Skrevet af; Jakob Stoumann, Network Director, PropTech Denmark
De fleste ejendomsejere, administratorer og facility managers oplever netop nu et voldsomt øget pres fra både investorer, lejere og myndigheder på at gøre ejendoms- og bygningsdriften mere grøn og bæredygtig. Da materiale og energipriserne samtidigt buldrer derudaf er der i dag ikke mange argumenter tilbage for ikke at få gang i den grønne omstilling og få gjort bygningsdriften mere bæredygtig og ressourceeffektiv. Mange er dog stadig i tvivl om, hvordan de konkret skal komme i gang, og hvilke mere specifikke løsninger, der kan hjælpe dem til at gøre driften af deres ejendomme mere grøn og energivenlig.
I PropTech Denmark samler vi etablerede nøgleaktører inden for ejendomsbranchen samt over 100 proptech-virksomheder, der leverer innovative tech-løsninger til ejendomsbranchen. Mere end en tredjedel af proptech-virksomhederne har løsninger som netop bidrager direkte til at øge bæredygtigheden i ejendomsbranchen. Nogle af dem er store og velkendte virksomheder som Grundfos, Velux, EG, Andel Energi, Clever og Techem. Men vi samler også en lang række mindre proptech-startups, som også tilbyder innovative løsninger, der på forskelligvis kan gøre bygnings- og ejendomsdriften mere bæredygtig. Disse er ofte mindre velkendte i branchen, men mange af dem fortjener opmærksomhed, da de tilbyder løsninger, der effektivt adresserer nogle af de største bæredygtighedsudfordringer i ejendomsbranchen. Her fem gode eksempler.
Legacy: Få styr på dine bygningers CO2-udslip
Legacy tilbyder et automatiseret regnskabsprogram for CO2-udledning fra ejendomsdrift. Programmet indhenter automatisk forbrugsdata og skaber overblik over alle de vigtigste CO2-udleningskilder som eksempelvis el-, vand- og varme, transport og indkøbt materiale. Herefter omregnes forbrugsdata til CO2-udledninger efter anerkendte og transparente beregningsmetoder. Med adgang til Legacys platform, kan kunder både tracke bygningers CO2-udledninger løbende og samtidig hente reviderbar data ned i forskellige rapportformater, når de skal rapportere CO2-regnskab til interessenter og myndigheder. Legacy bruges i dag af en række førende aktører inden for ejendomsbranchen herunder bl.a. ATP, PFA, DEAS, C.W. Obel, Balder og Fokus Asset Management.
Ento Labs: Let og hurtigt identificering af energioptimeringspotentialer
Ento Labs har udviklet en virtuel energirådgiver, der via kunstig intelligens gør det let og hurtigt at identificere overforbrug og energioptimeringspotentialer i en bygning eller bygningsportefølje. Ento Labs’ virtuelle energirådgiver hiver automatisk forbrugs- og bygningsdata ind via API’er og tilgængelige datakilder. Brug af kunstig intelligens gør, at den virtuelle energirådgiver automatisk tager højde for, hvordan hver bygnings energiforbrug bliver påvirket af eksterne faktorer, så som åbningstider, ferier, vejr- og anvendelsesforhold. Derudover trækkes der bygningsteknisk viden fra hele netværket af bygninger på Ento Labs’ platform, så der kan gives skræddersyede forslag til energibesparelser. Ento Labs anvendes bl.a. af Arbejdernes Landsbank, hvor løsningen har hjulpet dem med at skære 16% på elregningen på tværs af alle deres filialer. Dette vel og mærke uden at, der er investeret i nye installationer.
Aguardio: Slut med overforbrug og vandspild
Aguardio leverer løsninger, der hjælper ejendomsejere og lejere med at spare på vandet og undgå vandspild. Aguardios mest kendte løsning er en intelligent sensor til baderummet, der via en automatisk sensorbaseret timer nudger forbrugeren til at tage kortere bade. Sensoren, der er yderst let at opsætte, monitorerer samtidigt indeklimaet i badeværelset og viser, hvis det bliver for fugtigt og der hermed er risiko for svamp. Aguardio har også udviklet en lækagesensor til toiletter og vandhaner, der sender alarmer til enten ejer, facility manager eller lejer, hvis toilet eller vandhane løber. Et toilet der løber, så det lige kan anes i vandoverfladen, spilder op mod 450 liter vand i døgnet
– så der kan være store vandbesparelser at hente, hvis lækager opdages i tide.
Stykka: Bæredygtige køkkener via digital platform
Køkkener og indbyggede møbler er noget af det, der skaber mest ressourcespild i en bygnings levetid. Køkkener bliver nemlig i snit udskiftet hver 11 år. Det gør den innovative proptech- og møbelvirksomhed Stykka noget ved. De har ved hjælpe af en digital produktions- og servicetilgang skabt det bæredygtige ’Loop Kitchen’ til boligudlejningsejendomme. Først og fremmest anvendes en digital design- og produktionsplatform, der gør, at Stykka kan producere deres køkkener lokalt efter en ’print-to-order’ tilgang, så de undgår overproduktion og spild. Hernæst udstyres hvert køkken med en digital tvilling, der tilgås via en QR-kode under vasken. Den digitale tvilling holder styr på alle dele, materialer og specifikationer i køkkenet og er forbundet til Stykkas service- og vedligeholdelsesplatform, hvor reservedele og opgraderinger nemt og hurtigt kan bestilles. Brugte dele tages desuden retur og genanvendes i produktionen.
Enyday: Simpel styring af solceller og energifællesskaber i multibrugerejendomme
Der er efterhånden ingen tvivl om, at solceller både er godt for pengepungen og klimaet. Men for ejendomsejere og boligforeninger kan det være lidt af en hovedpine at finde ud af, hvordan solceller skal driftes og strømmen skal afregnes. Det har startuppen Enyday fundet en løsning på og udviklet en softwareplatform, der tager sig af alt bøvlet. Platformen og den tilhørende app gør det let at drive energifællesskaber på samme matrikel – eksempelvis solceller placeret på tage i boligforeninger, boligudlejnings- eller multibruger-kontorejendomme. App’en viser elforbruget i energifællesskabet i realtid til de enkelte lejere og platformen fordeler strøm fra solceller, elnet og eventuelt batterilager time for time, så alle får en letforståelig elregning og belønnes for grøn adfærd. Enyday laver også automatisk elforbrugsregnskabet og de udvikler lige nu på en intelligent styring af batterier og varmtvandsbeholdere i bygningerne.