Sponseret indhold

Vintageure for enhver smag

Gamle Rolex-ure er og bliver en eftertragtet vare. Her en ca. 40 år gammel Date-Just hos Franz Jæger & Me til 38.000 kr.

Af:

Gamle ure er i høj kurs i disse år – i hvert fald de helt rigtige modeller. Men selvom især Rolex-ure fra 1960erne slår den ene salgsrekord efter den anden, behøver du faktisk ikke nødvendigvis et stort budget for at komme i gang med at købe vintage. Se her, hvilke muligheder du har.

Hvis nogen for 10 år siden havde sagt, at gamle sportsure fra 1960erne ville kunne sælges for millioner af kroner, ville de fleste nok have rystet gevaldigt på hovedet. Men det er den verden vi lever i. Vintageure – vel at mærke de helt rigtige modeller fra de store mærker – har oplevet konstant stigende priser de sidste mange år, og efterspørgslen synes blot at stige. Auktionshuse verden over slår gang på gang rekorder.

Herhjemme solgte Bruun Rasmussen i juni et Rolex Daytona ‘Paul Newman’ fra 1966 til et hammerslag på 1. mio. kroner, hvilket gjorde det til det dyreste ur solgt i 2020 på auktion i Skandinavien. “Det er utroligt at tænke på, at et ur, der indledningsvist kostede omkring $1.500 i slutningen af 1980’erne, blev til et ur med en værdi af $10.000 i begyndelsen af 1990’erne og derefter en sekscifret værdi i dag”, forklarer Bruun Rasmussens afdelingsleder for armbåndsure, Vilhelm Islandi Bramsen.

“Det er især gået stærkt de sidste tre år, så det bliver sværere og sværere at få fat i flotte ure i god stand. Rolex og Patek Philippes sportsure i stål er de mest eftertragtede, men også mindre kendte mærker som Universal og Yema er godt på vej op. Og så er kronografer fra 1950erne og frem til 1970erne blevet samlerobjekter”.

Fra Bruun Rasmussens nylige auktion over dress-ure fra 1960erne. Vurderingerne lå på mellem 1.000 og 10.000 kr. Foto: Bruun Rasmussen/Valdemar Gyrst

Kig efter de mindre mærker
Men du behøver nu ikke være millionær for at gå på jagt efter smukke
vintageure med spændende historie. I slutningen af august havde Bruun Rasmussen en stor temaauktion, Classical Timepieces, med en samling af mindre dress-ure i guld fra mærker som Universal, Zenith, Cortebert, Certina, Eterna, Jaeger-LeCoultre og Omega. Her lå vurderingerne på 1.000.-10.000 kr., så der fik man meget for pengene, mener Vilhelm Islandi Bramsen.

“Mange af de her urmærker blev udkonkurreret af quartzkrisen og eksisterer ikke længere, men det er flotte ure med gode og historisk interessante værker. Det er et godt sted at starte en lille vintage ursamling. Mange tror, man skal starte med et ur til 50.000 kr. men med den her type ure får man et håndværk, som ville koste meget, meget mere, hvis det skulle laves i dag. Der var fx en Polerouter på auktionen, og da den kom frem i slutningen af 1950erne, kostede den det samme som et Rolex Explorer”.

Hvis du er interesseret i at kigge efter ure på auktion, er der et par ting, du skal holde øje med, lyder rådet:

“Det vigtigste er originaliteten, standen og funktionaliteten. Er der blevet skiftet dele på uret, er det i pæn stand og har det evt. de originale papirer og en servicehistorik med sig? Og har det derudover en proveniens i form af at have været ejet af fx en sportsstjerne eller kendis, så bliver det ekstra attraktivt”.

Europas største urforhandler er gået ind i vintageure
At vintagemarkedet er blevet big business blev tydeligt sidste efterår, da schweiziske Bucherer introducerede deres nye koncept, Certified Pre Owned (CPO). Familiefirmaet Bucherer er en af verdens største forhandlere af eksklusive ure og smykker med 66 butikker i Europa og USA, og foreløbig har man lanceret CPO i udvalgte schweiziske, tyske og franske butikker – men ikke endnu i den danske afdeling i København.

I de udvalgte butikker har man indrettet et Gallery, hvor man i hyggelige rammer kan se udvalget i ro og mag, mødes med ligesindede urentusiaster samt deltage i forskellige former for urevents. Ved lanceringen forklarede Bucherer Groups CEO Guido Zumbühl baggrunden for det nye tiltag:

“Flere og flere bliver interesseret i smukke ure, og vintageure med en god historie er særligt populære. Der er stigende efterspørgsel, og vi har længe ønsket at blive en del af vintagemarkedet. Som ureksperter ved vi, at der er en vis usikkerhed forbundet med at købe vintageure. Med vores CPO-koncept vil vi gerne give urentusiaster en helt ny platform og være med til at redefinere hele markedet for vintageure. Der er mange om buddet, men vores fordel i Bucherer er, at vi både har fysiske butikker og onlinehandel. Kunderne kan se hele udvalget online, men vi tror på, at det er vigtigt at være til stede med en fysisk butik, hvor man kan se og prøve urene”.

