Vi mangler diversitet i debatten om diversitet

Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen

Af:

Skal vi have mere diversitet og flere kvinder i tech-branchen, mangler vi at få én vigtig aktør mere med i debatten: Den mandlige topchef.  Vi kommer ingen vegne, hvis det fortsætter med at være kvinder, der snakker med kvinder om, at der mangler kvinder i tech.

Skrevet af; Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT-Branchen

Blot 25,8% af alle stillinger i it-branchen besættes i dag af kvinder, hvilket står i skærende kontrast til erhvervslivet generelt, hvor 47,3% af alle beskæftigede er kvinder. 

Flere kvinder giver en bedre bundlinje
Manglen på kvinder og diversitet i branchen er et problem, hvis vi gerne vil skabe mere vækst. For der er ingen tvivl om, at det kan mærkes på bundlinjen. En analyse fra Boston Consulting Group blandt 1.700 virksomheder viser bl.a., at virksomheder med større diversitet i ledelsesteamet har 19% højere omsætning end virksomheder med lav diversitet. Ser man på kvindelige iværksætteres evne til at tjene penge i forhold til de mandlige, viser det sig også her, at det er en god forretning at investere i kvinder. For hver dollar der blev investeret i kvindelige iværksættere, genererede de 78 cent i omsætning, mens tallet for mændene kun var 31 cent.

Så der er ganske enkelt god fornuft i at investere i både flere kvinder og mere diversitet i branchen. Men hvorfor sker det så ikke?

Vi skal have mere diversitet i diversitetsdebatten
Over årene har både branchen som helhed og de enkelte tech-virksomheder forsøgt sig med alt fra mentorforløb og jobmesser til netværk og events, hvor man gennem rollemodeller og karriereveje har vist, hvor mange muligheder der findes for kvinder i branchen. Og det har da også hjulpet. En lille smule. Vi ser flere kvinder, der søger ind på it-uddannelserne, og der er flere kvinder, der melder sig til branchens mentorforløb, fordi de er interesseret i en karriere i branchen.

Men den store forandring lader dog vente på sig, hvilket vi desværre alt for tydeligt kan se på den manglende udvikling i antallet af kvinder i branchen over de seneste mange år. Kurven er ganske enkelt helt og aldeles flad. Igen kan man undres over årsagen til den manglende udvikling. Måske ligger en af forklaringerne i, at vi ganske enkelt mangler diversitet i selve debatten. Kigger jeg på de mange events, debatter og tiltag omkring af få flere kvinder i tech, så drives de hovedsageligt af kvinder – og engagerer primært andre kvinder.

En ærgerlig tendens når debatten netop skal tages af alle, hvis vi skal skabe en reel forandring i en hel branche.

Hvordan får vi aktiveret de mandlige topledere?
Under hele den mangeårige debat om, hvordan man får flere kvinder i tech-branchen, har vi kontinuerligt manglet input fra én vigtig aktør: Den mandlige topchef. En gruppering der udfylder næsten alle positioner i topledelseslaget i branchen, og dermed er afgørende at få med, hvis vi skal ændre noget på den lange bane. For det er dem, der sidder med den afgørende beslutning om, at der skal mere diversitet ind i ledelseslaget i netop deres virksomhed. Det er dem, der kan sørge for, at det bliver attraktivt at skifte fra andre brancher til tech-branchen, og at flere kvinder motiveres til at uddanne sig til et it-job.

Derfor er det også en katastrofe, at vi ikke i bedre grad lykkedes med at aktivere denne gruppe i debatten. Næste gang der afholdes et event eller skal skabes en debat omkring kvinder i tech, bør succeskriteriet måske derfor heller ikke være, hvor mange kvinder der dukker op, men hvor mange mandlige topledere der deltager.  Og for at rykke agendaen til næste niveau og komme ud af dødvandet kunne vi måske alle sammen – både mænd og kvinder – have gavn af en god omgang bias-træning, når samtalen falder på diversitet og flere kvinder i tech?

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...