Sponseret indhold

SMV’erne er dansk erhvervslivs skjulte, digitale guld

Af:

Digitaliseringsprocessen kører for fuld fart i de danske virksomheder, og de store koncerner er i høj grad med til at vise vejen. Udfordringen er dog også at få de små og mellemstore virksomheder med. Det skal en ny digitaliseringsstrategi fra regeringen være med til at sikre. Men en strategi gør det ikke alene, mener man i erhvervsorganisationen SMVdanmark.

I foråret lancerede regeringen en ambitiøs digitaliseringsstrategi, der med i alt 9 klart definerede visioner skal lægge rammerne for landets fortsatte digitale udvikling således, at Danmark trimmes til at beholde førerpositionen som digitalt foregangsland. Det er vi nemlig set med EU-brillerne på, men verden står ikke stille, og takket være netop digitaliseringen konkurrerer selv små og mellemstore virksomheder med ikke alene EU, men hele verden. 

Dansk erhvervsliv tæller en række internationale og globale koncerner, der har styr på den digitaliseringsproces, der i dag er blevet så nødvendig. Anderledes forholder det sig i segmentet af netop små og mellemstore virksomheder (SMV), hvor fokus primært er på driften, og hvor man måske ikke har mulighed for at stille de ressourcer til rådighed, der er nødvendige for såvel at fastholde som at styrke sin position.

En tydelig vision for SMV’erne
”Derfor glæder det mig, at Vision 4 i regeringens digitaliseringsstrategi netop handler om, hvorledes man ønsker at bakke op om SMV’ernes vækst og digitalisering”. Det siger Lasse Lundqvist, der er konsulent og digitaliseringsansvarlig i erhvervsorganisation SMVdanmark. I forbindelse med lanceringen af strategien fokuserede erhvervsminister Simon Kollerup ligeledes på nødvendigheden af en digital omstilling af SMV segmentet.

Spørgsmålet er så blot, om virkeligheden lever op til ambitionerne, og det skal forstås på den måde, om teknologierne rent faktisk er tilgængelig for virksomhederne, eller der blot er tale om en politisk skåltale. I mange henseender er cloudbaserede løsninger, hvor man kan abonnere på en lang række forskellige services, med til at demokratisere udbredelsen af ny teknologi blandt SMV’erne, men træerne vokser jo ikke ind i himmelen.

Lovgivning skal være fleksibel
”I SMVdanmark møder vi således tit medlemsvirksomheder, der er usikre over, hvorvidt de rent ud sagt er på lovens grund, når de anvender en given løsning. De er ganske enkelt i tvivl om, hvad de må og, hvad de ikke må, så derfor er det vigtigt, at lovgivningen er entydig, forståelig og ikke mindst opdateret, så den følger med i forhold til, hvad ny teknologi og nye it-løsninger rent faktisk kan”, siger Lasse Lundqvist videre.

EU’s persondataforordning (GDPR) er blot et enkelt eksempel herpå, og Lasse Lundqvist understreger videre, at SMVdanmark som erhvervsorganisation gør en stor indsats for at skabe dialog mellem medlemsvirksomhederne og politikerne. Naturligvis er der brug for lovgivning og regulering, men det skal ske ud fra en rimelig risikovurdering således, at lovgivning ikke virker som en begrænsende faktor.

God rådgivning er nødvendig
”Som erhvervsorganisation er vi både ansvarlig for at rådgive virksomhederne og holde dem på forkant af den teknologiske dagsorden, lige som vi har en forpligtelse til at gøre politikerne opmærksom på at det ér en vigtig dagsorden”, forklarer Lasse Lundqvist. 

Det gælder altså om i videst mulige omfang at fjerne de barrierer, der måtte dukke op i forbindelse med SMV’ernes implementering af ny teknologi. Det skal blandt andet ses i lyset af, at konkurrencen som nævnt tidligere i dag er international, hvorfor lovmæssige begrænsninger kan virke konkurrenceforvridende. 

Nok så væsentlig er det imidlertid også at SMVdanmark har en mission i at være med til at fjerne eventuel mistillid til teknologi og systemer. En mistro, der både kan bunde i teknologiangst og i mistroen til, hvad den enkelte virksomhed egentlig kan få ud af at gå digitalt.

Giv de offentlige data helt fri
”I den forbindelse vil jeg gerne slå på tromme for, at virksomhederne i langt højere grad får adgang til de store mængder af data, der ligger i de offentlige systemer. Her gemmer sig en guldgrube af information, der kunne være med til at skabe værdi – ikke blot for virksomhederne, men for hele samfundet”, uddyber Lasse Lundqvist og føjer til, at fri adgang givet også vil være med til at skabe helt nye typer af virksomheder.

Sidste forår vedtog Folketinget rent faktisk en ændring i den såkaldte PSI-lov, som fastlægger regler for, hvordan offentlige myndigheder skal behandle anmodninger om kommerciel adgang til data og på hvilke betingelser. Desuden har Digitaliseringsstyrelsen udtalt, at offentlige data i høj grad kan anvendes til udvikling af nye forretningsmodeller blandt især små og mellemstore virksomheder.

Kunstig intelligens er vejen frem
”Forskellige andre initiativer har været forsøgt, men på trods af ambitionerne er en bred og ensartet adgang til offentlige data stadig for teknologisk bøvlet og besværlig, lige som værdien af de data, der i dag er adgang til, kan være tvivlsom”, siger Lasse Lundqvist og føjer til, at det ikke er nok med adgang til historiske arkivdata. Det er nødvendigt med en fremadrettet strategi for adgang til dynamiske data i realtid.

Især i en tid, hvor brugen af kunstig intelligens vinder frem er det et vigtigt argument, når det gælder muligheden for at arbejde ikke blot med data, men med Big Data. Samtidig kan implementering af kunstig intelligens ifølge Lasse Lundqvist være med til at tage brodden af den store mangel på arbejdskraft, som netop nu er en udfordring for dansk erhvervsliv – også de små og mellemstore virksomheder.

Pulje er klar med økonomisk støtte
SMVdanmark er ned i SMV:Digital. Det er et samlet program, hvor virksomheder kan få hjælp til den digitale transformationsproces, styrke online salg eller udvikle egne, digitale kompetencer. Programmet indeholder en række relevante tilbud i form af tilskud til indkøb af privat rådgivning, tilskud til investering og kompetenceudviklingsforløb. Programmet blev etableret qua regeringens Strategi for Danmarks Digitale Vækst, som blev fremlagt i 2018, og har til formål at fremme vækst samt udvikling gennem digitalisering, automatisering og e-handel blandt små og mellemstore virksomheder fra alle erhverv i Danmark. Programmet løber frem til 2025.

Læs mere på www.smvdanmark.dk

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Intro 2
En ny og spændende tid – er det kun begyndelsen?
Kevin_frit_1_300dpi_avis
Vejen til succesfuld ledelse går gennem opgør med negativ social arv
Gitte K Nielsen - direktør - Danske Tegl1
Hvis vi kan, kan alle!

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...