Mange hoteller har sat priserne markant op, for at få fyldt kasserne igen efter de hårde år under pandemien. Men prisstigningerne har gjort det mere fordelagtigt for turister at vælge Airbnb som alternativ. I København er denne trussel mod hotellerne dog i den lave ende.
Kommer man til Oslo fra søsiden, bliver man nemt fyldt med misundelse: Overalt ser man boliger, hvorfra beboerne har skønne udsigter ud over fjorden. Det er formentligt også en del af grunden til, at den norske hovedstad er den eneste større by i Europa, hvor turisterne skal betale mere for at overnatte i en bolig lejet gennem Airbnb end i et hotelværelse.
I alle andre byer er det altså omvendt, og her er merprisen på hotelværelser blevet endnu mere udpræget gennem det seneste år, hvor værelsespriserne har taget et hop opad – dels på grund af inflationen, dels fordi hotellerne, efter de særdeles hårde år under coronaen, ikke var i form til priskrig om kunderne. Der må nødvendigvis nogle penge i kassen, ikke mindst til at finansiere de mange nybyggerier af hoteller, der blev sat i gang i slutningen af 10’erne, hvor man naturligvis var lykkeligt uvidende om den forestående pandemi og den opbremsning i rejseaktiviteten, den førte sig med.
Store forskelle mellem byerne
Faren for hotellerne er nu, at mange af turisterne i stedet finder over til Airbnb og tilsvarende tjenester. Det er netop i denne sammenhæng, at det britiske netmedie Moneyzine har gravet i tallene. Analytikerne har for hver af 35 byer fundet gennemsnitspriser på Airbnb og sammenlignet dem med priser på hotelværelser fra bookingsitet Trivago.
Den gode nyhed for de danske hoteller er, at deres priser kun er lidt højere end dem, tilrejsende kan finde hos private udlejere. Gennemsnitligt sparer en turist i København således 18 pct. ved at vælge Airbnb frem for hotel. Til sammenligning kan man få overnatningen til næsten halv pris på Airbnb, hvis man tager på storbyferie i London, Paris eller Barcelona.
Diskussion blev glemt
Noget mønster i rabatten er svært at se. Lokale traditioner og forhold synes at være afgørende. De tre nævnte byer er populære mål for forlængede weekender, men det er f.eks. også London og Amsterdam, hvor Airbnb-rabatten ligner det, man ser i København. De skandinaviske storbyer er også vidt forskellige på området. I Oslo er hotelværelserne altså billigere end de private alternativer, mens der er en stor Airbnb-rabat i Stockholm. Her er det oven i købet med udgangspunkt i en relativt lav pris på hotelværelser.
Naturligvis er det svært at sammenligne den ydelse, man får ved et hotelværelse og i en privat bolig. Ikke desto mindre står de to alternativer i skarp konkurrence med hinanden. For nogle år siden var det også et stort tema, om det var hensigtsmæssigt med alle de private udlejninger, som ændrede livet i kvarterer og opgange. Den slags diskussioner gled i baggrunden i begyndelsen af 2020, men det kan være, at de kommer igen under en normaliseret dagligdag.