Kinesisk elbilproducent får dansk hovedkontor i Hillerød
Umiddelbart er det ikke en stor historie fra ejendomsbranchen, når en virksomhed lejer 1285 kvm. lager og kontor. Men nogle ganger vækker lejeren i sig selv opmærksomhed. Det er tilfældet her, hvor Hillerød er valgt som dansk udgangspunkt den kinesiske elbilproducent XPENG. Dém kan vi komme til at høre meget mere til, hvis elbiler overtager markedet, sådan som mange forudsiger.
“Formålet med det nye hovedkontor i Hillerød er, at det skal kunne rumme alle dele af vores forretning. Modsat mange andre bilmærker i Danmark er vi fabriksejet, og vi tager i højere grad selv ansvaret for bl.a. salg og service. Derfor skal vores hovedkontor kunne rumme både den del, men også kontor og lagerplads. Det har været et krav for os, at ejendommen er i god stand, da det også er herfra, vi skal udlevere biler til vores kunder, så det er vigtigt, at det ser præsentabelt ud, og det synes vi i al beskedenhed er lykkedes,” udtaler Jens Olsen, direktør XPENG Danmark, i en pressemeddelelse fra EDC Erhverv Poul Erik Bech, der har formidlet lejemålet.
”Derudover skal der også være plads til, at vi vokser. Vi har planer om at vækste i løbet af de næste år, så det skal vi selvfølgelig være gearet til. Med den nye ejendom føler vi os godt rustet til netop det. Vi glæder os til at slå dørene op for vores nye hovedkontor og byde kunderne velkomne til at se og prøve vores lækre elbiler,” tilføjer Jens Olsen, der ses til venstre på billedet.
XPENG har allerede et showroom i Axel Towers over for Tivoli i København. Både her og i de nye lokaler i Hillerød kan kunderne møde op og få hjælp til at sammensætte netop den bil, de har behov for, selv om det ligger i firmaets koncept, at en stor del af salget skal foregå online.
Københavns gamle hovedbibliotek genopstår som kontorejendom
Mange københavnerne føler nok, at de kender den ejendom, der frem til 1993 rummede byens hovedbibliotek. Men skulle de have et ærinde i den, når den snart genopstår som kontorejendom, nu under navnet Knud Højgaards Hus, vil de dårligt kunne kende den igen indefra. Ejendommen har i mellemtiden lagt lokaler til Niels Brock Copenhagen Business College ind, og lige nu er entreprenøren MT Højgaard ved at afslutte en totalrenovering af bygningen med butiksareal i gadeplan og fem etager på i alt 8300 kvm., kontorer, oplyser Lintrup & Norgart, der står for udlejningen, i en pressemeddelelse.
Der er næsten fuldt hus, og de nye lejere vil flytte ind i løbet af de kommende måneder. Industrikoncernen Danfoss rykker ind på to etager, mens konsulentfirmaet Trustworks lejer én etage. Det samme gør en stor udenlandsk virksomhed, som ønsker at være anonym, og endelig overtager Blast, som arrangerer globale turneringer i e-sport, det meste af 3. sal. Resten af dén etage er eneste ledige kontorlejemål i ejendommen, og lejemålet på 750 kvm. kan stå færdigindrettet til en ny lejer i slutningen af 2023, lyder det fra Lintrup & Norgart.
”Større bygninger bliver ofte omdannet til flerbrugerhuse med mange lejere, men vi vurderede, at etagevis udlejning var oplagt hér, fordi der i indre by er udbredt interesse for store, moderne kontorlokaler i ét plan. Som ejer inddrog Knud Højgaards Fond os tidligt i forløbet, og vi fik udarbejdet indretningstegninger samt udvendige og indvendige visualiseringer af ejendommen, så mulige lejere hurtigt kunne få en forståelse for udtryk og kvalitetsniveau for de færdige kontorlokaler, og så udlejer på forhånd kunne beregne den samlede økonomi for at istandsætte lejemålene,” forklarer Jesper Norgart fra mæglerfirmaet.
Højesteret giver Nyborg Kommune ret i 19 år gammel sag om ekspropriation
Hvis man ejer en grund, som potentielt kunne anvendes mere værdiskabende, end den allerede gør – så skal man være klar med gode argumenter for denne potentielle merværdi. Ellers risikerer man at se den forsvinde, hvis en myndighed vil ekspropriere grunden. Det fremgår af en ny dom fra Højesteret.
I den konkrete sag var den påståede merværdi endog meget stor. Den handler om en jordvold, som Nyborg Kommune i 2008 anlagde langs motorvejen, af hensyn til et nærliggende parcelhuskvarter. Til det formål eksproprierede man godt en hektar landbrugsjord fra herregården Juelsberg, mod en kompensation på godt en kvart mio. kr. Godsejeren, Gregers Juel, fremhævede imidlertid, at han allerede i 2004 havde fået et tilbud fra et privat firma om at anlægge en jordvold af lettere forurenet jord. På den baggrund sagsøgte han kommunen, som vandt sagen ved byretten i Svendborg. Men landsretten gav ham i 2019 medhold og tilkendte ham en erstatning, der var ca. ti gange så stor som den oprindelige kompensation.
De penge skal hun nu, efter Højesterets afgørelse, betale tilbage. Tillagt renter og sagsomkostninger løber det op i 4,4 mio. kr. Højesteret hæftede sig bl.a. ved, at der ikke var fremlagt dokumentation for erstatningskravets rimelighed i form af priser ved tilsvarende handler, og at Gregers Juel ikke selv havde gjort nok for at realisere den angivelige merværdi.
Fyens Stiftstidende har tidligere beskrevet sagen som være fyldt med bitterhed. Ifølge avisen sagde Gregers Juel bl.a. i Østre Landsret, at det “ikke (havde) nogen gunstig virkning på forhandlingsklimaet”, at kommunen fra starten truede med ekspropriation af godsets jord.