Nordens største metal 3D-printer blev indviet: ’Nu kan vi printe emner op til 1 ton’

Af:

Solen skinnede, champagnepropperne sprang og overalt på Lindø Industripark vejrede Dannebrog, da FORCE Technology ved MADE Open Lab indviede deres nye store 3D-printer foran knap 150 deltagere, der fik set hvilke nye muligheder de innovative faciliteter giver danske produktionsvirksomheder.

Det handler om størrelse. Og i et lille land som Danmark vækker det begejstring, at vi nu har nordens største metal 3D-printer. Engang blev der lettet på hatten, når emner på størrelse med en kaffekop kunne fremstilles via AM – men nu er teknologien modnet, og ja – vokset:

”Vi er stolte af at åbne faciliteten i dag, efter vi har arbejdet på det i tre år. Med nordens største 3D-metalprinter er det nu muligt at printe emner op til 1 ton,” sagde adm. direktør Øjvind Andersen Clement, FORCE Technology, inden han klippede den røde snor over.

Det skete i forbindelse med MADE – Manufacturing Academy of Denmark’s – Open Lab om ’3D-print til agilt industrielt brug i stor skala’, hvor FORCE Technology indviede deres nye faciliteter under stor bevågenhed fra både lokale indbyggere og medier, og hvor eksperter, GTS’er og virksomheder gav indsigt i nye spændende muligheder for at fremstille emner i 3D-print og Additiv Manufacturing.

Det største tilløbsstykke var den nye Multiprocess Large Scale 3D-printer, som kan printe emner op til tre gange én meter. 3D-printeren har kostet i omegnen af seks millioner kroner plus en masse forarbejde fra FORCE Technologys stab, der næsten ikke kunne få armene ned:

”Det har været helt fantastisk at indvie denne nye facilitet. Det er noget, jeg har ventet på i en del år, så det er en stor forløsning. Det er en stor festdag for os,” sagde Peter Tommy Nielsen, der leder FORCE Technologys 3D-print afdeling.

En del af den grønne omstilling
Nu bliver det meget billigere og nemmere at reparere og genbruge eksisterende komponenter – og ikke mindst at skabe nye komponenter:

”Man kan bygge et emne op fra bunden – og med den her teknologi, så kan man bl.a. spare en masse materiale: Eksempelvis startede man tidligere med et råemne på 220 kg., og så fræsede man materialet væk, så det vejede 8 kg. Nu kan man printe den del sådan, at der er brugt for bare 9 kg. materiale. Det har et stort potentiale både økonomisk, da materialet er dyrt, men også fra en grøn betragtning,” forklarer Øjvind Andersen Clement.

Formand for uddannelses- og forskningsudvalget i Folketinget Bjørn Brandenborg var også på talerstolen, hvor han roste det nye center – og tiltaget med at indtænke cirkulær økonomi:

”Det er et fremragende eksempel på, at forskning skal ud i det virkelige liv. Det skal fastholde, at industrien i Danmark er med helt fremme. Testfaciliteterne på Lindø understøtter den grønne omstilling,” sagde han blandt andet fra talerstolen.

Tilgængelig for alle
Danske virksomheder kan nu få adgang til at bruge printeren og teste nye løsninger, og der er allerede mange projektansøgninger i indbakken, lød det fra Peter Tommy Nielsen.

”Den nye maskine vil gavne danske produktionsvirksomheder, da de får adgang til en stor maskine midt i Danmark. Det er noget, man normalt skulle rejse langt efter, f.eks. til Tyskland eller Norge. Størrelsen er også særlig, da det ikke er tilgængeligt andre steder – og slet ikke med alle de procesmuligheder, som vi har her,” forklarer han.

FORCE har haft fokus på at finde en løsning, hvor man kan printe billigt og hurtigt, da omkostningerne i deres erfaring er afgørende for, om virksomhederne vælger at 3D-printe. Interesserede virksomheder kan desuden få hjælp af specialister til at oprette en god business case.

Samarbejde er nøglen
Med indvielsen af de nye faciliteter dækker FORCE Technology og Teknologisk Institut, der begge er GTS-institutter nu tilsammen hele bredden af 3D-print og AM-teknologier i hhv. stor og lille skala. Og vejen from mod indvielsen er blevet banet af et tæt samarbejde mellem virksomheder og GTS-eksperter:

”MADE er en meget væsentlig samarbejdspartner i relation til avanceret produktion i Danmark mellem industrien og forskningskompetencer. Det været afgørende for FORCE at anvende samarbejdet i MADE, hvor vi har fået vigtig input – både i forhold til kravspecifikationer til udstyret og væsentlig sparring fra industrien i forhold til, hvad 3D-printeren skal kunne arbejde med,” forklarer Øjvind Andersen Clement.

Bag om MADE

Navn: MADE – Manufacturing Academy of Denmark

Formål: At samle produktionsaktørerne i et nationalt netværk i Danmark og styrke avanceret produktion – det sker gennem forskning, innovation og uddannelse.

Investorer: Industrien, fonde, foreninger og forskningsmiljøer har skabt og finansieret MADE.

Læs mere på www.made.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Om den nye 3D-printer
Navn: L3DP - Multiprocess Large Scale 3D-printer
Størrelsen: 8x7x4 meter med en KUKA-robot, der kører på seks meter skinner. 
Pris: Omkring seks millioner kr.
Funktion: Kan printe emner top til tre gange én meter og op til 1 ton. Maskinen arbejder med 3D-print, lasercladding og laserhybridsvejsning
Materialer: Printeren håndterer både pulver og trådmaterialer
Svejsning: Det er over 1.500 grader varmt, der hvor maskinen svejser.

Kilde: FORCE Technology

Læs også

Emil_Drevsfeldt_Nielsen1
Virksomhedsleder, sådan skal du bruge dit rekord-overskud til at få hænder nok
Det er i disse dage, når ordrebøgerne er fulde, at danske virksomhedsledere bør kigge fremad. Lige nu arbejder medlemmer i Dansk Metal...
Ruben_Kilgast_2016 (6) (2)--
Vælg det bedste fra de bedste
Med åbne standarder inden for automationsområde er det slut med låsning til gamle, proprietære systemer og goddag til produktivitet,...
Søren Peter Johansen--
Automatisering - vigtigere end nogensinde før 
Globale pandemier, øgede transportpriser, krav om bæredygtighed og mangel på råvarer, energi og medarbejdere – og nu også krig...