Nyt udspil foreslår, at kommunerne får råderet til at anvise beboere, der ikke længere kan bo i udsatte områder, til private lejeboliger. EjendomDanmark er yderst skeptisk og opfordrer i stedet til at forbedre mulighederne for frivillige aftaler. Samtidig glemmes det, at der allerede er stor mangfoldighed i private lejeboliger.
Regeringen har med bolig- og indenrigsministeren i spidsen lanceret et udspil, der skal ”forebygge parallelsamfund”. Her er ambitionen, at beboere med ikke-vestlig baggrund om 10 år ikke må udgøre mere end 30 procent i alle boligområder i Danmark. Den ambition skal blandt andet nås ved, at kommunerne skal kunne anvise lejere til 10 procent af private udlejeres boliger. Forslaget fører dog til hovedrysten hos Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark, der ellers deler ambitionen om blandede byer:
”Det er udansk at komme med et udspil, hvor tvang er svaret, hvis der ikke frivilligt rettes ind. Der kan givetvis findes løsninger, hvis man vælger at samarbejde og søge dialog. Desuden ligner det et angreb på den private ejendomsret, og den står vi vagt om,” siger han.
Mangfoldige byer
Jannick Nytoft påpeger, at beboersammensætningen i de private lejeboliger allerede er mangfoldig og med plads til alle. Eksempelvis udgør unge en større andel af beboerne end i landsgennemsnittet. Ligesom der er en højere andel af enlige og ufaglærte i de private lejeboliger. Samtidig er lejernes indkomst 35 procent lavere end landsgennemsnittet, så de private lejeboliger løser allerede udfordringen med at huse familier fra alle indkomstlag.
”Det private lejeboligmarked er altså i forvejen med til at skabe større mangfoldighed, og der er stor diversitet. Derudover vil forslaget ramme alle de øvrige boligsøgende, hvis 10 procent af de private lejeboliger bliver inddraget til kommunal anvisning. Det løser ikke den store udfordring med boligmangel i særligt de store byer,” siger Jannick Nytoft, der påpeger, at der også er behov for, at der bliver bygget flere boliger – af alle slags:
”Uanset om vi taler almene boliger, private udlejningsboliger, ejerboliger eller andelsboliger skal vi huske, at de alle har forskellige rammer og regler, de agerer under. Der er ikke de samme vilkår for private udlejere, som der er for almene boliger,” siger han.
Politiske tilkendegivelser
Regeringens udspil om udsatte boligområder og forslag om anvisning skal finde flertal i Folketinget, men her deler det vandene.
”Vi ønsker også blandede byer, men vi ønsker ikke indgreb i den private ejendomsret,” sagde Venstres boligordfører Heidi Bank til Berlingske som reaktion på forslaget, hvor hun også betegnede det som ”kommunisme ind ad bagdøren”.
Mere positivt stemt for forslaget er Enhedslistens boligordfører Søren Egge Rasmussen, der til Altinget sagde:
”Det er positivt, at man vil kigge på anvisning til private udlejningsboliger. Det et meget vigtigt tiltag, og det skal gennemføres, uden at der er en kommunal ekstraudgift ved det. Lejeren skal selvfølgelig betale sin husleje.”