Sponseret indhold

Udnyt chancen for at forandre måden vi arbejder på

Pernille Erichsen, chef for Ledelse og Virksomhedsudvikling, Dansk Industri

Af:

Efter mere end et år med corona er der blevet sat en stor fed streg under, at hybriden af at arbejde hjemme eller fra andre steder, og være fysisk tilstede på arbejdspladsen er kommet for at blive. Virksomheder, der ikke udvikler deres arbejdsmåder, risikerer at miste medarbejdere og vil have svært ved at tiltrække nye.

Skrevet af; Pernille Erichsen, chef for Ledelse og Virksomhedsudvikling, Dansk Industri


Ordet hybrid stammer ifølge Retskrivningsordbogen fra det latinske ord ’hybrida’, der betyder ’bastard’. Noget, ”der er frembragt ved krydsning mellem to arter, som udgør eller vedrører en ny blandingsform”. Og der er ingen tvivl om at fremtidens arbejde er en ny blandingsform. Og der er  heller ingen tvivl om, at de virksomheder, der ikke griber muligheden for at gentænke blandingen, vil blive dem, der står dårligst stillet, når det gælder fastholdelse af gode medarbejdere, tiltrækning af nye talenter og reduktion af CO2, pga mindre rejseaktivitet, for bare at nævne et par få ting. De vil være virksomheder, der vil blive set på som ”gammeldags” og nogle, der ikke følger med tiden. Det lyder hårdt, men ikke desto mindre er det den vej, det går, lige nu.   

Hybridarbejde er andet  end  hjemmearbejdsdage
Gennem den store kontakt, jeg har haft med dansk erhvervsliv under hele coronaperioden, har jeg kunnet se en positiv udvikling omkring hybridarbejde. Til at begynde med handlede det kun om ”hjemmearbejdsdage”, og om det eventuelt var noget, ledelsen skulle ”køre ud over hele virksomheden”. I dag oplever jeg heldigvis et meget mere nuanceret billede, hvor hybrid-
arbejde handler om meget mere. Selvfølgelig handler det fortsat om hjemmearbejde, men det handler også om, hvordan vi samarbejder bedst muligt, hvordan vi sikrer, at vi løser opgaverne på bedste vis. Det handler om digitale kompetencer, om work/life balance, tiltrækning af arbejdskraft, større rekrutteringsflade og reducerede rejseomkostninger. Hybridarbejde er med andre ord blevet et aktivt valg, der skal understøtte forretningen og skabe værdi for virksomheden. Hybridarbejde er blevet en forretningsmæssig mulighed – ikke noget, man gør af nød, som under corona.

Lige nu er der et vindue åbent for at eksperimentere
I Dansk Industri er et af de hyppigst stillede spørgsmål vi får for tiden ”hvad gør andre, når det gælder hybridarbejde?” Det vidner for mig om en stor nysgerrighed og mod på at teste nye arbejdsmåder. Jeg håber, at rigtig mange vil gribe den mulighed, der er lige nu for at gentænke måder, man gør tingene på arbejdspladserne rundt omkring. Og jeg håber virksomhedsledelsen vil stille sig selv spørgsmålet, om man kan skabe mere værdi ved at gøre tingene på andre måder – lige nu står vinduet nemlig pivåbent  til at teste nye ting. For at hjælpe de mange arbejdspladser, der har spørgsmål om hybridarbejde, har i DI netop stillet en digital platform til rådighed. Her har vi samlet viden og erfaringer om fremtidens hybride arbejde samt inspiration om indretning af arbejdspladsen, ledelse af hybride arbejdsformer samt regler og rammer.

Nye krav til fællesskab, rum og IT
De hybride arbejdsformer udfordrer imidlertid også på en række områder. Medarbejdere kan føle sig isoleret og ensomme, og det stiller krav til selvledelse både for medarbejdere og ledere. Det kan også være, at virksomheder bliver nødt til at se på den fysiske indretning af hovedkontoret med helt nye øjne. Flere eksperter peger på, at kontoret i fremtiden skal kunne noget andet end i dag. Kontoret skal være det sociale og faglige samlingspunkt, ligesom det rent fysisk skal være fleksibelt, så der både er rum til kreativitet, innovation og fordybelse. Og teknologien skal understøtte, at disse ting også kan lade sig gøre virtuelt.

Det kan betyde, at storrumskontoret skal gentænkes, at mødelokaler skal indrettes, så de er udstyret med moderne teknologi osv., så samspillet mellem eksempelvis kontoret og hjemmearbejdspladsen bliver så godt som muligt. På det personlige plan er jeg selv i fuld gang med at eksperimentere, og gentænke blandingsformen for det hybride arbejde sammen med mine teams.  Jeg vil helst ikke forpasse den gyldne mulighed, vi har lige nu, til at gentænke arbejdsmåderne, og hvordan det kan skabe mest mulig værdi på kort og lang sigt. Jeg vil ønske dig alt mulig held og lykke med at finde den blandingsform, der passer dig og din virksomhed. 

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...