Sponseret indhold

Forvandler bildæk til miljøvenlige og lydabsorberende underlag

Af:

Det er bæredygtigt og cirkulært hele vejen igennem: Først kører man på dem, så går man på dem. Scan Underlay ApS laver lydabsorberende og bæredygtige trinlydsduge af udtjente bildæk.

Der tales og skrives meget om cirkulær økonomi, og om at alt skal kunne genbruges til gavn for miljøet. I virksomheden Scan Underlay ApS ved Aarhus har cirkulær økonomi imidlertid altid været en hjørnesten.

Her forvandler man nemlig hvert år 400 tons udtjente bildæk til såkaldt lydabsorberende trinlydsdug og gulvunderlag. Dugen kan f.eks. anvendes under en gulvbelægning eller nedstøbes direkte i betondækket, og dermed skåne underboen for overboens trampen i gulvet eller høje musik.

Et upcyclet og bæredygtigt produkt
Men det allerbedste ved produktet er, at det er upcyclet af et eksisterende affaldsprodukt, og dermed er meget miljøvenligt, siger forretningsudvikler Simon-Victor Bachman Pedersen:

– Vi har netop som den eneste lyddugs-producent i Danmark fået udarbejdet en Miljøvaredeklaration, der bl.a. dokumenterer, at vi sparer miljøet for rigtig meget CO2, og undergrunden for en masse gummipartikler, siger han og henviser til, at der i Danmark hvert år kasserer 38.000 tons bildæk. Heraf genanvendes størstedelen, men der har indtil Scan Underlay trådte ind på scenen været en rest, som ingen kunne bruge til noget, og som derfor ikke blev udnyttet.

Det er denne restmængde, som virksomheden nu skaber et miljøvenligt underlagsmateriale med overlegne akustiske egenskaber af. Man kan ikke undgå at komme omkring billedet øverst i artiklen, Som Simon-Victor Bachman siger:

– Vi bliver nød til at provokere lidt, for at fange folks opmærksomhed. I selv nye byggerier træffes mange beslutninger på erfaringer og traditioner i beslutningsprocesser, og dermed kan nye produkter og teknologier have svært ved at få fat, man gør som man plejer, men her appellere vi til at tænke nyt.

Luft og gummi bryder lydbølgerne
Trinlydsdugen fra Scan Underlay dæmper i sig selv 19 db – og helt op til 34 db, når den indbygges i en konstruktion. Det er dæmpningsniveauer, der i sig selv er iøjnefaldende:

– Mange andre gummiunderlag er lavet af massiv gummi. Det betyder, at lydbølgerne enten reflekteres eller rejser gennem materialet. I vores dug er der derimod mere end 10.000.000 gummipartikler pr. m2, som opfanger lydsvingningerne og dermed forhindrer, at de passere ned til underboen, siger Simon-Victor Bachman Pedersen og tilføjer, at måtterne på grund af den særlige opbygning også er lettere rent vægtmæssigt. Et forhold, som mange håndværkere sætter pris på. Kan bruges igen og igen. Men et er de akustiske og i øvrigt varmeisolerende egenskaber – noget andet er materialets holdbarhed og potentiale for genanvendelse.

Da råmaterialet er bildæk, der er udformet i særdeles slidstærkt gummi, kan trinlydsdugene holde i hele byggeriets levetid, hvorefter de igen kan genanvendes. Dermed er der reelt tale om en cradle to cradle cyklus, der passer fortrinligt ind i ønsket om en mere cirkulær økonomi. I den forbindelse kan Scan Underlays produkter være et element i en bygherres bestræbelser på at gøre et byggeri så grønt som muligt og eventuelt få det miljøcertificeret.

Patenteret og populært
For Simon-Victor Bachman Pedersen og resten af hans kolleger i Scan Underlay er der tale om en række fordele, der er så overbevisende, at både teknologien og materialet i dag er patenterede – og desuden storsælger i både ind- og udland:

– Her i 2019 rundede vi salget af 1 mio. m2, hvilket modsvarer omdannelsen af mere end 150.000 bildæk – og det er vi vanvittigt stolte af! At det på bare 4 år er lykkes at trænge så meget igennem og eksportere til syv lande, understreger jo vores berettigelse og efterspørgslen på miljøvenlige produkter, med høj performance og til den rigtige pris siger han, og peger på FN’s verdensmål som ledestjerne for Scan Underlay. Særligt mål nummer 12, der handler om miljøvenlig produktion, ligger virksomheden på sinde. Og af samme grund benytter Scan Underlay kun naturgas og vindenergi i produktionen. Dertil kommer verdensmål nr. 3 om sundhed og trivsel:

– Vores motto er, at vi vil skabe bedre lydmæssige forhold at leve, arbejde og lege under. Derfor er vi også stolte af, at vores produkter er guldcertificerede af Eurofins i kategorien ”indeklima”. Det betyder kort og godt, at vi kan tilbyde et produkt, der er sundt for mennesker, godt for miljøet og som vi håber kan være med til at inspirere andre, lyder det fra Simon-Victor Bachman Pedersen.

I Skovby udenfor Aarhus upcycler Scan Underlay gummi fra bildæk og fremstiller ACOUSTIC SILENCE serien til gulvunderlag og trinlydsdæmpende dug til indstøb under slidlaget. Alle Scan Underlays produkter er et patenteret gummitekstil, højkvalitetsprodukter med stor lyddæmpende effekt.

Vores innovative trinlydsdæmpende dug og gulvunderlag reducerer effektivt rumstøj og trinlyd mellem etager. Alle vores produkter er velegnede til brug med gulvvarme og holder strukturen i hele bygningens levetid.

Læs mere på scanunderlay.com

Mest læste på BusinessReview.dk

Assistancen Portrætter0432
Det betaler sig at fastholde syge medarbejdere
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler

Læs også

Jacob_13_HIGH-vand-byggeri
E-mobilitet og PtX bliver hjørnestenene i omstillingen af transporten
Transportens grønne omstilling er afgørende for at nå Danmarks klimaambitioner. Der har været flere bud på alternativer til de fossile...
Produktbillede 1
Avanceret batteri- og ladeteknologi til de danske elbiler
Den danske virksomhed Nerve Smart Systems står bag en avanceret og intelligent batteriteknologi, som gør det muligt at placere firmaets...
sign
Fremtidens mobilitet er delt
I en tid, hvor flere og flere mennesker flytter ind til de større byer og vi anskaffer os flere og flere biler, udvikler mobilitetsbegrebet...