Sponseret indhold

Novo Seeds kridter banen op til næste generation

Af:

I 14 år har Novo Seeds fremelsket dansk biotek. Med penge, videnskab og management er der skabt en underskov af lovende biotek-virksomheder. 

Novo Seeds skyder brystet frem og erklærer sig parat til fremover at satse flere penge på flere selskaber.

”For hurtigere at nå frem til de vigtige ”go, no-go” beslutninger vil vi gerne investere mere, og involvere os dybere, i de tidlige stadier i biotekfirmaernes udvikling. Ellers risikerer vi, at modningen tager for lang tid,” siger Søren Møller, der er managing partner i Novo Seeds.

Flere ressourcer skal fra begyndelsen gøre biotekselskaberne mere robuste, og pengene kan bl.a. bruges til at rekruttere en mere erfaren direktør til et ungt biotekfirma, hvilket Novo Seeds har erfaret er en vigtig faktor for succes. 

”Evnen til at have prøvet det før er afgørende. Det er samtidig nemmere at få investorer med ombord, hvis direktøren har dokumenteret succes fra anden virksomhed, og det samme gør sig gældende med bestykning af biotekfirmaets bestyrelse,” forklarer Søren Møller.

Generelt vil Novo Seeds gerne speede forløbene op i forhåbning om en endnu højere succesrate. Dermed annoncerer Novo Seeds et gearskifte, og det sker på et solidt fagligt og branchemæssigt fundament. Søren Møller fremhæver, at Novo Seeds råder over et velkonsolideret og mangfoldigt team på 13 personer med både naturvidenskabelig ekspertise i form af biologer og kemikere og forretningsmæssig og finansiel indsigt.

Teamet, der spænder over fem nationaliteter, er ikke som sådan specialister, men snarere generalister, og rummer frem for alt den afgørende kobling mellem videnskabelig og kommerciel forståelse.

”Erfaringen over tid har tilført os vigtig beslutningskraft, og samtidig er venturebranchen, hvor vi henter finansieringen, meget båret af relationer. Den er global af natur, og her høster vi frugterne af den tid, vi gennem mange år har lagt i at opbygge værdifulde netværk,” fortæller Søren Møller.

I denne artikel vil vi se lidt nærmere på tre eksempler af næste generation af biotekselskaber, som Novo Seeds har investeret i og hjælper på vej. Der er tale om et dansk spinout, et internationalt spinout og et farma-spinout – og er eksempler på forskellige tilgange, der komplementerer hinanden.

Novo Seeds: De 10 største investeringer med internationale investorer

FAKTA

Novo Seeds har til formål at bygge fremtidens lovende biotekvirksomheder med stort kommercielt potentiale. 

I spidsen for Novo Seeds står managing partner Søren Møller og en partnergruppe, som består af Emmanuelle Coutanceau, Jørgen Søberg Petersen, Morten Graugaard Døssing og Aleks Engel.

Novo Seeds har siden 2007 investeret mere end 1 mia. kr. i en række biotekselskaber. I dag er der 20 i porteføljen, hvoraf 10 har lægemiddelkandidater, der er nået frem til den kliniske fase.

Orphazyme, som er udviklet i Novo Seeds-porteføjlen, afventer den vigtige godkendelse i det amerikanske lægemiddelagentur FDA og står dermed på spring til det meget vigtige nordamerikanske marked.

Galecto Biotech arbejder med lungefibrose og kræft og blev børsnoteret i USA i november 2020. 

Novo Seeds har gennemført fire exits, heraf to som børsnoteringer.

Herudover arbejder Novo Seeds også på at tilvejebringe kapital til danske biotekselskaber ved at investere i venturefonde. Således har Novo Seeds for nylig investeret i en ny nordisk venturefund, Eir Ventures, samt styrket en veletableret spiller, Sunstone Ventures. 

Novo Seeds forvalter også REPAIR Impact Fund, som er Novo Holdings investeringsinitiativ i kampen mod antibiotikaresistens med et samlet budget på 1 mia. kr. 

Novo Seeds agter samlet at investere 900 mio. kr. hvert år i de kommende år i primært danske, men også nordiske projekter, eller projekter hentet til Norden. Dette er tæt på en fordobling sammenlignet med de sidste års gennemsnit. 

Novo Seeds blev etableret i 2007 som en afdeling for tidlige investeringer i Novo Holdings, et dansk aktieselskab, der er 100 pct. ejet af Novo Nordisk Fonden. Selskabet er holdingselskab for virksomhederne i Novo Gruppen, der består af Novo Nordisk A/S og Novozymes A/S, og varetager forvaltningen af Novo Nordisk Fondens aktiver. Novo Holdings er anerkendt som en internationalt førende life science-investor med fokus på langsigtet værdiskabelse og forvalter også en bred portefølje af finansielle aktiver.

