… er en nødvendighed ved kritiske arbejdsgange i laboratoriet og efterfølgende produktion.
Aktuelt har de travlt hos Holm & Halbys division for renrum, udstyr, tilbehør og certificeret uddannelse, for med/efter covid-19-pandemien er udviklingen på dette område gået meget hurtigt blandt danske medicinal- og lægemiddelvirksomheder.
”Den danske LifeScience-industri er nærmest eksploderet inden for de seneste par år, og udgør i dag Danmarks største eksportvare med 21 % – 22 % af den samlede danske eksport. Dermed skal der opføres nye anlæg til forskning og produktion, og alt skal være sterilt. Det har vi specialiseret os inden for og leverer gerne hele renrumsbygninger og renrum til produktion. Men én ting er at opføre renrum, noget andet er at holde dem sterile. Det hjælper vores serviceafdeling med, der også har ekspertise i at måle renheden i sådanne bygninger og rum” indleder adm. direktør Morten Dyrner, Holm & Halby A/S.
Som et godt eksempel nævner Morten Dyrner det nyåbnede regionshospital i Gødstrup. Her blev samtlige sterile rum (bl.a. operationslokaler) testet og certificeret inden ibrugtagning. Her arbejdes fx med cytostatica i sterile kabinetter, hvor medarbejderne skal beskyttes mod infektion. Samtlige sterile renrum og -kabinetter blev udsat for en røgtest, således at man kan dokumentere luftens strømninger i renrum og ventilationsanlæg. Desuden dokumenterer partikeltællere at renrummene faktisk overholder klassifikationskravene med hensyn til ’løse’ partikler.
Ny webshop med alt til renrum
Aktuelt er Holm & Halby ved at lægge sidste hånd på en ny webshop, der skal tilbyde kunderne alt inden for udstyr, tilbehør og tøj til renrum. En investering, som er en direkte følge af den store vækst på området.
”Med den nye webshop bliver vi totalleverandør inden for renrum. Ser man på vores totale kundesammensætning udgør den farmaceutiske industri 40%, men inden for de seneste par år har vi også oplevet en rigtig høj vækst inden for Cold Storage og renrum til hospitalerne, hvor de kommende supersygehuse især trækker på vores serviceside, hvor vi 1-2 gange årligt tester at alt stadigvæk er sterilt. Det samme ser vi ske i farmaindustrien” uddyber Morten Dyrner.
Få et LAF-kørekort
Når man arbejder med sterile kabinetter, er det uhyre vigtigt at man også er ’klædt på’ til det i anden betydning end den indlysende. For hvis en medarbejder pludseligt klør sig i næsen under arbejdet med sterile prøver, går steriliteten fuldstændig fløjten.
”Vi er ISO 17025 godkendt, og ’opfandt’ for 10 år siden det såkaldte LAF-kørekort for bedriftssundhedstjenester, hygiejnesygeplejersker og alle andre sikkerhedsfolk, som arbejder med arbejdsmiljø. Dengang så vi at vores teknikere sørgede for at kabinetterne var fuldstændigt sterile, og alle alarmer var indstillet korrekt. Men til vores store ærgrelse kunne vi konstatere, at de brugere som sad og betjente de sterile kabinetter og renrum ikke rigtigt havde den nødvendige viden om, hvad de egentlig lavede. Det har medført at mange virksomheder i den farmaceutiske industri stiller krav om et LAF-kørekort for de medarbejdere, der arbejder med et sterilt kabinet. Medarbejdere, som har gennemgået denne uddannelse, modtager et certifikat, og i dag ser vi at når medarbejdere søger nyt job medtager de LAF-kørekortet på deres CV. I dag har vi tilsvarende kørekort på en række arbejdsmiljørelaterede områder” fastslår Morten Dyrner afslutningsvis.