Danskernes investeringslyst har igennem den seneste tid været stærkt stigende I den forbindelse har BOLIGEN spurgt investeringsrådgiver og -ekspert Peter B. Møller til råds omkring investering i bolig og ejendomsmarkedet.
Bæredygtighed er en af de mest markante trends i byggebranchen lige nu, og bæredygtigt byggeri har investorernes interesse. Men bør de komme mere på banen og stille egentlige krav om bæredygtighed som forudsætning for investering?
Fokus er der allerede blandt investorerne. Bæredygtighed er kommet for at blive. Certificeringer bliver mere og mere normale, og bliver både brugt i markedsføringen samt indgår i større grad i investeringsstrategier. Derudover er bæredygtighedsbegrebet ved at blive udvidet, så der tales om det på flere niveauer.
Der forskes intenst i udvikling af mere bæredygtige byggematerialer med mindre CO2-aftryk, både når det gælder kendte materialer i ny form og helt nye, alternative materialer. Hvilken rolle kommer til at spille for byggeriet fremadrettet?
Udviklingen af nye bæredygtige byggematerialer kommer til at betyde meget. Der kommer hele tiden nye byggemetoder og forbedrede processer til. Derudover udvikles der på en række forskellige optimeringsmuligheder indenfor materialer, hvilket uden tvivl vil komme til at spille en stor rolle for byggeriet i fremtiden. Man skal have for øje, at CO¬2-aftrykket skal være lavt ved fremstillingen, men vi skal også sikre at bygningerne kan stå i +100 år, så processen ikke skal gentages hvert år. Det er vigtigt at have en holistisk tilgang og en tidshorisont på +100 år.
Interessen for bæredygtighed bæres frem af såvel byggebranchen selv som egentlig lovregulering. Nu har vi fået den frivillige bæredygtighedsordning, der foreløbigt er implementeret i en prøveperiode. Bør der sættes yderligere tryk på statslige indgreb?
Ejendomsbranchen er generelt meget optaget af sit ansvar. Indtil videre har branchen efter min opfattelse sat en kurs, der viser, at den er opgaven voksen. Lejerne og slutbrugerne er begyndt at have fokus herpå, hvilket forstærker processen yderligere. Der bør således ikke sættes tryk på statslige indgreb. Det skulle da lige være, at det gøres mere attraktivt at renovere den allerede eksisterende bygningsmasse.
Jones Lang LaSalle, der er en af verdens største ejendomsmæglervirksomheder, har undersøgt, hvorledes det faktum, at en bygning er bæredygtighedscertificeret, spiller ind på lejeniveauet. Erfaringen fra London er, at lejeniveauet her er 6-11 pct. højere. Er det en udvikling, vi vil se i Danmark?
I gamle dage var beliggenhed og kvalitet parametre, som fastsatte lejeniveauet. Nu er bæredygtighed så småt kommet som et yderligere parameter. Der er en stadig større tendens til, at brugerne gerne vil betale for det, således at der tages ansvar for den grønne omstilling.