Slip lyset ind på kontoret

Af:

Bare fordi en lampe er energieffektiv, er det ikke ensbetydende med, at lampen leverer lys, der skaber trivsel og sunde medarbejdere. Lyset bør være mere på dagsordenen på de danske arbejdspladser.

Hos Esko design laver vi ikke kun lamper, men tager også ansvar for at sikre en høj lys kvalitet, med vores egne unikke LED løsninger.

Hæve-sænke-borde og ergonomi har været i højsædet, når snakken er faldet på indretning af kontorerne. Samtidig er lyset blevet klemt lidt ude i debatten, hvor det har mest handlet om LED lys og besparelser, men det kan blive dyrt kun at se på besparelserne på elregningen. I stedet bør virksomhederne se på, hvilken type lys der skaber trivsel og sunde medarbejdere.

”Det er jo ikke nok at købe en energieffektiv lampe, den er jo ikke en garanti for et godt lys. Faktisk er den sundeste løsning at skabe kontorrum med fuldspektret lys, som det vi kender fra solen,” forklarer Esko Schmidt-Sørensen, der er Technical Design & Engineering og CEO hos EskoDesign, som har leveret lys til Tech-giganter som Apple, Google og Microsoft.

Hvad hjælper det, hvis kontoret kan spare 1000 kr. på elregningen, hvis det så omvendt betyder, at medarbejderne bliver syge

Solens lys skal skinne
Vores syn er skabt til naturens lys, og det er derfor, det føles så skønt at gå en tur i skoven, hvor lyset falder ned mellem løvet, og øjnene både skal se langt, kort og afstandsbedømme, som da vi var jægere og samlere. Forskerne påpeger, at dagslys blandt andet kan påvirke stofskiftet, humør, kropstemperatur, puls, D-vitamin og blodtryk.

Noget af det første, der forsvinder i de store kontorbyggerier med glasfacader, er fuldspektret lys, fordi glasset beklædes med filtre, som skal holde varmen ude – desværre betyder det også, at det røde lys forsvinder. NASA har eksempelvis arbejdet med rødt lys, som kan bruges til at hele sår hurtigere, og forsøgene viser også, at rødt lys være med til at lindre posttraumatisk stress, fordi lyset sætter en proces i gang i kroppen og mindsker angst.

”Økonomerne har desværre vundet kampen om lyset, men jeg håber, at flere vil få øjnene op for, hvad det faktisk betyder for trivslen og ikke mindst effektiviteten, når mennesker opholder sig i fuldspektret lys,” siger Esko Schmidt-Sørensen og uddyber:

”Hvad hjælper det, hvis kontoret kan spare 1000 kr. på elregningen, hvis det så omvendt betyder, at medarbejderne bliver syge, hvilket er meget mere omkostningstungt både for den enkelte og for virksomheden.”

Lyset styrker trivsel
På lampefabrikken i Herfølge arbejder de netop med at fremstille lyskilder, der giver masser af godt lys. Den store lampe Felt falder straks i øjnene med en diameter på 1.4 meter.

– Lampen, der er skabt af filt, fremstilles af gamle colaflasker og er skabt til at kunne hænge over et mødested i et storrumskontor. Lampen vil ikke blot give godt lys, men materialet er også lyddæmpende, så lampen er med til at skabe et rum i rummet, fordi den trygt favner mødedeltagerne med sin kuppel. Felt, hvis lys er fuldspektret, lyser med 2000 lux, hvor den danske standard til lamper er på 500 lux.

Når vi sidder foran skærmen, så betyder skærmens blå lys, at pupillerne trækker sig sammen, og når blikket så bevæger sig væk fra skærmens stærke lys og ud i rummet, så udvider de sig, hvilket trætter øjnene i løbet af en arbejdsdag. Forskerne har også påvist, at børn fx lærer mere, hvis lokalet lyssættes rigtigt, og der er pendler over bordene.

”Flere forskningsresultater peger i retning af, at sygdomme som Parkinson, demens, sklerose og Alzheimers har en klar sammenhæng med lys,” forklarer Esko Schmidt-Sørensen, som også opfordrer kontorerne til at bruge den nye teknologi til at eksperimentere med lyset, så det minder om dagens rytme.

Leg blot med lyset
En oplagt mulighed er at styre lyset på kontoret i løbet af dagen, så det imiterer dagslysets rytme, hvor morgenens kølige, skarpe blå farver indikerer, at det er tid til at stå op, og de blide beroligende, røde nuancer fra aftensolen sender signal til kroppen om, at det snart er tid til at gå til ro.

Lys kan have forskellige farver.  

Normalt opfatter vi solens lys som hvidt, men i virkeligheden indeholder solens lys alle de farver, man kan se i en regnbue – når vi ser alle farverne på én gang opfatter vores øjne bare lyset som hvidt. 

Rødt lys’ bølgelængde er længst, derefter kommer orange, gul, grøn og til sidst blå. 

Kilde: www.videnskab.dk 

Læs meget mere om alle mulighederne og se lyset på

eskodesign.com 

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DortheT02
Farmaceuten som game changer
Handlingsplan
Sådan holder du dit ledelsesfaglige niveau
Victor_1
Databeskyttelse er måske den mest oversete faktor i digitaliseringen

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...