Sponseret indhold

Medicinsk cannabis som alternativ til konventionel medicin

Jeppe Krog Rasmussen, CEO DanCann Pharma

Af:

I januar 2018 blev medicinsk cannabis godkendt til brug i en 4-årig forsøgsordning i Danmark. Baggrunden er mangeårige erfaringer fra udlandet, der indikerer, at cannabis kan lindre kroniske smerter hos eksempelvis patienter med sklerose, gigt, fibromyalgi og rygmarvslidelser. Ifølge Sundhedsstyrelsen lever op imod hver femte dansker med kroniske smerter, og mange må dagligt tage smertestillende medicin for at kunne fungere i hverdagen. Omfattende brug af opioider er dog hårdt for kroppen, og derfor er mange smertepatienter også interesserede i at anvende medicinsk cannabis som et alternativ eller supplement til den konventionelle medicin.

Nu er vi i det tredje år af den danske forsøgsordning, og det er nærliggende at spørge: Virker medicinsk cannabis for smertepatienterne? 

”Her kan vi henvise til en undersøgelse foretaget af en række patientforeninger, hvor 78 pct. af omkring 4500 patienter rapporterede om en positiv effekt af cannabismedicinen. Det er meget opmuntrende, at vi her har et præparat, der kan hjælpe patienterne med de daglige smerter, hvor den konventionelle medicin ikke slår til, eller patienterne oplever bivirkninger ved vedvarende brug,” siger Jeppe Krog Rasmussen, CEO i den danske lægemiddelvirksomhed DanCann Pharma. 

Problematisk forsøgsordning

Men forsøgsordningen har alligevel ikke været den succes, han havde håbet på. Det hænger sammen med, at medicinsk cannabis ikke er blevet testet i kliniske faser som konventionelle medicinalprodukter. I dette tilfælde betyder det, at det er den enkelte læge, der udskriver recepten, der skal påtage sig ansvaret for eventuelle bivirkninger, og det er mange ikke meget for. Derfor ender mange smertepatienter med at købe deres cannabismedicin på det sorte marked, hvor det er nemmere tilgængeligt. 

”Det er forståeligt, at lægerne er modvillige, når de skal stå inde for et produkt, som de ikke kender. Og selv om lægerne har sat sig grundigt ind i det og er tilhængere af behandlingen, så er det ikke rimeligt, at de skal hæfte solidarisk for ansvaret. Et andet problem er, at den danske stat ikke giver et tilstrækkeligt tilskud til cannabismedicin, så det er væsentlig billigere at købe på det sorte marked, og det gør 80 pct. af smertepatienterne,” siger Jeppe Krog Rasmussen. 

Han håber, at politikere og Lægemiddelstyrelsen finder en løsning, som kommer patienterne til gode. 

”Start med at lægge ansvaret for produkterne hos os, der er producenter. Sørg for at uddanne lægerne i denne nye form for medicin, der potentielt kan hjælpe så mange mennesker med deres smerter. Og giv samme tilskud som til al anden medicin, så patienterne ikke bliver henvist til det sorte marked.”

Produktionen starter i 2021

DanCann Pharma har endnu ikke produkter på hylderne, men det er lige på trapperne. Jeppe Krog Rasmussen oplyser, at målet er at introducere produkterne i andet eller tredje kvartal i år i form af cannabisolie, tabletter og gelkapsler. 

”Vi sigter imod at beherske hele værdikæden helt fra dyrkning og udvikling af produkterne og ud til apotekerne. Vores mål er også at eksportere til andre lande, hvilket giver mange regulatoriske udfordringer, fordi landene ofte har forskellig lovgivning omkring det. Men her står vi faktisk i en ret unik situation i Danmark. Vi er et af de få lande i Europa, der både har ret til at fremstille og eksportere cannabis. Andre lande forbyder eksport eller tillader kun en begrænset produktion til indenlandsk brug. Det er også derfor, der er set en del joint ventures i Danmark, hvor canadiske producenter går ind,” siger Jeppe Krog Rasmussen. 

Jeppe Krog Rasmussen stiftede DanCann Pharma i foråret 2018. Idéen kom ikke ud af den blå luft. Han havde holdt øje med det amerikanske marked i et par år, og i 2017 begyndte han at overveje en produktion, da det blev vedtaget, at den danske forsøgsordning skulle træde i kraft fra årsskiftet. 