Priserne i Bucherers internationale webshop med CPO starter ved ca. 1.000 €, og i lejet 2-3.000 € er der rigtig mange muligheder fra mærker som Longines, Breitling, TAG Heuer, Cartier og Omega. Og netop det relativt tilgængelige prisniveau har udvidet målgruppen for Bucherer, forklarer CCO i Bucherer Group, Patrick Graf: “Der kommer både samlere på udkig efter noget særligt, og helt almindelige urentusiaster, der måske ikke ønsker at bruge helt så mange penge, som et nyt luksusur koster. Det kan også være, at de vil lade et eller flere af deres egne ure indgå i en byttehandel for et nyt ur”.

Urmageren: Husk at købe med hjertet
Også hos urmager og vintage-ekspert Per Henriksen er der gang i salget af vintageure i hans butik Franz Jaeger & Me. Den åbnede han i 2007 som landets første dedikerede vintage-urbutik, og han har dermed været med i hele den renæssance, som eksklusive, mekaniske ure har oplevet i nyere tid.

“Tingene bliver ved med at stige – hvis det altså er de rigtige ting, dvs. primært sportsmodellerne fra Patek Philippe, Rolex og til dels Omega. Men der er også enkelte klassiske modeller fra de andre store mærker, fx Breitlings Navitimer
og IWC’s piloture, der er eftertragtede. Da Corona-krisen slog igennem, kom der et lille dyk, men markedet lader til at have rejst sig igen. Interessen bliver ved med at vokse, og der kommer jo ikke flere af de gamle ure”, siger Per Henriksen, der selv finder urene til butikken i udlandet eller via sit store danske netværk.

De fleste af urene i Franz Jaeger & Me typisk ligger i et leje mellem 20 – 200.000 kr., men du kan starte med meget mindre beløb, hvis du kigger andre steder, mener Per Henriksen.

“Mit bedste råd er altid, at man skal købe med hjertet, og ikke som investering. Find en klassiker fra et af de anerkendte mærker, så kan det ikke gå helt galt. Hvis man så vælger at købe på nettet eller fra en privat forhandler, kan det dog være svært at vide, hvilken stand værket er i – og det skal man tage med, når man vurderer prisen. Et mekanisk ur skal passes og plejes, og jeg anbefaler, at man får et serviceeftersyn hvert 5.-6. år, hvor urværket renses og får ny olie, så delene ikke bliver slidt. Det gør uret mere
præcist, og forlænger levetiden”.

Urmager og vintageekspert Per Henriksen.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
A50I6260
Læg frygten på hylden og del dine data
Sunset Boulevard
Grøn omstilling og hurtig mad går hånd i hånd

Det kan du få for:

2-3.000 kr.

“Et godt sted at starte sin ursamling kunne være et Certina eller Tissot dress-ur fra 60erne. Her får man i princippet fuldstændig samme kvalitet som de gamle Omegaer, der er noget dyrere”.

6-8.000 kr.

“I dette leje kan man få sig et Omega Seamaster eller Omega de Ville i pæn stand. De er meget klassiske og bliver ved med at være efterspurgte”.

15.000 kr.

“Her kan man vælge mellem rigtig meget, men jeg vil nok anbefale Omega Seamaster ‘James Bond’-modellerne eller måske Omega Speedmaster Reduced. Men man kan også kigge til fx Breitling Colt eller TAG Heuer Carrera”.

Op til 50.000 kr.

“Her ville jeg gå efter et Rolex Submariner eller Explorer II – men priserne er stigende, så man skal være heldig”.

Læs også

1
Lene Halse løfter køkken- og boligindretningen til nye højder
Gennem 25 år har indretningsarkitekt og køkkendesigner Lene Halse tegnet personlige køkkener til luksusboliger i ind- og udland – ofte...
_GR87683
VI EJER 5 FANTASTISKE FERIEBOLIGER RUNDT OMKRING I EUROPA
21-5 er et ferieboligkoncept, hvor 21 familier sammen ejer 5 unikke ferieboliger. Ved at være flere ejere sammen får I mere for pengene....
Folkemødet 2019
Demokratiet hyldes i fire dage
Efter aflysning i 2020 og en coronatilpasset version i 2021, vender Folkemødet i 2022 tilbage med fuld kraft.  ”Vi er utroligt...