Sponseret indhold

Teglbranchen bygger på grøn omstilling

Af:

Medlemmerne hos Danske Tegl har allerede reduceret CO2-udledningen med 50 %, og målet er at blive klimaneutral. Brancheforeningen efterlyser et mere nuanceret og retvisende mål for beregninger af CO2 i nybyggeri. I dag ses byggeriet kun i et 50-årigt perspektiv, men byggematerialer som tegl har en meget længere levetid, som bør tænkes ind.

Siden slut 1990’erne har teglbranchen arbejdet strategisk og helt frivilligt med energiledelse og herunder at reducere udledningen af CO2. Værker er blevet lukket ned, og produktionsanlæg er blevet moderniseret. Værkerne har udskiftet tunge fossile energikilder med naturgas, og i dag efterspørger de endnu mere biogas; sammensætningen af forsyningen er i dag på omkring 30%, men det tal må gerne blive højere.
Teglproducenterne har desuden optimeret produktionen ved at planlægge kapaciteten i de store ovne, udnytte råvarerne optimalt og recirkulere overskudsvarmen og produktionsvandet. Værkerne har for længst skiftet al belysning til LED.
En lille dråbe i den store sammenhæng, men det viser klart intentionerne og ambitionerne i branchen. 

”Tegl har historisk set udgjort en markant del af dansk byggeri, og tegl skal også være en del af fremtiden. Derfor er det helt naturligt for branchen at arbejde seriøst med at reducere udledningen af CO2. Jeg er overbevist om, at vi også kommer hele vejen, for det er en dagsorden, som optager vores medlemmer,” fortæller Gitte Nielsen, direktør i brancheforeningen Danske Tegl. Gitte Nielsen uddyber:

”I branchen er vi ved at lave roadmap for, hvordan vi kan optimere brugen af tegl yderligere i byggeriet, fordi de danske teglproducenter har en ambition om at blive helt klimaneutrale.” 

Efterlyser mere ambitiøs beregningsmodel
Hos Danske Tegl er de bannerførere for et klimavenligt byggeri. Derfor er brancheforeningen bekymrede for, at den nuværende beregningsmodel i byggeriet ikke er langsigtet nok og kan bidrage til en forfejlet retning for byggeriet. 

”Tiltaget er helt sikkert gjort i den gode sags tjeneste, men risikoen er, at bygherrer, entreprenører, arkitekter og producenter i branchen vælger materialer af en ringere og mindre holdbar kvalitet for her og nu at opfylde 50 års perspektivet på bygningen,” siger Gitte Nielsen og understreger: 

”Alle i branchen er interesseret i at bidrage til bæredygtigheden og reducere CO2, men bæredygtighed skal tænkes mere langsigtet. Et hus skal da forhåbentligt holde længere end de 50 år, som beregningerne bygger på.” Hvis man efter 30-40 år skal renovere et uigennemtænkt byggeri, vægter det tungt på klimaregnskabet, modsat byggerier der står gennem generationer.  

Tegl på den lange bane
Ser man CO2-regnskabet på den korte bane, står solide og holdbare materialer som mursten, klinker og tegl tilbage som taberne. For det er logisk, at det kræver mere energi fx at fremstille en mursten end at fælde et træ. Omvendt er murstenene en garant for byggeri, der holder gennem mange generationer uden omfattende klimabelastende renoveringer undervejs. 

Derfor er der ingen grund til at se skævt til mursten, tegl og klinker, som er fremstillet af naturens egne materialer ler, sand og vand. Tegl er hverken malet eller indeholder kemikalier som eksempelvis træbeskyttelsesmidler. Tegl skal heller ikke brændes for at blive bortskaffet miljømæssigt forsvarligt, men kan derimod genbruges igen og igen.

”Byggebranchen bør se på CO2-regnskabet i hele bygningens levetid. Det er forfejlet at bruge en regnemaskine, der kun skuer 50 år frem. Vi skylder da vores børn og børnebørn at bygge solidt og have de langsigtede briller på,” forklarer Gitte Nielsen.   

CO2-debatten skal ikke stå alene 
Gitte Nielsen understreger, at der bør være flere faktorer end CO2 med i beregningerne. I dag er reglerne sådan i BR, at man faktisk straffer byggematerialer som tegl dobbelt; dels det kortsigtede CO2-regnskab, men også når bygninger skal rives ned, og materialerne bortskaffes. Her vejer tegl for lidt i regnskaberne: 

”Alle råber på den cirkulære økonomi, og netop materialernes værdi og reelle levetid burde indgå med langt større vægt i hele regnskabet, så CO2 ikke står alene.” 

Hos Danske Tegl lyder opfordringen om ikke at gentage fortidens syndere ved at bygge og renovere boliger, som i vores nuværende søgen på løsninger med en lavt CO2-aftryk går på kompromis med kvalitet og holdbarhed. Træf de rigtige beslutninger, så byggerier både nu og i længden er gode for klimaet og står her i mere end 100 år. 

Danske Tegl repræsenterer teglværker og producenter af mørtel og har som sit fornemste mål at fremme det murede byggeri til glæde for både arkitekter, bygherrer, brugere og ikke mindst vores samfund. 

Læs mere på www.dansketegl.dk 

Tegl har historisk set udgjort en markant del af dansk byggeri, og tegl skal også være en del af fremtiden. Derfor er det helt naturligt for branchen at arbejde seriøst med at reducere udledningen af CO2

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
frit
Garant for begge sider
2
Når teamet spiller sammen vinder virksomheden
DK_Langelands Plads^J Fredriksberg_PHOTO @gamasj
Certificeret og formstabilt Kebony-træ vinder frem overalt

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
soren cajus
Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?
Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...