Bæredygtighed er for alvor kommet på agendaen, og der er et politisk ønske om at være foregangsland i den grønne omstilling. Da ejendomme og byggeri står for 1/3 af CO2-udledningen og dermed fylder godt i regnskabet, kan bygge- og ejendomsbranchens indsats være en af de helt store udslagsgivere, hvis vi spiller vores kort rigtigt.
Bæredygtige byggerier er fremtiden
En ejendomsinvestering er kompleks og at tænke bæredygtighedsparameteret ind, gør den ikke mindre kompleks. Som ejendomsinvestor bør du både forholde dig til byggeriet, men også hvilken service, ejendomsforvalteren byder ind med ift. at skabe en bæredygtig ejendomsdrift.
Tingene flytter sig hastigt ift. den grønne omstilling, og store institutionelle investorer som f.eks. pensionsselskaber går lige nu forrest og skaber fokus på bæredygtighed i bygge- og ejendomsbranchen. Byggerier, der igangsættes i dag, skabes med et bæredygtigt afsæt blandt andet ved fokus på at opnå certificeringer som DGNB-guld eller -platin samt det velkendte svanemærke. Det betyder flere gode, fremtidssikrede byggerier med velvalgte materialer. Ombygninger og konverteringer fra erhverv til bolig er ligeledes bæredygtige løsninger, nok endda den allermest bæredygtige, som branchen udnytter til fulde.
Når branchens store spillere stiler efter bæredygtige ejendomsprojekter, påvirkes også resten af branchen i en positiv og bæredygtig retning, og ønsker man at gøre sig forhåbninger om at afhænde en ejendom om en årrække, er det meget sandsynligt, at det er de grønne byggerier, der ryger af markedet først.
Særligt yngre generationer tænker og prioriterer anderledes end tidligere, og klimabevidstheden er blevet en inkorporeret del af befolkningens tanke- og handlingsmønstre. Det er en virkelighed, som vi alle skal forholde os til. For ejendomsbranchen betyder det blandt andet, at elementet af bæredygtighed i boliger rangerer stadigt højere i bevidstheden. Det går hen og bliver et afgørende argument, når fremtidige generationer skal vælge bolig – både som køber og lejer.
Alle byggerier kan optimeres
Den bæredygtige optimering i driften er relevant i forhold til alle ejendomme – med eller uden certificeringer, og der er mange parametre at skrue på, når en ejendom skal optimeres med bæredygtighed som afsæt. Man kan arbejde med forskellige tiltag som eksempelvis ladestandere til elbiler, solceller, biobeplantning, grøn strøm, LED belysning, materialers livscyklus, sensordreven belysning, selvforsynethed, vandspareplaner, cirkulær økonomi og byttecentraler.
Den grønne omstilling stiller krav til os alle, og der er flere regulativer på vej. Virksomheder skal derfor til at tænke i flere bundlinjer. Bæredygtighed er kommet for at blive, og ejendomsbranchen kan gøre en betydelig forskel; både med renoveringer, bæredygtige byggerier, materialer og dertilhørende certificeringer, med små og store bæredygtighedstiltag på driften og sidst, men ikke mindst ved at støtte op om en øget bevidsthed og gennemsigtighed, når det kommer til klimatiltag og udnyttelse af dyrebare ressourcer.