Kvindelig intuition kan aflæses på bundlinjen

Mette Abildgaard, MF, Det Konservative Folkeparti. Foto: Jakob Knudsen.

Af:

Der er brug for at installere den seneste opdatering i it-branchen. For i dag går branchen glip af en enorm talentmasse, der potentielt kan sidde med nøglerne til Danmarks næste væksteventyr. Vi er verdensmestre i digitalisering, men ikke helt med, når det kommer til at tiltrække kvinder til branchen.

Skrevet af; Mette Abildgaard, MF, Det Konservative Folkeparti

Dor selvom vi de seneste år har set en fremgang i antallet af kvinder, der søger ind på STEM-uddannelser, er der stadig vej endnu. Ser vi eksempelvis på studier inden for informations- og kommunikationsteknologi (IKT) er udfordringen tydelig. Fra 2015-2019 voksede antallet af kvinder på studier inden for fakultetet med 34 procent . Det lyder måske af meget, men antallet af kvinder på IKT-uddannelserne var i forvejen meget lavt. I 2019 var den procentvise andel af kvindelige studerende inden for fakultetet på kun 24 procent .

At kvinderne er i undertal er også tydeligt blandt de færdiguddannede, som arbejder i it-branchen. En opgørelse fra 2019 viser, at kun 25,8 procent af de ansatte i it-branchen har to X-kromosomer. Til sammenligning udgør kvinder 47,3 procent af alle i beskæftigelse. Andelen af kvinder i it-branchen har været forholdsvist konstant de sidste mange år , men med tanke på den nylige vækst i kvinder på it-uddannelserne, er det forventeligt, at billedet snart vil ændre sig. Det betyder imidlertid ikke, at vi bare kan ånde lettet op. For kvinderne er i voldsomt undertal, og det vil tage tid at få vendt udviklingen. 

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt, at vi får flere kvinder i it-branchen? Fordi alt tyder på, at diversitet er en fordel i forretningsøjemed. Det kan simpelthen læses på bundlinjen, når virksomheder nyder godt af lidt kvindelig intuition. Vi har brug for de klogeste og mest innovative hjerner i it-branchen, så vi kan være først og bedst, når morgendagens bæredygtige teknologi skal udvikles. Danmark skal eksportere it-løsninger og teknologisk innovation til hele verden, så vi kan skabe økonomisk vækst og nye danske arbejdspladser. Desuden er vi på vej mod et samfund, der er komplet gennemdigitaliseret. Vi er alle sammen, hver eneste dag, enormt afhængige af teknologi. Derfor er vi nødt til at sikre, at vores teknologiudvikling udnytter al det talent og potentiale, som findes i Danmark – og som bestemt ikke begrænser sig til mænd.

Brug for kvindelige rollemodeller
Hvis vi skal have flere kvinder ind i it-branchen, er det nødvendigt, at vi får skrinlagt ideen om, at IT er et decideret mandefag. Selvom der er forskel på mænd og kvinder, så kan de fleste vist blive enige om, at kvinder sagtens kan kode software, hvis det er dét, de sætter sig for. Desværre eksisterer der nok en kulturel barriere blandt unge kvinder, der medfører, at de ofte søger andre steder hen. Derfor bør vi have mere fokus på de kvinder, som i dag har succes i branchen. De kan være med til at inspirere piger og kvinder, som går med en spirende softwareudvikler i maven. Zoomer man ind på kvinderne i it-branchen, står det hurtigt klart, hvorfor vi har brug for flere. På trods af, at branchen fortsat er mandsdomineret, har Danmark leveret kvinder til flere internationale topposter og skabt flere kvindelige it-iværksættere.

Anja Monrad er en af førstnævnte. Hun blev i år udnævnt til general manager og senior vice president i den vesteuropæiske afdeling af computervirksomheden Dell , ligesom hun i foråret tiltrådte som formand for brancheforeningen IT-Branchen. Med mere end 30 års erfaring i den internationale it-branche er hun beviset på, at kvinder helt bestemt har en plads i det ellers mandsdominerede fag. Det er kvinder som Anja Monrad, der kan være stærke forbilleder for unge kvinder i Danmark og inspirere dem til en karriere indenfor it. Det er enormt prisværdigt, når danske kvinder sætter sig for bordenden i store, internationale virksomheder. Det sætter Danmark på landkortet, og viser os danskere, såvel som resten af verden, at kvinder sagtens kan nå til tops, hvis de er villige til at kæmpe for det – nøjagtigt ligesom mænd.

