Bygge- og anlægsbranchen bliver mere forbundet med store maskiner, end med digitale værktøjer. Men hos GSV, er digitaliseringen blevet et vigtigt redskab, og derfor er Danmarks største materieludlejer til bygge- og anlægsbranchen heller ikke i tvivl: Vi skal udløse og udnytte det digitale potentiale for at accelerere den grønne omstilling.
Det er ingen nyhed, at bygge- og anlægsbranchen koster på den samlede CO2-regnskabet, men de seneste år er der sket et skift, hvor branchen selv har taget tyren ved hornene og arbejder målrettet på at bygge Danmark op samtidig med at få CO2-udledningen ned. Men det er langt fra kun CO2-regnskabet, man med digitalisering og dataindsigt kan løfte og forbedre. Data kan særligt bruges til at effek- tivisere, skabe overblik, spare penge, og, sagt på nydansk “work smarter, not harder”, point- erer Dan O. Vorsholt, CEO i GSV. 10 % af CO2-udledningen i bygge- og anlægsbranchen stammer direkte fra maskin- erne og transporten til og fra byggepladsen, og det er et tal, som GSV mener, vi kan – og skal – få ned ved hjælp af digitalisering.
“Når vores kunder lejer hos os, kan de bruge vores app til at se, hvilke maskiner, der er i arbejde og hvilke, der står stille. Man kan med et par klik sætte de ubrugte maskiner til afhentning via vores app og på den måde optimere den lejede maskinpark og spare penge”, siger Dan, og fortsætter:
“Jeg er sikker på, at når entreprenører og byg- herrer først oplever, hvor mange maskiner, der faktisk holder stille i flere dage, så ser de sort på hvidt værdien i at leje frem for at investere i egne dyre maskiner. Når man ejer, bruger man jo i sagens natur de maskiner, man har, i videst muligt omfang. Men hvis du lejer, kan vores digitale platform hjælpe dig til at få den maskine, der passer bedst til opgaven – det er bedre for både miljø og pengepung, at vi skalerer ned på størrelsen, når det giver mening”
I fremtiden skal vi leje frem for at eje
I Danmark sælges ca. 65 % af alt nyt materiel til entreprenørerne selv, og de resterende 35 % sælges til udlejerne, hvilket er helt modsat i andre lande, hvor det nærmere er 80 % til udlejerne og 20 % til entre- prenørerne og det ønsker GSV ændret i fremtiden.
“Som udlejningsvirksomhed har vi flere grunde til at håbe, at vores branche i Danmark vil ændre indstilling, når det gælder at eje frem for at leje. Hvis vi skal nedbringe CO2, er det afgørende, at vi ændrer den måde vi arbejder på og begynder at leje frem for at eje. Alt for meget materiel står stille set hen over et regnskabsår, og det er hverken godt for miljøet eller økonomien”, fortæller Dan.
Vi skal deles om maskinerne i Danmark, for helt simpelt betyder færre maskiner mindre ressourceforbrug. Samtidig sørger vi også for, at vi ikke sætter flere store, tunge maskiner i produktion, end vi behøver – og samtidig skal vi prioritere at købe de energibesparende maskin- er, som ofte er dyrere. Det er lettere for GSV som stor virksomhed at lave den økonomiske og grønne prioritering.
“Men der er mange fordele ved at digitalisere vores branche og lære at bruge den data, som vi får foræret. Fx kan vi få et indgående kendskab til, hvordan vi bruger vores maskiner og materiel. Bruger vi vores maskiner nok? Kan vi nøjes med mindre maskiner til flere arbejds- opgaver? Kan vi optimere vores transport, så vi hverken spilder tid eller CO2, ved at køre mere end højst nødvendigt?” slutter Dan.