Sponseret indhold

Det store spring fra big business til biotek start-up

Af:

For et år siden brød Anne Reker Cordt ud af etablerede rammer i stor farma for at blive selvstændig biotek-iværksætter. En vigtig trædesten ud i den store biotekverden er inkubatoren BII.

Det kan godt lade sig gøre at tage springet fra en høj stilling i medicinalbranchen til at få fod under eget bord. Det gjorde Anne Reker Cordt, som for et lille år siden etablerede biotekselskabet PokeAcell, der arbejder på at dokumentere og kommercialisere en ny type immunterapi imod kræft.

Firmaet er baseret på teknologi, der er opfundet hos Danmarks Tekniske Universitet af ingen ringere end Anne Reker Cordts søster, professor Sine Reker Hadrup, som er humanbiolog. Søsteren er samtidig medejer af firmaet, hvor hun er forskningsdirektør, men det er en anden historie.

Som et godt kollegium
Anne Reker Cordt valgte at gøre brug af inkubator, BioInnovation Institute (BII) i København, som har til formål at bringe ny biotek forskning tættere på markedet ved hjælp af eksperthjælp, netværk, unikke finansieringsmuligheder og adgang til laboratorie- og kontorfaciliteter.

”BII tilbyder en helt unik assistance og er en god trædesten for et ungt biotekselskab som vores. Der er god sparring, og bofællesskabet med de øvrige biotekselskaber bibringer nærmest daglig erfaringsudveksling fordi vi ser hinanden på tværs af virksomhederne hver dag. BII besidder desuden en masse kompetence og inkubatoren byder også på en stor kontaktflade til ventureselskaber som mulige investorer,” siger Anne Reker Cordt, og fortsætter: ”At have kontor hos BII svarer nærmest til at bo på et godt kollegium – som en overgang mellem det trygge liv hjemme til det selvstændige voksenliv,” forklarer Anne Reker Cordt.

Finansiering og værdiansættelse
PokeAcell har desuden formået at lande finansiering som del af BII’s Creation House-program  i form af et 10 mio. kr. stort konvertibelt lån. ”På fornuftige vilkår,” som Anne Reker Cordt udtrykker det.

”Værdiansættelse af start-up virksomheder er naturlig nok meget vanskelig, og også her er det en stor fordel, i en ret tidlig fase, at kunne trække på rådgivere med relevant erfaring med lige netop biotek. Og med et rygstød i den første fase kan vi blive klar til ’rigtig’ funding om ikke så længe,” siger Anne Reker Cordt.

Om skiftet fra big business
Anne Reker Cordt kommer senest fra en stilling i Chr. Hansen, hvor hun bestred området Strategi og M&A. Og hos Novo havde Anne Reker Cordt som Vice President ansvar for en trediedel af Novos samlede leverancer af insulin.

Hvordan har det været at tage det store spring fra en høj stilling i et stort veletableret farmaselskab til den usikre tilværelse som iværksætter?

”Det er en helt anden oplevelse, at skabe det hele fra bunden. Der er både et kæmpe frirum og stor uvished, men du kan sige, at jeg tager det bedste med mig fra de etablerede processer i big Pharma. F.eks. det at skabe struktur og rammer og sætte mål om, hvor selskabet skal være om tre-fem år,” siger Anne Reker Cordt.

”Det nye er at være meget tættere på de videnskabelige processer. Til forskel for de fleste andre af mine ’bofæller’ ved BII, som har en videnskabelig baggrund, så kommer jeg med den forretningsmæssige baggrund og forståelse”.

Mangfoldigt team
Og så har biotek-iværksætteren erfaring for at bringe forskellige kompetencer sammen. Det afspejler sig i medarbejdersammensætningen i det unge biotekselskab, som tæller personer med baggrund i universitetsverdenen, biotek og større farma-selskaber. Mangfoldigheden gælder også geografi og kultur idet firmaets otte ansatte i PokeAcell er fordelt på hovedlokationen ved BII-inkubatoren i København og to satellitter i Tyskland og Schweiz. Medarbejderne er rekrutteret via regulære opslag og især via kontakter i netværk.

”Min tid hos McKinsey, Novo Nordisk og Chr. Hansen har lært mig styrken ved at arbejde med de allerbedste i deres felt. Derfor er teamet er det allervigtigste for PokeAcell og vi er kommet godt fra start med et erfarent internationalt team”.

Næste skridt
Næste skridt for biotekvirksomheden er klinisk afprøvning i 2021 med Herlev Hospital, der er internationalt førende på området for celle terapi af kræft. 

To år senere er det planen at indlede fase-I/II afprøvninger i Europa og USA, hvor der er stor volumen og centraliserede testcentre. Parallelt hermed skal PokeAcell afsøge markedet for større venturefonde, som kan finansiere de nødvendige videre kliniske forsøg.

FAKTA

PokeAcell udvikler en ny form for fuldt personificeret T celle terapi til behandling af patienter med metastatisk kræft.

T celler fra patientens blod stimuleres uden for kroppen, så de T celler, der genkender kræften, vokser frem i stort antal og gives tilbage til patienten som behandling. Behandlingen simulerer det naturlige immunrespons som kræftpatienter ikke selv kan mønstre for at bekæmpe kræften.

Det første produkt er planlagt til indledende kliniske fase 1-forsøg i 2021. Det er første skridt på vejen, der skal vise, at metoden er sikker og har potentiel effekt over for modermærkekræft. PokeAcells ambition er at udbrede produktet til andre kræftformer og skabe en behandling for patienter, der i dag står uden behandlingsmuligheder.

Læs mere på www.pokeacell.com

Mest læste på BusinessReview.dk

IMG_20230619_202536
Feltbesøg i Texas: Nordea i dialog med olie- og gasselskabeR om reduktion af metanudslip
Støvring
Bæredygtigt byggesystem til det nordiske klima
1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
2-BUCHERER_BlueEditions_Tudor_Watch_29190kr_07
Blå for Bucherer
analysis-2030265_1920
Nyt håb for patienter med hjertesvigt og type 2-diabetes

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...