Problemet er, at når det kommer til it-branchen, har kvinderne svært ved at tage det første skridt. Måske fordi it-branchen fortsat rygtes at udspille sig i dunkle kældre, hvor tomme pizzaæsker hober sig op – hvilket selvsagt er milevidt fra sandheden. Derfor er det virkelig opløftende, at interesseorganisationen Technology Denmark har søsat IT-Landsholdet. IT-Landsholdet er sammensat af en række talentfulde unge, kvindelige studerende, som deltager i it-konkurrencer og rejser rundt i Danmark og udbreder kendskab til it-branchens mange muligheder. Det er enormt inspirerende, at de kvindelige studerende, allerede inden de er færdige med deres uddannelser, har meldt sig på banen for at hjælpe flere kvinder ind i faget. Det er netop sådan, at branchen kan have held med at udrydde nogle af de fordomme, der kendetegner It-branchen.

For selvfølgelig kan kvinder arbejde med it. Vi har faktisk brug for dem, og det skal vi blive bedre til at fortælle dem. Men at inspirere kvinder til at vælge it-vejen er kun det ene skridt. Vi blive også nødt til at sikre, at branchen er indrettet til at ansætte og fastholde de kvindelige it-specialister.

Bedre arbejdsforhold
Undersøgelser, foretaget af KVINFO, viser, at it-branchen desværre er en branche præget af chikane og krænkende adfærd. Hele 44,5 procent af kvinder på it-arbejdspladser har oplevet krænkende adfærd, mens tallet er 36,8 procent blandt de studerende. De tal er selvsagt alt, alt for høje. Ja, i virkeligheden er bare ét tilfælde af chikane for meget. Samtidig udgør tallene en hindrende hæmsko for målet om at få flere kvinder ind i branchen. Det skal vi selvfølgelig have gjort op med. Selvfølgelig må det aldrig være sådan, at kvinder, eller mænd for den sags skyld, fravælger uddannelser og arbejdspladser på grund af frygt for chikane og krænkelser. 

Det er derfor nødvendigt, at der bliver gjort op med den krænkende adfærd på landets it-uddannelser og –arbejdspladser. Det kræver først og fremmest, at ledelsen på landets it-arbejdspladser kommer på banen. Selvom det måske kan virke som et smalt fokus på en arbejdsplads, hvor langt størstedelen er mænd, er det nødvendigt at håndtere krænkelser og chikane forebyggende, så man får skabt en arbejdsplads, hvor kvinder føler sig velkomne. Alle har ret til at blive behandlet ordentligt. Derfor er det også vigtigt, at man som it-ansat er klar til at sige fra over for krænkende og chikanerende adfærd, når man oplever det – uanset om det går udover en selv eller en kollega.

På en arbejdsplads har alle et ansvar for at få skabt nogle rammer, hvor man behandler hinanden med respekt. Det handler om at få skabt arbejdspladser og uddannelser, hvor både kvinder og mænd behandles ordentligt, så flere får mod på at søge den vej. Der er også behov for at skabe bedre arbejdsvilkår på særligt de private arbejdspladser. Fagforbundet PROSA har tidligere beskrevet, at forholdsvist flest af deres kvindelige medlemmer arbejder på overenskomstdækkede arbejdspladser. Det antyder, at der kan være behov for at skabe bedre arbejds- og lønvilkår på de private arbejdspladser, hvis man er interesseret i at tiltrække flere kvinder. Det kan eksempelvis være gennem mere hjemmearbejde, som mange kvinder i it-branchen anser som en fordel.

Målet er ikke 50/50
It-faget har potentialet til at levere mange af de løsninger, som vi får brug for i fremtiden. Det gælder i alt fra sundhedssektoren til den grønne omstilling, hvor innovation og nytænkning kan skabe vækst, velfærd og nye arbejdspladser i Danmark. Derfor står vi stærkest, hvis vi udnytter hele vores talentmasse indenfor it. Og derfor har vi brug for, at flere kvinder kaster sig ud i faget. Erhvervslivet skriger på it-specialister, og vi går glip af potentielle it-pionerer, hvis kvinder er dømt ude på forhånd. Det bør branchen arbejde aktivt på at imødekomme.

Men det er ikke et mål i sig selv, at it-virksomheder og -uddannelser har en fuldstændig lige fordeling af kvinder og mænd. Der er forskel på mænd og kvinder, og vi er nødt til at anerkende, at nogle fag måske tiltrækker flere mænd end kvinder og vice versa. Det er ikke nødvendigvis ligestilling, at der er en helt lige fordeling af kønnene. Men det er ligestilling, at vi sikrer en it-branche, hvor mænd og kvinder har de samme muligheder for at gøre karriere. Det må aldrig hedde sig, at kvinder undgår branchen på grund af arbejdsforhold og frygt for chikane. Vi skal have skabt en branche, hvor de stærkeste talenter søger hen og skaber fremskridt og vækst. Vi har brug for de bedste, mest innovative mennesker i en branche, der er ved at transformere hele verden – og det er uanset om, de er kvinder eller mænd.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger
LMI Effective_Personal_Leadership
Din personlighed er din faglighed
View over businessman shoulder laptop screen and videocall diverse participants
Teams styrker holdånden i TDC Erhverv

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...