pro headset, målrettet netop professionelle brugere.

”Under pandemien betød de virtuelle værktøjer, vi havde til rådighed, at vi nåede super meget og var effektive på en måde, vi ikke lige havde forudset. Men vi er stadig begrænsede af teknologien, når vi går sammen virtuelt. Det kan være svært at komme til orde på et online-møde, og ikke alle er måske lige så tilstedeværende, som deres skærmbillede giver indtryk af. Vi er i kontakt med hinanden, men vi er ikke sammen-sammen. Derfor vender mange tilbage til deres fysiske arbejdsplads, fordi det stadig betyder meget for os at mærke hinanden.”

I det virtuelle rum
I metaverset bliver de hybride samarbejdsformer løftet til et endnu mere virkelighedsnært niveau, forklarer Pia Tandrup.

”I Meta bruger vi vores egen platform Horizon Workrooms som et virtuelt mødelokale, der samler folk, uanset hvor i verden de befinder sig. Du kan indrette mødelokalet, som du vil, og hænge de billeder på væggen, du foretrækker.”

Alle sidder i kraft af deres avatar omkring det samme virtuelle bord – og ifølge Pia Tandrup er det med følelsen af faktisk at være sammen.

”Fordi en VR-brille stadig er en lidt klodset ting, kan det umiddelbart virke fjollet at sidde derhjemme og tage den på for at gå ind i et virtuelt rum, men når man først sidder der, er det meget nærværende. Du kan se alle, du får et større og dybere udbytte af mødet, du fornemmer de andres kropssprog og kan føre en samtale med personen ved siden af dig. Når du efter mødet taget VR-brillen af igen, har du følelsen af at have været sammen med andre mennesker.” siger Pia Tandrup.

Afstande betyder mindre
Ikke bare giver metaverset mulighed for, at deltagerne i et møde via for eksempel Metas egen løsning Horizon Workrooms kan benytte whiteboards med post it-notes og tilkoble egne bærbare computere og afspille medier, som var det et virkeligt, fysisk møde. Det åbner også nye muligheder for at rekruttere og oplære medarbejdere på distancen.

”Den fysiske afstand imellem os kommer til at betyde mindre end i dag. I Danmark er afstandene ikke store, men i mange andre lande er fysiske afstande en kæmpe faktor med betydning for, hvordan virksomheder rekrutterer og fungerer. Med metaverset behøver du i princippet ikke at skulle flytte din husstand hen til et sted, hvor der er en jobmulighed. Med de rette kompetencer kan du bo langt fra storbyen eller jobbet og stadig have følelsen af at være en del af arbejdspladsen,” siger Pia Tandrup.

Metaverset gør det allerede muligt for mekanikere, kirurger og andre specialister at træne færdigheder, uden at deres læremestre er direkte til stede, som de var før. Og måske også uden, at det materiale, de træner med, er det samme som i virkeligheden.

Det næste skridt
”Vi kender af gode grunde endnu ikke metaversets potentiale. Vi kunne heller ikke begribe internettets potentiale, da det blev udbredt for 25 år siden. Men alle med en mobiltelefon har i dag adgang til augmented reality og bruger det i filtre uden at tænke nærmere over det. Det er en rejse, vi er på, og metaverset er måske i virkeligheden bare det næste skridt, hvor vi kan føle, at vi er lidt mere sammen. Metaverset erstatter ikke alle andre teknologier, men er endnu et skridt i lang teknologisk udvikling.”

Du kan se alle, du får et større og dybere udbytte af mødet, du fornemmer de andres kropssprog og kan føre en samtale med personen ved siden af dig. Når du efter mødet taget VR-brillen af igen, har du følelsen af at have været sammen med andre mennesker.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
WF16071press
Ledelse i en VUCA-tid
Claus Finderup Grove_CMYK
Datadrevet forretning skal på den strategiske dagsorden – også i små virksomheder

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...