Coronakrisen og det effektfulde samarbejde mellem medicoindustrien og sundhedsvæsenet har vist, at Danmark har de bedste forudsætninger for at blive et foregangsland for innovative sundhedsløsninger, mener Mette-Marie Harild, Medtronic.
“Vi skal blive ved med at udvikle det danske sundhedsvæsen og hele tiden være på forkant med udviklingen, når det gælder innovative løsninger, offentlige-private samarbejder og værdibaserede indkøb. Det bliver især vigtigt i den situation, vi står overfor, når vi skal genoprette økonomien og sundhedsvæsnet efter COVID-19 krisen.”
Sådan siger Mette-Marie Harild fra medicoselskabet Medtronic, hvor hun er vice president, med ansvar for 12 lande, herunder Norden. Det danske sundhedsvæsen skal komme styrket ud af krisen, og trods svære arbejdsvilkår har krisen netop vist, hvor stort et potentiale, der er i både sundhedsvæsenet og medicoindustrien i Danmark, mener hun.
”For eksempel er nogle af de digitale og innovative sundhedsløsninger, vi har talt om de sidste 10 år, under krisen blevet implementeret på utrolig kort tid. Det gælder blandt andet virtuelle konsultationer og monitorering af patienter hjemmefra. Vi er et lille land, hvor der ofte ikke er langt fra tanke til handling, når det virkelig gælder. Det er til fordel for både sundhedsvæsnet og patienterne, og den dynamik skal vi holde fast i også fremover, når coronakrisen er bag os,” siger Mette-Marie Harild.
Danmark er et udstillingsvindue
Det tætte samarbejde mellem virksomheder og sundhedsvæsen herhjemme har stor betydning for internationale og nationale medicotekniske virksomheder.
Det danske sundhedsvæsen fungerer som et ”udstillingsvindue”, og det har positiv indflydelse på eksporten af ”state of the art”-produkter, samtidig med at det gør Danmark attraktivt for internationale virksomheder, der ønsker at dele viden og udvikle produkter.
”Danmark har et stærkt sundhedsvæsen med dygtigt sundhedsfagligt personale med høj ekspertise, der danner rammen om vores fælles velfærdssystem. Netop fordi det danske sundhedssystem hører til blandt de bedste i verden, har en global virksomhed som Medtronic valgt at investere i medarbejdere, kliniske studier og videreuddannelse af læger i Danmark,” siger Mette-Marie Harild.
Innovative løsninger og udstyr
Medicotekniske virksomheder som Medtronic kan spille en vigtig rolle i forhold til at levere innovative løsninger og udstyr til sundhedsvæsnet i strategiske samarbejder med danske vidensinstitutioner og sundhedsvæsenet.
”Vi er stolte af, at vi kan tilbyde innovative løsninger, der kan anvendes med henblik på at begrænse infektionsrisikoen på hospitalerne – eksempelvis ved at patienterne i langt højere grad forberedes på behandling/operation hjemmefra med telemonitorering og brug af ”bliv klar”-apps, samt at patienterne hurtigt hjemsendes og bliver rehabiliteret med telemonitorering.”
Derudover kan nye løsninger fra medicotekniske virksomheder i fremtiden udnyttes til at forbedre behandlingsforløb og øge kapaciteten på de offentlige hospitaler til glæde for den store gruppe af patienter, der fortjener en hurtig behandling af bedste kvalitet.
Medtronic har allerede i dag etableret innovative samarbejder med en række offentlige hospitaler i Danmark om at optimere kapaciteten samt at forbedre det endelige resultat af behandlingen.
”Danmark har kort sagt alle forudsætninger for at være et foregangsland for innovative sundhedsløsninger til gavn for patienterne,” siger Mette-Marie Harild.
Flere værdibaserede indkøb
Teknologien vil ændre måden, vi behandler patienter og deres kontakt til sundhedsvæsenet. Og det vil – eller rettere bør, mener Mette-Marie Harild – ændre måden, der bliver købt ind på, for det er nogle nye værdier i vores sundhedsvæsen, fremtidens sundhedsudstyr skal leve op til.
”Det kommer i fremtiden i højere og højere grad til at handle om at foretage så meget som muligt uden for hospitalerne ved hjælp af teknologier som AI og diverse apps.
Hvis det skal ske, er vi nødt til at tænke i gode incitamentsmodeller for indkøbsorganisationerne, så vi sikrer os, at de køber ind på den værdi, innovative løsninger og udstyr bringer til sundhedsvæsnet. Sidst men ikke mindst skal vi sikre os, at hospitalerne også bliver honoreret, når de behandler bedst muligt såvel indenfor som udenfor hospitalsmurerne.”