Læs mere på www.novoholdings.dk

Vi høster frugterne af den tid, vi gennem mange år har lagt i at opbygge værdifulde netværk.

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DortheT02
Farmaceuten som game changer
Handlingsplan
Sådan holder du dit ledelsesfaglige niveau
Victor_1
Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen

Rappta

Internationalt spinout

Rappta er et biotekselskab udviklet på basis af studier fra University of Michigan, som er bragt til Finland, hvor man har skabt et selskab med amerikanske og europæiske kompetencer i ledelsen. Teknologien er små molekyler (medicinal kemi), og ambitionen er at udvikle ny kræftbehandling, der sigter efter at regulere det såkaldte PP2A-enzym, som vurderes til at spille en vigtig rolle i kroppens egen nedkæmpelse af kræft, men traditionelt har været svært at aktivere ved hjælp af lægemidler. 

Investeringen i Rappta er et udtryk for Novo Seeds source globally, build locally tilgang. Verden er stor, og der er meget innovation derude – derfor definerer Novo Seeds nogle områder og temaer, hvor man specifikt leder efter grundlæggende opdagelser, som kan danne grundlag for nye virksomheder. Kontakten til den teknologi, Rappta benytter, skete takket være en Novo Seeds-medarbejders netværk, og Novo Seeds foretog sin første investering i selskabet i 2020.

Chromologics

Dansk spinout

Biotekfirmaet Chromologics er baseret på teknologi fra DTU. Selskabet blev skabt i 2017 bl.a. med udgangspunkt i pre-seed og seed-grants fra Novo Nordisk Fonden. Det er en gammel kending og en ”Novo Seeds classic” i kraft af, at der er tale om investering i innovation udviklet på et dansk universitet, hvor Novo Seeds har hjulpet med at modne teknologi og organisation i den svære overgang fra universitet til biotekselskab.

Selskabet har udviklet en teknologi, som fremstiller farver ved hjælp af gæring (fermentering). I dag fremstilles røde farvestoffer til brug i fødevareindustrien via noget så eksotisk som håndplukkede kaktusbiller i u-lande. Gæres farven i stedet, slipper man for en masse afgrøder på markerne, og det rummer et vigtigt bæredygtighedsaspekt, fordi farvestofferne kan fremstilles billigere, bedre og mere bæredygtigt end de nuværende teknologier. Samtidig flugter teknologien med en stigende tendens til mere vegansk forbrug.

Hemab

Farma-spinout

Hemab baserer sig på et projekt, som Novo Nordisk i sin tid skrinlagde, men hvor en medarbejder i medicinalselskabet herefter fik mulighed for at tage ideen med videre i eget regi. Biotekfirmaet fokuserer på sjældne blødersygdomme, som der i dag ingen behandlinger findes for, og det har sikret sig retten til at bruge to validerede teknologier indenfor protein- og antistofteknologi fra henholdsvis Novo Nordisk og Genmab. Når en life science-virksomhed, som i dette eksempel, vælger at skrinlægge en idé, behøver det ikke være fordi, den er dårlig. Det kan blot være udtryk for, at virksomheden i situationen prioriterer anderledes, f.eks. fordi det ikke passer i den øvrige pipeline eller selskabets aktuelle strategi.

Novo Seeds har finansieret projektet og har udover finansiering også hjulpet med forretningsplanen og identificeret kompetencer i form af bestyrelsesformanden Benny Sørensen, en life science-ekspert med base i Boston, som er et af verdens knudepunkter for opstartsvirksomheder inden for life science-området.

Læs også

Hans Schambye_119s
Pensionskasserne kan være springbrættet til fremtidens biotek-eventyr
Der er ingen tvivl om, at der er behov for at øge produktiviteten og arbejdsudbuddet i Danmark. Med usikre sikkerhedspolitiske tider,...
IMG_5740-min
EUROPAS STØRSTE KONTRAKTLABORATORIUM MED NY SATSNING PÅ DANSK BIOTECH
Siden Unilabs, der er en af Europas største udbydere af diagnostik, i 2021 kom på danske hænder, har dansk Biotech & Pharma været...
muusfoto_IMG02886
Gubra er klar til næste vækstrejse
I det grønne område ved DTU Science Park i Hørsholm holder kontraktforsknings- og biotekvirksomheden Gubra til i en stor bygning lavet...