Pila Pharma, der arbejder på en diabetespille og snart bliver børsnoteret i Sverige, har haft forskellene på det danske og svenske biotek- og investeringsmiljø tæt inde på livet. Penge rejses nemmest i Sverige, men bruges mest fordelagtigt i Danmark. De danske politikere bør gøre det endnu mere attraktivt at være startup og investor på den danske side af Øresund, mener stifter og direktør Dorte X. Gram.
Forskelle i investeringskulturen og skattereglerne på de to sider af Øresund kan gøre det til lidt af et slalomløb med indbyggede paradokser at føre et nyt lægemiddel frem mod markedet, når man har aktiviteter i både Danmark og Sverige. Det har Pila Pharma oplevet på sin vej mod sommerens planlagte børsintroduktion, hvor biotekselskabet, hvis alt går efter planen, bliver noteret på den lille Nasdaq-børs First North Growth Market i Stockholm. Pila Pharma rejser penge til den videre fase II-udvikling af lægemiddelkandidaten XEN-D0501, der skal lede til en ny, effektiv og ikke mindst billig behandling i tablet-form til gavn for patienter med type 2-diabetes i hele verden.
”Pila Pharma er til stede i både Danmark og Sverige, og for os har løsningen været at følge mulighedernes veje i begge lande, for at lykkes med at komme videre,” siger stifter og direktør Dorte X. Gram.
”Chili-receptoren” og diabetes
Stifter og direktør Dorte X. Gram lagde grundstenen til virksomheden, da hun som ung forsker arbejdede på sit Ph.d.-projekt hos Novo Nordisk. Pila Pharma udnytter, at TRPV1-hæmmere påvirker både insulinfølsomhed og udskillelse af insulin.
Proteinet TRPV1 er også kendt som ”chili-receptoren”, idet den i smerte- og inflammationsforskning er kendt for at kunne aktiveres af stoffet capsaicin, der gør chili-peber så stærk.
Mere volumen i Sverige
Efter at have købt sit projekt fri af Novo etablerede Dorte X. Gram sig først i COBIS, Copenhagen BioScience Park. Hun har stadig sit holdingselskab i Danmark, men har hovedsæde i datterselskabet i Malmø, efter at hun på et tidspunkt flyttede til Sverige privat. I forbindelse med forberedelserne til børsintroduktionen i Stockholm har hun for alvor oplevet forskellene på Danmark og Sverige.
”Vi har allerede 150 aktionærer, og jeg er rigtigt stolt af, at så mange har investeret deres penge og tillid i os. Men de fleste er svenskere, så vi håber da, at flere danskere vil være med på vores rejse på trods af besværlige danske regler for beskatning af aktier.”
Risikovilligheden er større i Sverige, vurderer Dorte X. Gram, og det er vigtigt for startups.
”Da jeg flyttede til Sverige, kom jeg ind i et støttende inkubator-miljø, som introducerede mig til grupper af privatinvestorer, hvor jeg oplevede en helt anden risikovillighed. I Danmark var der dengang for 10 år siden stadig en vis berøringsangst over for de tidlige startups. I Sverige er der en større accept af, at det statistisk set kun er hver tiende startup, der klarer den.”
Senere har Pila Pharma af både følelsesmæssige og skattemæssige årsager etableret et datterselskab i Danmark.
”Vi vil gerne kunne flytte tilbage på et tidspunkt, og så har Danmark en mere fordelagtig skatteordning for de firmaer, der er kommet i gang og har penge at bruge. Så sat på spidsen er paradokset, at du ikke kan få penge ind i Danmark. Dem henter du i Sverige, men det er mest fordelagtigt at bruge dem i Danmark,” siger Dorte X. Gram.
”En tåbelig dansk politik”
Hun mener, at de danske politikere bør gøre det mere attraktivt for private personer og selskaber at investere i startup-virksomheder.
”Novo Nordisk Fonden og Novo Seeds gør et fantastisk stykke arbejde, men de dominerer stadig rigtig meget, og det vil sige, at støtten til nye danske biotek-selskaber bliver lidt enøjet. Man skal åbne mere op for, at private kan investere. I Sverige kan en virksomhedsejer for eksempel vælge at investere firmaets penge i høj-risiko aktier, som en startup er, og vente med at betale skat, til aktierne bliver solgt, og der eventuelt er et provenu. Hvis du i Danmark vil investere gennem dit firma, skal du beregne den potentielle skat og betale den allerede ved købstidspunktet. Det vil sige, at du skal betale skat på aktier i en startup, der kun har maksimalt 10 procent chance for at overleve og give gevinst. Det er en tåbelig politik at ville trække penge ud af folk, før de er genereret. I stedet burde man skabe et frirum, hvor pengene kan arbejde, så det bliver mere attraktivt at være både start up og investor. Konsekvensen er jo, at danske privatinvestorer ikke har den risikovillighed, som jeg for eksempel oplever i Sverige, og dermed går det danske biotekmiljø glip af en vigtig kilde til finansiering, som kan sikre, at biotek startups overlever og kan udvikle sig til virksomheder, der i fremtiden kan bidrage med arbejdspladser og skatteindtægter til landet.”
I Sverige investerer alle
I Sverige, hvor det er mere almindeligt og fordelagtigt for den brede befolkning at investere i aktier, har hun oplevet den positive effekt af en mere åben og udbredt investeringskultur.
”Investeringer i pharma bliver mere markedsstyret og mindre politisk styret, når den store main source bliver frigjort. Vi har både professionelle og private investorer, diabetikere og folk, der har mødt mig og finder sympati for mig og mit projekt. Alle håber, at det lykkes, men de er samtidig helt afklaret med risikoen. Man må ikke oversælge, og man skal altid oplyse om risikoen. For nylig blev jeg kontaktet af en enlig mor, der spurgte, om hun måtte investere 5.000 svenske kroner i Pila Pharma – hun havde checket op på mig og var sikker på, at jeg ville lykkes. Jeg er selv vokset op hos en enlig mor, så jeg ved, at pengene ikke hænger på træerne i sådanne familier, og 5.000 kroner i den sammenhæng er en virkelig stor del af frirummet. Det gjorde mig meget stolt og taknemmelig og motiverer mig jo endnu mere til at komme sikkert i mål!”