Digitalisering er blevet en større del af arbejdslivet, vores forbrugsmønstre og sociale relationer. Det gælder også ejendomsbranchen, hvor digitaliseringen ændrer konkurrenceparametre for udlejning og sætter fokus på service, men også åbner for nye markeder og indsigter. Det viser de første resultater af et litteraturstudie, som BUILD ved Aalborg Universitet står bag.
Litteraturstudiet er et led i EjendomDanmarks toårige digitaliseringsprojekt og er et værdifuldt afsæt for at målrette projektgruppens videre arbejde.
”Forstudiet fortæller om digitaliseringens indpas i ejendomsbranchen, og hvordan større brug af data og tekniske løsninger i højere grad er blevet en integreret del af professionel udlejning,” forklarer Mikkel Alsø, økonomisk chefkonsulent og projektleder i EjendomDanmark, og uddyber:
”Det gælder bl.a., når man ser på de nye services, der i dag er til rådighed for lejere, men også de nye måder at optimere fx drift, indretning og udlejning på. Og det fortæller om de faktorer, der driver digitalisering inden for forskellige ejendomssektorer, og hvorfor nye måder at arbejde på og digitale strategier er vigtige.”
Nye investeringsstrategier
Litteraturstudiet peger på, at digitalisering er blevet en væsentlig faktor for investeringer i fremtidens lejemål. Det kommer blandt andet til udtryk i retail-segmentet, hvor service og sociale oplevelser kommer til at fylde mere, mens de fysiske varer i højere grad handles online.
”Nethandlens påvirkning af handelsmønstre medvirker til, at placeringen af butikslejemål, omgivelserne og nærheden til andre typer af tilbud bliver endnu mere vigtigt,” siger Anders Kristian Busk Nielsen, der er videnskabelig assistent på BUILD og står bag litteraturstudiet.
Mere service og fleksibilitet
Digitalisering skubber også på nye behov og krav fra lejernes side inden for kontorudlejning – blandt andet er der en stigende efterspørgsel på service og fleksibilitet i lejeforholdet.
”Service på arbejdspladsen og kontorets nærhed til infrastruktur vil blive helt centrale konkurrenceparametre. Men også fleksible delekontorer med servicefaciliteter er i fremgang. Omfanget af freelance-arbejde er stigende, og virksomheder løser i tiltagende grad midlertidige ressourceudfordringer ved at leje sig ind i delekontorer,” forklarer Anders Kristian Busk Nielsen.
Nye markeder og indsigter
Et element, der også behandles i litteraturstudiet er, at data fortsat vil bane vejen for nye serviceydelser og analytiske værktøjer i branchen. Platformsteknologier, der er drevet af data og producerer store mængder data, skaber allerede nye markeder inden for deleøkonomi såsom korttidsudlejning, vedligeholdelse af lejemål og automatisering af kommunikationen mellem lejer og ejer. Også ejendomssøgemaskiner falder i denne kategori og skaber med data om brugernes søgninger helt nye indsigter i ejendomsmarkedet.
”Eksempelvis kan efterspørgslen følges dag for dag og kortlægges på et meget detaljeret niveau i forhold til lejemålets karakteristika – på den måde kan man bedre følge, hvad der er stigende interesse for i markedet,” siger Anders Kristian Busk Nielsen.
Blockchain som del af fremtidens ejendomsbranche? Blockchain er en af de digitale teknologier, der er store forventninger til, viser studiet. Teknologien kan lagre informationer om ejerforhold i et uafhængigt og offentligt register. Blockchain ses som en vej til at effektivisere processen ved køb- og salg af ejendomme, få en større transparens og standardisering af ejendomsdata og i sidste ende en større sikkerhed i transaktionsprocessen. Blockchain-teknologien er i et tidligt udviklingsstadie, men litteraturen afslører, at flere pilotprojekter er i gang – og nogle af dem endda tæt på Danmark.
”For eksempel i forbindelse med landmåling og registrering af ejerskab i Sverige, Australien og England. I USA testes automatisering af salgsprocessen i et samarbejde mellem private virksomheder og tinglysningsmyndigheder, og i Rotterdam testes teknologien til udlejning af ejendomme, ”siger Anders Kristian Busk Nielsen, der mener, at Blockchainteknologien er et interessant bud på fremtidens digitale udvikling.
Opdateret viden
Resultaterne fra litteraturstudiet skal bidrage til, at aktørerne i EjendomDanmarks digitaliseringsprojekt får den mest opdaterede viden om, hvor langt man er i ejendomsbranchen i Danmark og i udlandet, og skal danne grundlag for det videre projektarbejde de næste to år. Målet med digitaliseringsprojektet er at øge fokus på digitalisering i ejendomsbranchen, og give branchens aktører det bedst mulige udgangspunkt for at vurdere og tage fremtidige digitaliseringsprocesser til sig.