Står Byggebranchen på kanten til historiske teknologispring?

Af:

Har du været i Tivoli for nylig? Så kender du sikkert den maskine, hvor du med en plastichammer skal slå muldvarpe ned, hver gang deres hoveder popper op forskellige steder på bordet. Whack-a-mole hedder spillet.  

Skrevet af: Søren Cajus, Chef for Dansk Byggeindustri

Hvis du arbejder i byggebranchen, vil du formentlig være bedre end de fleste til dette spil. For du vil sikkert have stor erfaring med hurtigt at håndtere mange opgaver, så snart de opstår.  Som håndværksvirksomhed har du næsten altid gang i mange opgaver, som ikke må tabes på gulvet. Ofte gang i flere byggeprojekter samtidigt. Altid gang i nye tilbud. Ofte gang i rekrutteringer og indkøring af nye medarbejdere. Løbende fokus på at udvikle de øvrige medarbejdere, så deres kompetencer matcher nye krav i markedet. Altid ulæste mails og uløste rapporteringsopgaver. Snart kan mange af disse administrative opgaver blive lettere at løse ved at bruge kunstig intelligens. Forestil dig, at du er en malermester, og at du er ude hos en privat kunde for at skulle give tilbud på at spartle og male fem værelser.  

Typisk vil du skrive oplysningerne op i hånden. Hvor mange m2 er der tale om? Hvad er væggene lavet af? Hvilken maling skal der bruges? Hvor mange timer skal afsættes? Herefter kører du tilbage på kontoret for at skrive noterne ind i et regneark for at udarbejde et tilbud. Du sender dit tilbud på mail, som du skriver ”fra blankt papir”. Forestil dig nu samme arbejdsproces, hvor du får hjælp af Chat-GPT eller en anden applikation med generativ kunstig intelligens.   Når du er hos kunden, dikterer du dine oplysninger ind på din telefon. Det gør ikke noget, at du dikterer i tilfældig rækkefølge, og at du måske vrøvler lidt undervejs. For efterfølgende kan du bede din digitale assistent om at omdanne din tale til tekst og udarbejde en struktureret opstilling af dine informationer. Herefter beder du din digitale assistent om at udarbejde et tilbud til kunden med angivelse af timer, pris og tidsperiode. Nu kan du selv finjustere tilbuddet og sende til kunden.  

Det er blot en af de mange muligheder, hvor kunstig intelligens vil kunne aflaste vores administrative opgaver.  Men kunstig intelligens kan ikke blot aflaste vores interne opgaver. Den kan også bidrage til, at vi på tværs af værdikæden i byggeriet kommer til at optimere vores tid og udnytte vores materialer bedre. I designfasen kan vi bede kunstig intelligens om at udarbejde designforslag baseret på kundens kriterier som f.eks. æstetik, funktionalitet, bæredygtighed og omkostninger. Det gør den iterative proces i designudvikling langt hurtigere, når arkitekt og bygherre sammen drøfter de forskellige løsningsmuligheder, som løbende udvikles af computeren. 

I byggefasen kan kunstig intelligens hjælpe med at optimere brugen af materialer og ressourcer ved at foreslå løsninger, der optimerer logistik og minimerer spild. Derudover kan kunstig intelligens kan hjælpe dig med at udarbejde realistiske tidsplaner og vurdere risici på baggrund af data fra dine tidligere projekter. Når din bygning eller dit anlæg står færdigbygget kan kunstig intelligens også optimere drift og vedligehold ved hjælp af predictive maintenance på baggrund af data fra sensorer eller forbrugsdata af f.eks. vand, varme og el. Der er således ingen tvivl om, at kunstig intelligens vil løfte produktiviteten i alle dele af byggeriets værdikæde. 

Men det er ikke kun software robotterne, som har potentiale til at give byggeriet et løft. Også de fysiske robotter er begyndt at vinde også frem på selve byggepladserne. Vi ser flere og flere murerrobotter, stenrobotter, malerrobotter, skærerobotter mv. vinde frem. Disse robotter bliver i stigende grad integreret i byggebranchen for at forbedre effektiviteten, sikkerheden, og de kan bidrage til at løse de stigende udfordringer med mangel på arbejdskraft. Vi ser endda robotter, der kan 3D-printe hele bygningselementer. Selve 3D-teknologier er stadig i sin vorden, men den har måske potentialet til fundamentalt at forandre den måde, hvorpå bygninger opføres, fordi 3D-print minimerer spild og reducerer behovet for manuel arbejdskraft. 

Som branche er byggeriet fragmenteret med relativt mange små virksomheder, der er opdelt på mange forskellige fag, materialer og forretningsområder. Denne fragmentering har gjort, at byggeriet traditionelt har sværere ved at optage nye teknologier end andre brancher. Men både de digitale og fysiske robotter bliver hele tiden billigere og bedre, og måske er det lige præcis nu, at byggebranchen står på kanten til historiske teknologispring.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Side 3_advertorial GSV_Berlingske_266x365mm_
 GSV: Sådan bruger vi digitale værktøjer til at nedbringe CO2 i byggeriet
Bygge- og anlægssektoren står for mere end 30 % af Danmarks CO2-udledning, og derfor er det vigtigt, at byggebranchen får CO2-reduktion...
Photo by Claus Sall (www.claussall
Bygge-branchen går et hårdt år i møde
Efterspørgslen falder, boligpriser er dykket, byggeomkostninger er forsat høje, og det udfordrer i den grad byggeriet i 2024, viser...
Laerlinge-300dpi-c-Dansk-Haandvaerk
Sådan leder du virksomheden gennem krisen
– Rolig nu, det bliver ikke så slemt, som man forudså for nogle måneder siden. Sådan lyder det fra arbejdsgiverne i Dansk Håndværk,...