Vi danskere skal i stadig stigende grad sortere og genanvende vores affald. Men hvordan gør man det på en både nem, praktisk og også gerne æstetisk måde? Det giver KOBENSAC med deres sorteringsløsning et godt bud på.
800 kilo. Så meget husholdningsaffald producerer hver dansker om året. I dag ryger en del af dette til forbrænding, hvorved værdifulde materialer går op i røg. Hvis man derimod sorterer affaldet, er det til gengæld muligt at genbruge materialerne og anvende dem i nye produkter. Vi sorterer allerede til en vis grad, nemlig i de grønne biospande mange danskere har stående til at sortere madaffald i.
Men vi skal mere end det. Og fra den 1. juli næste år, skal alle danskere – uanset om de bor i Gedser eller Skagen – sortere 10 forskellige typer affald – heriblandt mad og plastic. Derudover skal der også sorteres fødevarekartoner og tekstil.
En flot og funktionel løsning
Det stiller nogle særlige krav til os som forbrugere. For her kommer vi ikke langt med en enkelt lille grøn biospand – og hvad gør man så? Det har KOBENSAC udviklet et bud på. Nemlig med deres bæredygtige affaldssorteringsposer, der ikke alene er funktionelle, men også flotte af se på.
Bag virksomheden står Trine Bishop og hendes bror, Morten Birkehøj, der i februar 2020 etablerede firmaet med et ønske og et håb om at kunne være med til at gøre en forskel. Om en større grad af genanvendelse – eller upcycling som det også kaldes. Upcycling går ganske enkelt ud på at genanvende materialer, der ellers anses som affald, og fremstille nye ting af disse. Upcycling kræver derfor også ofte også en vis portion fantasi og opfindsomhed, netop fordi man skal kunne se nye måder og muligheder og skabe noget ud fra dette.
Upcycling fra genbrugspladserne
Og det er i den grad tilfældet med produkterne fra KOBENSAC.
”Vi fik idéen til KOBENSAC da vi opdagede, at mange af de presenninger der anvendes på danske byggepladser, kun bruges én gang. Derefter bliver de kasseret og kørt til deponi, hvor de granuleres og graves ned i jorden. Det syntes vi er spild af ressourcer,” siger Trine, der videre fortæller, at de netop ved at upcycle disse aftjente presenninger ikke alene har kunne forlænge levetiden på disse materialer, men også skabe nye, brugbare løsninger.
”Det er spændende at være med til at udvikle nogle produkter, men det er da noget ganske særligt, når andre også kan se idéen i det.”
Og det kan de! Således har KOBENSAC allerede oplevet en stor interesse og netop nu er de i gang med et pilotprojekt med et C25 energifirma, som ønsker at erstatte de nuværende engangsposer med KOBENSAC, og derved spare jorden for uendeligt mange engangsposer. Og som Trine siger:
”I en sådan virksomhed er der tale om utroligt mange engangsposer, og tænk hvilken forskel man kan gøre ved at eliminere alle disse med vores genanvendelige affaldsposer?”
Et socialt initiativ – efter standard eller specialmål
Men hvad er KOBENSAC egentlig for en størrelse? KOBENSAC er upcyclede, genanvendelige multifunktionelle poser og emballage fremstillet af udtjente presenninger. De er ikke alene enormt funktionelle. De er også et glimrende bevis på, at man ved at vælge upcycling produkter, på ingen måde behøver gå på kompromis med hverken kvaliteten eller designet.
”Vores affaldsposer har med deres hvide, armerede tern et unikt udtryk der er kendetegnende for netop KOBENSAC. Samtidig er er på en gang utroligt fleksible samtidig med at de holder faconen uanset om de er fyldt eller ikke. Det gør dem lette at håndtere. De er nemme at rengøre, og så findes de i en række forskellige størrelser,” forklarer Trine.
De unikke løsninger findes i en række udvalgte standardmål, der kan købes via webshoppen, men det er også muligt at bestille skræddersyede løsninger efter egne mål og behov. Det kan for eksempel være genanvendelige indsatsposer til skraldespande i kontorbygninger og emballager til forskellige former for forsendelse.
Fælles for alle KOBENSACs produkter er, at de fremstilles herhjemme på en række af landets socialt ansvarlige værksteder. På den måde er KOBENSAC ikke alene et miljømæssig, men også et socialt initiativ. Men frem for alt er det et initiativ der kan være med til at gøre det lidt nemmere for os danskere at sortere vores affald. Enkelt og elegant.