Men for at undersøge om der var et forretningsgrundlag begyndte han at besøge flere patientforeninger for at høre om deres erfaringer med medicinsk cannabis. Han mødte hos Epilepsiforeningen en mor med en søn på tre år, som dagligt havde mere end 100 anfald. Anfaldene hæmmede drengens kognitive udvikling, og den gængse medicin gjorde ham meget sløv. Men da forældrene havde forsøgt sig med medicinsk cannabis, virkede det fra dag ét. 

Oplevelser som disse gav Jeppe ekstra motivation til at gå i gang med projektet, og han begyndte at lede efter interesserede investorer. Han måtte dog til Sverige, hvor det til gengæld lykkedes at skaffe 25 mio. kr. i første kvartal 2020. Selskabet blev børsnoteret i Sverige senere samme år med første handelsdag 12. november 2020 i en succesfuld proces med en overtegning på 83 pct. og et bruttoprovenu på 30 mio. kr. 

Det lyder af mange penge, men de kan hurtigt få ben at gå på. Jeppe Krog Rasmussen forventer, at startudgifterne vil løbe op i 30 mio. kr. alene i etablering af faciliteter, før virksomheden er klar til at producere til salg. 

Afslutningsvis er det vigtigt for Jeppe Krog Rasmussen endnu en gang at pointere, at DanCann Pharmas overordnede fokus altid vil være på patienterne. At skabe et reelt og legalt medicinsk alternativ for alle de patienter, som ikke har fået den ønskede effekt af deres tidligere medicin og at kunne levere et kvalificeret, standardiseret og rent produkt – udarbejdet efter standarder, som er gældende ved fremstilling af konventionel medicin. 

”Lige nu er patienterne desværre en temmelig overset størrelse blandt interessenterne på markedet for medicinsk cannabis, selv om de burde være den primære målgruppe. Meget i sektoren handler om eksport, standarder og lønsomhed, men burde vi i virkeligheden ikke i højere grad rette vores fokus på den store gruppe af mennesker, som har brug for hjælp? Sætte dem i centrum for udviklingen? Alle de, der er opgivet af behandlersystemet og må ty til alternative metoder og produkter, som måske endda skal skaffes illegalt med alle de udfordringer i forhold til indhold, kvalitet og pris, som følger med? Det er efter min mening både uværdigt og uholdbart,” slutter Jeppe Krog Rasmussen.  

Scleroseforeningen og Epilepsiforeningen 

Scleroseforeningen har i årevis været fortaler for medicinsk cannabis, da det ikke er ny viden, at cannabis kan have positive effekter på smerter og på spasticitet, der skyldes sclerose. Scleroseforeningen stiller sig uforstående overfor lægernes modstand mod at udskrive recepter på medicinsk cannabis og mener også, at medicinsk cannabis skal behandles på lige fod med al anden medicin, som går ind under tilskudsordningen for konventionelle lægemidler.  

”For det er vigtigt at huske på, at den her mulighed med medicinsk cannabis er et alternativ til de patienter, der ikke har gavn af den almindelige tilskudsberettigede medicin,” pointerer foreningens direktør Klaus Høm på Scleroseforeningens hjemmeside. 

Epilepsiforeningen mener, at medicinsk cannabis skal være et tilbud til alle epilepsipatienter, der kan have gavn af det. Foreningen mener, at overvejelser om og behandling med medicinsk cannabis skal foregå under kontrollerede og trygge rammer i samarbejde med epilepsikyndige neurologer og neuropædiater.

Hvad er cannabis?

Cannabis bruges som massebetegnelse for de præparater, der fremstilles af hampplanter fra Cannabis-slægten. Der er forskellige varianter af planten, alt afhængig af hvor den gror, og hvordan den dyrkes. Cannabis indeholder over 60 såkaldte cannabinoider. Cannabinoider er aktive kemikalier, der derfor påvirker receptorer i hjernen, når de indtages.

Den medicinske cannabis, der udskrives i forbindelse med forsøgsordningen, indeholder hele cannabisplanten – altså alle de 60 aktive og de mange hundrede ikke-aktive stoffer, som findes i cannabisplanten. 

Kilde: Scleroseforeningen

DanCann Pharma A/S blev grundlagt i 2018 og er et dansk farmaceutisk bioteknologiselskab drevet af cannabinoider. DanCann Pharma er fokuseret på at opdage, udvikle, fremstille og markedsføre nye cannabinoide lægemidler i en bred vifte af sygdomsområder.

Læs mere på www. www.dancann.com

Lige nu er patienterne desværre en temmelig overset størrelse blandt interessenterne på markedet for medicinsk cannabis, selv om de burde være den primære målgruppe

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...