Erhvervslivets rutsjebanetur er med et – næsten – farvel til corona som altdominerende ved at være ovre. Nu skal der udvikles og skabes gode rammer for fremtiden, men de nye ejendomsvurderinger kan give udfordringer.
4.405.939 danskere havde ved udgangen af august fået deres første stik med vaccinen. Og efter planen anses coronavirus ikke længere for at være en såkaldt samfundskritisk sygdom fra den 10. september. Dermed er der udsigt til, at tiden med totale nedlukninger, aflåste butikker eller hjemsendte medarbejdere i store træk er slut.
”Restriktionerne har haft en direkte pris for branchens mange erhvervslejere, og derfor er det positivt, at vi nu kan se frem mod mere normale tilstande, hvor fokus kan være på at udvikle ejendommene til gode rammer for de danske virksomheder,” siger adm. direktør Jannick Nytoft, EjendomDanmark.
Manglende betaling af leje
Det betyder dog ikke, at alle mørke skyer er fordrevet. For på trods af en sommer med feriegæster og få restriktioner var der i juli fortsat butikker, der ikke kunne betale deres husleje. Restancerne – altså den ubetalte leje – steg i juli måned med 100 mio. kroner for butikkerne. Det er den mindste stigning set i perioden marts 2020 til juli 2021 og den bragte de samlede butiksrestancer op på 1,5 mia. kroner.
”Optimalt steg restancerne slet ikke efter en god sommer. Ligesom alle nok gerne havde set, at udfordringerne havde været helt væk. Men i lyset af, at det var et kvartalsskifte, hvor restancerne ellers historisk set tager større hop, er det positive tegn,” siger Jannick Nytoft.
Det er dog en forsigtig optimisme. For på trods af de gode tegn er der fortsat udfordringer.
”Det er vigtigt, at butikkerne nu får indhentet så meget som muligt, og at vi fra samfundsmæssig side gør vores ypperste for at sikre, at de har optimale vilkår for at drive deres forretninger,” siger Jannick Nytoft.
”Butikker skal kunne mere end at levere en vare på samme facon, som en netshop kan. Det stiller både krav til butikken selv, men også til lokalerne og omgivelserne. Derfor skal der være gode rammer til at skabe attraktive ejendomme, byrum og centre, hvor butikkerne kan trives.”
Skab ejendomsvenlige kommuner
En anden joker – som reelt allerede kan løses i dag – er, at der venter en sælsom kombination af betaling af dækningsafgift og nye ejendomsvurderinger.
”Fra næste år skal dækningsafgiften betales på baggrund af de nye vurderinger. Det gør den til den første skat, der opkræves på baggrund af dem. Kombineret med, at vi netop kan se i restanceopgørelserne, at der stadig er udfordringer, er det uigennemtænkt at indføre det nu,” siger Jannick Nytoft.
Flere virksomheder og butikker risikerer at opleve en eksplosiv stigning i ejendomsskatterne. For selvom forligspartierne har lovet, at provenuet i 2022 ikke vil stige markant, vil det ramme enkelte hårdt.
”Modsat de andre ejendomsskatter er der ingen former for overgangsordning for lige netop dækningsafgiften. Det giver naturligt nok en kæmpe usikkerhed for erhvervslivet, som vi skal have gjort noget ved,” siger Jannick Nytoft og slutter af med et ønske:
”Set i lyset af, at ingen lige nu ved, hvilke vurderinger erhvervslivet skal betale skat ud fra, vil det eneste rigtige være at udsætte beskatningen på baggrund af de nye vurderinger.”