Sponseret indhold

BII vil gerne indgå partnerskaber – også med biotekindustrien

Af:

Life science-inkubatoren BioInnovation Institute har på knap tre år demonstreret sin plads i det danske økosystem. Inkubatoren har knyttet stærke bånd til de akademiske miljøer, og nu venter tættere partnerskaber med industrien.

Med nyheden om optagelse af yderligere syv lovende life science projekter når BioInnovation Institute (BII), som er etableret af Novo Nordisk Fonden, endnu en milepæl. Siden dørene blev slået op til de nyetablerede faciliteterne i COBIS, har BII finansieret 85 tidlige start-ups og innovative projekter, indgået partnerskaber med flere universiteter og hjulpet adskillige nystartede virksomheder med at rejse yderligere finansieringer. BII’s samlede finansiering af  nye forskningsbaserede ideer har på godt to år nået hele 360 millioner kroner, men blikket er allerede rettet mod at optage flere start-up virksomheder og indgå nye partnerskaber.

”Vores formål er at hjælpe tilblivelsen af bæredygtige, forskningsbaserede life science-virksomheder, der selv kan rejse kapital på sigt. Vi er siden indvielsen i 2018 blevet endnu klarere på, hvordan vi bedst byder ind i økosystemet, og derfor lancerer vi blandt andet vores nye program BII Venture Lab på den anden side af nytår”, siger Sten Scheibye, formand for BioInnovation Institutes bestyrelse. 

Stolt tradition inden for biotek
Han understreger, at ambitionerne for BII og formålet med de store investeringer er at skabe ringe i vandet, der vil få indvirkning på den globale sundhed, vækst og jobskabelse i samfundet og på miljøet. 

Derfor har BII gennem de seneste mange måneder knyttet stærke bånd til Danmarks vigtige akademiske institutioner og indgået partnerskabsaftaler med blandt andre Danmarks Tekniske Universitet, Aarhus Universitet og Københavns Universitet. ”Danmark har en stolt tradition indenfor biotek, og det kræver et bredt samarbejde kontinuerligt at skabe nye succeser – der også kan overleve kommercielt. Vi bidrager med den nødvendige viden og kapital til at omsætte forskning til produkter og løsninger til markedet, men det kan vi ikke gøre uden den topforskning, som de akademiske institutioner byder ind med”, siger Sten Scheibye om BII’s model, der inden længe også vil omfatte industrien. 

Infrastrukturen og hjælpen har manglet 
Et skridt på vejen mod at omfatte hele økosystemet, tog BII allerede i efteråret med offentliggørelsen af et nyt samarbejde med otte internationale venture kapitalvirksomheder, som skal rådgive om udvælgelsen af nye projekter. Formålet er at gøre vejen mellem innovativ topforskning og de markedsefterspurgte løsninger kortere og mere tydelig for de forskere, der ønsker at gå den vej, og det skal et tættere samarbejde med industrien også hjælpe til.

”Det er almenkendt, at der findes utrolig mange spændende innovationsprojekter i industrien, som aldrig bliver fulgt til dørs, fordi de ligger uden for virksomhedernes fokusområde. Der er med andre ord et stort potentiale, og det har hidtil været svært at forfølge for den enkelte forsker, fordi infrastrukturen og hjælpen har manglet”, forklarer Sten Scheibye, der tidligere har været bestyrelsesformand i Novo Nordisk A/S, Novo Nordisk Fonden og i Novo Holdings samt været koncerndirektør i Leo Pharma og administrerende direktør i Coloplast.

Mere kommercielt parate
Han ser flere muligheder for et samarbejde på denne front, og en af dem kunne være at invitere industrien til at placere innovationsprojekter, som ellers var havnet i en skuffe, ind i BioInnovation Institute og give en forskningsgruppe mulighed for at arbejde med dem her. 

”Nogle af de projekter, vi vil kunne tage ind fra industrien, vil typisk være mere kommercielt parate end det, vi ser fra de akademiske institutionerne. Meget af innovationen i industrien er inkrementel snarere end banebrydende, men den kan absolut være lige så efterspurgt og have en stor indvirkning på samfundet”, siger Sten Scheibye. 

Stigende international interesse
Han ser også en stor fordel i den synergi, der kan opstå, når forskningsgrupper fra industrien arbejder side om side med forskningsgrupper fra akademiske miljøer, og han vurderer, at også det kan være med til at skabe yderligere international interesse ikke kun for BioInnovation Institute, men også for Danmark som frontløbere inden for life science iværksætteri. 

”Vi ved fra innovationsmiljøerne i blandt andet San Francisco og Boston, at opmærksomheden vil følge med, når flere og flere virksomheder sikrer sig substantiel finansiering efter at have været en del af BII’s inkubator. Vi håber og forventer at cementere vores position og tiltrække både internationale virksomheder og topforskere inden for de kommende år”, siger Sten Scheibye. 

Kort om BioInnovation Institute

BioInnovation Institute (BII) er en inkubator, der med støtte fra Novo Nordisk Fonden accelererer forskningsbaseret innovation og iværksætteri inden for farmakologi, sundhedsteknologi, bioindustri til gavn for mennesker og samfund.

BII er lokaliseret i København og tilbyder laboratorier og åbent kontormiljø, accelerations- og inkubationsprogrammer, kommerciel support, internationalt netværk og unikke fundingmuligheder. Start-ups støttes med op til DKK 10M over 18 måneder, mens forskningsprojekter støttes med op til DKK 18M over tre år.

Læs mere på www.bioinnovationinstitute.com

Mest læste på BusinessReview.dk

IMG_20230619_202536
Feltbesøg i Texas: Nordea i dialog med olie- og gasselskabeR om reduktion af metanudslip
1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
Støvring
Bæredygtigt byggesystem til det nordiske klima
2-BUCHERER_BlueEditions_Tudor_Watch_29190kr_07
Blå for Bucherer
Henning Langberg portræt ny 1
Ny innovationschef på Rigshospitalet: Hospitalets topforskning skal tegne fremtidens sundhedsløsninger

Læs også

Mærsk-Tårnet_Foyer_2015_04
Universitetets innovationskraft skal være til gavn for flere 
De studerende skal have mere innovation med i bagagen, og forskningen skal i endnu højere grad bidrage til samfundet, sådan lyder missionen...
Peder Søgaard-Pedersen_3371
DI: Sæt turbo på ny life science strategi
Life science industrien har brug for de bedste vilkår, hvis virksomhederne fortsat skal kunne bidrage til behandlingen af det stigende...
AbbVie_Thea_Larsen_0046_V2
Afhospitalisering kan styrke sundhedsvæsenet
Den historiske krise i det danske sundhedsvæsen kan afhjælpes ved at flytte behandling fra sygehusene til det nære sundhedsvæsen eller...