For nogle danskere virker polo måske som en dyr, farlig og sværttilgængelig sport. Men selvom der er tale om en intens og til tider voldsom kontaktsport, kan stort set alle komme ind fra gaden og være med, fortæller en af Danmarks mest passionerede polospillere, Christian Green.
Kan man blive bidt af polo på en time, selvom man ikke har redet før og nærmest har hesteskræk? Ja, hvis man spørger Christian Green, for det var det, der skete for ham for snart fem år siden.
I dag er han passioneret polospiller og direktør for Danmarks eneste poloklub, Copenhagen Polo Club, der holder til på den idylliske Lyngebækgård i Nordsjælland.
“Min kæreste rider en del, så hun havde prøvet at lokke mig med ud, men det sagde mig ikke rigtig noget. Ved et tilfælde mødte jeg en fyr i London, som var helt oppe at køre over polo, og så blev jeg lidt tændt. Det bed min kæreste mærke i, og til min fødselsdag forærede hun mig en prøvetime i Copenhagen Polo Club – og så var jeg solgt, lige med det samme. Her var alt det, jeg havde savnet ved blot at ride i skoven: holdånd, konkurrence, fart og spænding”, forklarer Christian Green.
På daværende tidspunkt havde han netop solgt sit reklamebureau og ledte efter et andet projekt at kaste sig over, og pludselig var han mere end almindeligt involveret i den danske poloklub.
Alle kan være med
Klubben har i dag ca. 25 aktive spillere, og Christian Green lægger ikke skjul på, at sporten især tiltrækker mænd midt i livet.
“Det er lidt sjovt, at 80 % af dem, der starter, er mænd over 40 år, som aldrig har siddet på en hest før. Det er en rigtig mandesport med masser af adrenalin og action – men alle er velkomne. Det kommer bag på mange, at man kan gå direkte ind fra gaden og prøve det af. Der er ikke andre former for hestesport, hvor det kan lade sig gøre, men poloheste er så ekstremt veltrænede, at alle kan være med. De er de rene maskiner og kan næsten styres lige så nemt, som hvis man sad med et joystick. Så selvom det kræver virkelig meget træning at blive en dygtig polospiller, så kræver det næsten ingenting at kaste sig ud i det på begynderniveau – og det er også en del af fascinationen”, siger Christian Green.
Polo er i sagens natur præget af den britiske gentleman-spirit i hjemlandet England, men man skal ikke tage fejl, polo er en seriøs kontaktsport, hvor der bliver gået til den.
“Vi går selvfølgelig op i sikkerheden, for man rider trods alt på et halv ton dyr i høj fart. Og det er en kontaktsport, hvor man gerne må ride ind i hinanden og give skuldertacklinger. Det er en meget intens sport, men for begyndere er det ikke så farligt, for der kommer man sjældent op i fart på samme måde”, siger Christian Green.
Teambuilding og showkampe
I lande som England, USA og Argentina er poloen meget mere end den nichesport, det trods alt er herhjemme, så der har man turneringer og professionelle spillere.
Christian Green har dog en drøm om at gøre poloen mere udbredt i Danmark, og det skal bl.a. ske ved at få folk til at prøve det af i forbindelse med teambuillding og showkampe.
“For os handler det ligeså meget om at skabe oplevelser. Vi laver teambuilding og gruppearrangementer for interesserede. Og så har vi en særlig pakke med en 5 dages bootcamp, hvor man får en personlig træner, og på femte dag spiller man sin første rigtige kamp, hvor man gerne skulle kunne galopere rundt på banen. Hver gang vi har har haft folk til en prøvetime eller på et teambuildingkursus, er der altid flere, der er begejstrede som små børn – de kan slet ikke kan få armene ned igen over, hvor stort et kick det giver”, siger Christian Green.
Hvis du er blevet nysgerrig, kan du booke en prøvetime via hjemmesiden. Eller også kan du kigge forbi Lyngebækgård, når Copenhagen Polo Club arrangerer en stribe Sunday Polo-events, hvor du helt gratis og uformelt kan opleve en ægte polokamp.
Klubben råder over en af verdens eneste polobaner med havudsigt (over Øresund), så det skulle nok være en søndagsudflugt værd.
Du kan se mere på www.cphpolo.com
FAKTA
• Polo blev dyrket i en tidlig udgave i Persien, hvor det var en simulation af krig. Det opdagede englænderne og tog det til sig og satte spillet i system.
• Fra England tog man sporten med ud i kolonierne, og det er stadig her, sporten typisk dyrkes.
• Argentina er i dag poloens hovedland – pga. af en lang tradition med hestesport.
• I USA oplever sporten stor vækst og har nu ca. 300 klubber.
• I Danmark er der kun én klub: Copenhagen Polo Club, der holder til på Lyngebækgård i Nordsjælland.
• Normalt spiller man 3 mod 3 eller 4 mod 4, og så er banen ca. 300×150 meter.
• En polokamp varer typisk 4, 6 eller 8 chukkas – 1 chukka varer 7 ½ minutter. Man skifter som minimum hest efter hver chukka.
• Der findes også andre polovarianter: Beachplo, arenapolo og snepolo hvor man spiller 2 mod 2.
• Briterne kalder polo for ‘chess at 40 miles an hour’, fordi der er meget strategi at holde styr på i kampens hede.