Sponseret indhold

Akut teknologi med permanent værdi

ViraHawks hardwaredel er på størrelse med en hånd, og via en cloudplatform og en app kan den alarmere sikkerhedspersonale om en potentielt feberramt person

Af:

Prevas har hjulpet startuppen SentiSpec med at udvikle den automatiserede feberscreenings-løsning ViraHawk i lyntempo. Fem måneder tog det at gøre idéen til et produkt, der kunne sendes i markedet, hvor verdens virksomheder nu har fået et billigt og effektivt system til permanent smittebekæmpelse.

Det er ikke kun vacciner, som under coronakrisen ser dagens lys i langt højere tempo end normalt, fordi verden har akut brug for dem.

På kun fem måneder har den danske startup SentiSpec udviklet og lanceret løsningen ViraHawk, som leverer automatiseret feberscreening og virusbeskyttelse til virksomheder.

ViraHawk er udviklet i tæt samarbejde med teknologihuset Prevas.

”Det hele er sket på rekordtid i et marked, hvor der har været et akut og stort behov for netop den type løsning. Normalt kan det måske tage helt op til 36 måneder at få et nyt teknologiprodukt ud på den anden side, og i særdeleshed i life science kan en udviklingscyklus være lang, men ViraHawk er et glimrende eksempel på, at det ikke behøver at tage lang tid,” siger Henrik Møller, direktør i Prevas.

ViraHawk alarmerer automatisk
ViraHawk er et automatiseret system til at beskytte medarbejdere, borgere og virksomheder mod smittebærere via feberscreening. Det sker fra en boks på størrelse med en hånd, der for eksempel kan monteres ved hver indgang til en virksomhed.

Boksen er udstyret med et termisk kamera og et almindeligt kamera, og når en potentielt feberramt person er udpeget, sørger systemet for automatisk alarmering af det sikkerhedspersonale, kunden har sat løsningen op til.

”Vi ved fra statistik, at feberscreening er vigtig for at forebygge smitte. I Østasien har de klaret corona rigtig godt, fordi de efter epidemierne SARS og MERS havde opbygget et beredskab og hurtigt kunne indføre scanning i lufthavne og butikker. Men der er store omkostninger ved at håndscanne hver person. Det kan vi ikke i Vesten med de lønomkostninger, vi har. Vi er nødt til at automatisere det, så det ikke bliver for dyrt for en virksomhed at åbne alle sine indgange på en sikker måde,” siger Andreas Claudi, som stiftede SentiSpec så sent som i slutningen af april i år, mens første corona-bølge rasede i Danmark.

Ny software og standardkomponenter
Udover ildhu og et akut behov i markedet er forklaringen på den hurtige udviklingsproces, at der til hardwaren er benyttet standardkomponenter sat sammen på en ny, smart måde, mens Anders Claudi var klar med ny software, der var udviklet til en anden sammenhæng.

Derudover skulle bygges en cloudløsning, så ViraHawk kunne tilbydes som en fleksibel abonnementsordning.

”Vi kontaktede Prevas for at få hjælp til servicens hardwareløsning. Vi havde travlt, og Prevas leverede. En måned senere havde vi en prototype, som vi kunne sende ud til de første kunder. Derfra tog det kun tre måneder i en corona-plaget verden, hvor vi havde mange ting imod os, før vi havde produktionsklar hardware. Det sværeste har været at få den kunstige intelligens til at køre på en så begrænset platform. Enhver kan få det til at køre på en dyr platform, men vi ønskede at gøre det på en billig platform, så kunden for en overskuelig investering kan få dækket alle sine indgange med vores service.”

Permanent smitteforsvar
Andreas Claudi vurderer, at automatiseret virusbeskyttelse er kommet for at blive, fordi det under corona er blevet tydeligt for virksomheder, hvor dyrt og risikabelt det er ikke at gøre det.

”Automatiseret feberscreening hjælper virksomheder hurtigere tilbage til normalen. Ikke som en nødforanstaltning, men som en ny standard for permanent smitteforsvar. For mange virksomheder er investeringen i vores løsning betalt tilbage bare under en almindelig influenza-epidemi. Vi er startet med feberscreening, men vil på sigt udbygge vores service med maske-detektion, mere statistik og integration mod adgangskontrol og andre systemer, virksomheder dagligt benytter. Der er mange muligheder,” siger Andreas Claudi.

Der er store og globale kunder blandt de første aftagere af ViraHawk, og der er allerede distribution på plads i Skandinavien og Storbritannien. SentiSpec kører blandt andet et pilotprojekt med Siemens Gamesa, der ser ViraHawk som en vigtig komponent i at komme tilbage til normale forhold med selvkørende temperaturmåling og indtjekning.

Når det skal gå stærkt
Prevas er partner i udviklingen af mange nye healthtech-løsninger. Mere end halvdelen af Prevas’ omsætning i Danmark er inden for life science.

Kunderne tæller både etablerede, store life science-virksomheder og små startups båret af en banebrydende idé.

”Startups har en anden approach end etablerede virksomheder, der ofte arbejder med et længere tidsperspektiv, og ViraHawk viser, hvad vi kan, når det skal gå stærkt. Den akutte situation har gjort opgaven ekstra motiverende for vores egne folk og vores underleverandører,” siger Henrik Møller.

FAKTA

Siden virksomhedens start i 1985 har Prevas løst titusindvis af udfordringer med ny elektronik sammen med kunder inden for de fleste brancher. Prevas kalder det ’Hello Possibility’.

Se mere på www.prevas.dk

SentiSpec blev stiftet af Andreas Claudi 28. april 2020 under første corona-bølge og udvikler automatiserede løsninger til feberscreening. Første produkt er ViraHawk, som ud over en cloudplatform og software med kunstig intelligens består af hardware-boks med et termisk kamera og et videokamera.

Se mere på www.sentispec.com

Det hele er sket på rekordtid i et marked, hvor der har været et akut og stort behov for netop den type løsning

Mest læste på BusinessReview.dk

IMG_20230619_202536
Feltbesøg i Texas: Nordea i dialog med olie- og gasselskabeR om reduktion af metanudslip
Støvring
Bæredygtigt byggesystem til det nordiske klima
1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
2-BUCHERER_BlueEditions_Tudor_Watch_29190kr_07
Blå for Bucherer
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...