Sponseret indhold

Kamp mod kalk må ikke gå ud over vandkvalitet

Af:

Ved blot at ændre på kalkens struktur frem for at fjerne kalken helt med kemi, kan vi gøre nemmere rent og fortsat nyde alle vandets kvaliteter til glæde for økonomi og miljø.

Det danske vand, vi tapper fra vandhanen eller bader i under bruseren, er noget af det reneste og sundeste i verden. Alligevel gør vi os store anstrengelser for at lave om på det. Først og fremmest af forfængelige og bekvemmelige årsager. Problemet er vandets indhold af kalk, der aflejrer sig i hvidevarer og på vores dyre fliser og armaturer.

Men kalk er en vigtig markør for god vandkvalitet, og frem for at erklære kalken krig med kemiske blødgøringsanlæg, der med brug af store mængder salt fjerner både kalken og mange af de medfølgende positive egenskaber fra vandet, kan vi nøjes med at lave lidt om på kalkens struktur og stadig nyde alle vandets naturlige fordele.

Hårdt og godt
Sådan lyder filosofien bag den danske virksomhed LAGUR, der har udviklet et kemifrit og miljøvenligt alternativ til blødgøringsanlæg.

”Jo hårdere vandet er, jo bedre er det typisk. Ikke på grund af kalken i sig selv, men på grund af den vej, vandet har taget ned gennem jordlagene, hvor det har opsamlet en masse mineraler, blandt andet i form af kalk. Men hårdt vand er ikke kun kendetegnet ved kalk og mineraler. Det har også et højere indhold af flourid, som sammen med kalk beskytter mod huller i tænderne. Det er velkendt, at børn i Vestdanmark, der har blødere vand, statistisk set har mange flere huller i tænderne end børn i Østdanmark, der har hårdere vand,” forklarer partner i LAGUR, Simon Sørensen.

Kalken ændrer form
LAGUR’s vandbehandlingsløsning består af et rør på en halv meter, der installeres efter hovedvandmåleren og er forbundet med en styreboks, der bruger cirka 1 kW i døgnet svarende til cirka 2,50 kroner.

Anlægget, der leveres med 10 års garanti, er drifts- og vedligeholdelsesfrit, idet det ikke kræver rensning eller påfyldning af salt og kemiske blødgørere. Uden brug af kemi nedbryder LAGUR kalkens evne til at aflejre sig. Med elektriske frekvenser omdanner LAGUR kalken i det gennemstrømmende vand fra calcit til aragonit.

I denne proces skifter kalken form fra trekantede krystaller til granuleret form, der bliver til pulver, når det tørrer og er nemt at tørre af med en klud.
”Vores løsning påvirker kalkens fysiske tilstand, så den får en mere rund karakter og mister sin evne til at aflejre sig i hvidevarer, på armaturer og flader som glas og fliser.”

Med og uden LAGUR.

Miljø og økonomi
LAGUR garanterer, at kalkens ændrede tilstand holder i minimum 2,5 km svarende 100 timer eller fire dage. Det har især gjort LAGUR efterspurgt af boligforeninger, shoppingcentre, kontorhuse og andre byggerier med mange toiletfaciliteter, hvor en enkelt centralt placeret vandbehandlingsløsning kan give en stor samlet besparelse.

Kunderne tæller også vandværker på landet, hvor der er kort afstand til tappestederne. LAGUR kan købes eller lejes. Når udgiften til anskaffelse er trukket fra, beløber en konservativt estimeret besparelse i en forening med 50 lejemål sig til mere end 2.000 kroner om måneden.

Derudover er der de miljømæssige gevinster. LAGUR giver nemmere rengøring med svanemærkede produkter uden kemi. Konventionelle rengøringsmidler ætser gradvist fugerne, så de med tiden skal renoveres eller udskiftes. Hvor andre anlæg kræver store mængder salt, bruger LAGUR ingen salt.

”I et almindeligt blødgøringsanlæg bruger man typisk et kilo salt pr. 1.000 liter vand. Det lyder ikke at meget, men en gennemsnitslejlighed bruger 100 kubikmeter vand om året, så det bliver til 100 kg salt pr. lejlighed. Er der 40 lejligheder, bliver det til 4 tons salt. Det vil kræve bjerge af salt, der skal fragtes rundt,” siger Simon Sørensen.

Levnedsmiddel i topklasse
Det afgørende for LAGUR er, at det danske postevand ikke mister sin status og kvalitet som et nemt tilgængeligt levnedsmiddel i topklasse, selv om vi af egoistiske årsager vil kalkgenerne til livs.

”Kemisk blødgøring er i vores øjne en dårlig løsning, fordi det bl.a. reducerer indholdet af kalk og magnesium, mens natriumindholdet stiger. Der går mange af vandets kvaliteter tabt i blødgøringen. Men det er ikke nødvendigt at ændre på vandkemien. Ved blot at ændre på kalkens fysiske tilstand kan vi bevare den samme mængde mineraler og flour i vandet til gavn for en velfungerende organisme, sunde tænder mv.”

FAKTA

LAGUR blødgør ikke vandet. Når vand blødgøres ved hjælp af ionbytning, kan det få negative konsekvenser for helbredet. Blødgøring fjerner ikke kun kalk, men reducerer også vandets indhold af magnesium, mens saltindholdet hæves. Derudover reduceres det naturlige indhold af fluor, som er vigtigt for tænderne.

Læs mere på

www.lagur.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Jacob_13_HIGH-vand-byggeri
E-mobilitet og PtX bliver hjørnestenene i omstillingen af transporten
Transportens grønne omstilling er afgørende for at nå Danmarks klimaambitioner. Der har været flere bud på alternativer til de fossile...
Produktbillede 1
Avanceret batteri- og ladeteknologi til de danske elbiler
Den danske virksomhed Nerve Smart Systems står bag en avanceret og intelligent batteriteknologi, som gør det muligt at placere firmaets...
sign
Fremtidens mobilitet er delt
I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet...