Sponseret indhold

Forslag fra Christiansborg har potentiale til at give dansk biotek et markant boost

Hans Schambye, formand brancheforeningen Dansk Biotek

Af:

Biotek er nøglen til, at den danske life science-branche kan vokse markant i fremtiden. Heldigvis er der lige nu flere forslag til debat på Christiansborg, som kan sende dansk biotek ud på en fremragende vækstrejse. 

Regeringen fremlagde for nylig en ambitiøs og fremadrettet strategi for den danske life science-branche med mange gode elementer, der især styrker eksisterende virksomheder. Men hvis vi skal fastholde vores danske styrkeposition som life science-land, er der også behov for gode rammer for nye virksomheder i fuld vækst.   

Det er blandt andet biotek-branchen, som i vidt omfang er første del af fødekæden til dansk life science. 

Gennem det seneste knap halvandet år har biotek-branchen i høj grad bidraget til løsningerne på COVID-19. De fleste af vaccinerne udspringer fra biotek-virksomheder, og det samme gør de mest effektfulde behandlinger. I dag er over halvdelen af alle nye lægemidler faktisk oprindeligt udviklet af biotekvirksomheder. 

Lige nu er der flere forslag til debat på Christiansborg, som har potentiale til at gøre en forskel for dansk biotek. Det er blandt andet Venstres nye iværksætter-udspil, og afskaffelse af fantomskatten, som foreslået af Konservative. 

Venstre har for nylig lanceret et glimrende iværksætter-udspil, der har mange gode takter, som vil gøre Danmark til et bedre iværksætterland  – og vi vil i denne sammenhæng særligt fremhæve forslag om aktivering af danskernes pensionsopsparing til investering i danske virksomheder og forbedring af skattekreditten.  

Hvis vi skal fastholde vores styrkeposition som life science-land, og hvis vi skal sikre, at væksten i biotek kommer Danmark til gode, er der behov for et stærkt finansieringsmiljø og ikke mindst attraktive muligheder for børsnotering af lovende life science-virksomheder.  Hvis vi ser til USA eller bare til vores nabo, Sverige, buldrer det derudaf med biotek-noteringer, mens der går år imellem i Danmark. Det er ikke hensigtsmæssigt, for det betyder, at værdiskabelsen sker udenfor Danmark, og at danske investorer kun i begrænset omfang deltager i væksten. 

I Sverige er pensionskasserne aktive investorer i biotekvirksomheder, og der er adgang til kapital via børsmarkedet. Faktisk er flere danske biotekvirksomheder gået over Øresund og haft succes med at rejse kapital. 

Derfor er Venstres forslag om at aktivere de danske pensionsopsparinger til investering i iværksættervirksomheder ikke bare god iværksætterpolitik, men også godt for den danske biotek-branche og dermed dansk life science. Samtidigt har investeringer i biotek givet de bedste afkast i de sidste mange år – danske pensionskunder går derfor glip af et stort potentiale, fordi de danske pensionsopsparinger kun i meget begrænset omfang kan investeres i iværksættervirksomheder.

Pensionsmidler er netop beregnet til at sikre, at vi alle sammen har noget at leve af, når vi går på pension. Så hvorfor ikke investere i fremtidens virksomheder, som gør os alle sammen rigere?

Tænk hvis bare 0,5 procent af pensionskassernes formuer blev investeret i biotek-startups. Det ville gøre en kæmpe forskel for unge biotekselskaber, der har overskud på ideer, men underskud på kapital.  Derudover foreslår Venstre en forbedring af skattekreditten for forskningsaktive virksomheder, og det er faktisk det vigtigste af forslagene. Skattekreditten giver forskud på fradrag for forskning og udvikling (F&U) til virksomheder, der endnu ikke generer overskud. Skattekreditten gør det attraktivt for virksomheder at forske, og er en meget vigtig forudsætning for, at udenlandske investorer prioriterer investering i dansk biotek. Andre lande som Frankrig og Storbritannien har langt bedre vilkår for F&U-fradrag, så hvis Danmark skal være konkurrencedygtig, så skal skattekreditten styrkes. 

Sidst, men bestemt ikke mindst, er der de konservatives forslag om afskaffelse af den såkaldte ’fantomskat’, som er både kærkomment og fornuftigt – ikke alene for dansk biotek, men for alle iværksættere, der sælger deres virksomhed med fremtidige milepælsbetalinger som en del af handlen. Fantomskatten tvinger iværksættere til at betale skat af en indtægt, de måske aldrig får, hvilket er åbenlyst absurd. Fantomskatten er derfor klart væksthæmmende og bør afskaffes snarest muligt [1].

Der ligger gode forslag på forhandlingsbordene på Christiansborg. Nu har vi bare brug for at de bliver til virkelighed, hvis Danmark fortsat skal være en global frontrunner på biotek og iværksætteri.  

 [1] DANSK BIOTEKs holdning til fantomskatten og løsningsforslag er i øvrigt nærmere uddybet i denne artikel fra Business Review, april 2021: https://businessreview.dk/medic-health/faa-nu-den-fantomskat-afskaffet/ 

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
frit
Garant for begge sider
2
Når teamet spiller sammen vinder virksomheden
DK_Langelands Plads^J Fredriksberg_PHOTO @gamasj
Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...