Sponseret indhold

Affald med en god mavefornemmelse

Løsningen på Tisvildeleje Strand byder på kildesortering til restaffald og indsamling af flasker og dåser.

Af:

Hvor end Bigbelly kommer frem, sørger den smarte, lukkede affaldsløsning for markante fald i antal tømninger og affald på jorden. Synlighed, adfærdsdesign og data giver renere byer, mindsker kundernes CO2-aftryk og bidrager til en bæredygtig udvikling.

En stor mave på 570 liter, moderne teknologi og adfærdsdesign, der frister til at blive brugt, hjælper år for år stadig flere danske byer og virksomheder med at skabe renere bymiljøer og indsamle mere affald til gavn for pengepung, miljø og borgernes komfort i det offentlige rum.

Skraldespandsløsningen under navnet Bigbelly kan fås i flere afskygninger eksempelvis med solceller, komprimator, lydmodul, mobil wi-fi og corona-venlig fodpedal, en pioner inden for smarte løsninger i byrummet, der siden 2004 spredt sig fra Boston i USA til det meste af verden. På vores kanter er den at finde hos 180+ kommuner og virksomheder i Norden.

Lukket land for mågerne
For fem år siden var Helsingør Kommune var blandt de første kommuner herhjemme, der lod Bigbelly indtage byrummet. Løsningens stormavede affaldspande, der kunne tale, havde en markant og positiv effekt.

”Før Bigbelly havde vi 170 skraldespande nede i Helsingør City. Hver dag kørte to mand igennem byen for at tømme dem. De 170 skraldespande blev erstattet med blot 31 Bigbellyløsninger. Vi har sparet seks mandetimer pr. dag. Hver dag går en enkelt medarbejder ind i systemet og tjekker, hvilke Bigbelly-enheder, der skal tømmes, og når det er gjort, kan medarbejderen kaste sig over andre opgaver,” siger driftsleder Morten Juul Koch fra Nordsjællands Park & Vej, et fælleskommunalt selskab, som drifter park og vej i Fredensborg og Helsingør.

Bigbelly har gjort Helsingør til en renere by, fortæller Morten Juul Koch.

”Det er også de tilkendegivelser, vi får fra borgerne. Jeg tror, det skyldes en kombination.
De gamle skraldespande var mindre og åbne, og som havneby har vi måger og andre fugle, der plukker affald. Det kan de ikke i Bigbelly. Vi har også lydmoduler på hele Bigbellyløsningen i Helsingør By. Vi var på forhånd i tvivl, men de voksne synes om det, og børnene synes, det er sjovt at smide affald i og få Bigbelly til at sige noget.”

Bigbelly i Zoologisk Have København.

Strategisk placering i byen
Bigbelly-løsningen reducerer ifølge en rapport fra bl.a. Stockholm godt 60 procent af affaldet på jorden og fjerner risikoen for overfyldte affaldsspande samt den ”luft”, der koster kunderne mest i den daglige håndtering.

Ambitionen med Bigbelly er at bidrage til en bæredygtig udvikling på kloden gennem smart og effektiv håndtering af affald. Derfor handler Bigbelly ikke kun om fjernelse af affald, men også om at nedbringe CO2- udslip og spildte arbejdstimer ved at ændre affaldshåndtering fra en reaktiv til en proaktiv opgave styret af data.

Ved at udnytte de data, Bigbelly genererer, lærte Helsingør hurtigt at placere skraldeløsningerne optimalt rundt omkring i gadebilledet.

”Først gik vi byen igennem og fandt nogle strategiske steder til Bigbelly. Fordi vi reducerede antallet, blev der længere imellem dem. Derfor var det umiddelbart vigtigt for os, at når man passerede den ene, skulle man kunne se den næste længere henne i gademiljøet, så man altid vidste, hvor man kunne komme af med affaldet. Derefter så vi på, hvor meget de enkelte affaldsløsninger blev brugt. Vi satte flere op i brændpunkter og flyttede rundt på de øvrige, så alle blev brugt nogenlunde lige meget,” siger Morten Juul Koch.

Vi kan reagere hurtigt
Blandt de nyeste kommuner på det danske Bigbelly-landkort er Gribskov, som i 2018 og 2019 havde den smarte affaldsløsning på prøve i den meget besøgte badeby Tisvildeleje.
Nu har den nordsjællandske kommune så indgået en lejeaftale for fire år, der omfatter 30 enheder. Løsningen på Tisvildeleje Strand byder på kildesortering til restaffald og indsamling af flasker og dåser, forklarer ingeniør i Gribskov Kommune, Monique Palmvig.

”Bigbelly er blevet taget godt imod af borgere og sommergæster. Vi har placeret dem i Tisvilde igen, og ellers står de rundt omkring ved kommunens strande og i parker. Vi oplever, at vi indsamler mere affald, og at der ligger markant mindre affald rundt om Bigbelly. Der er mindre oprydning omkring affaldsløsningen end tidligere. Her i coronaperioden er folk pludselig søgt mod strande og parker, men vi kan se i systemet, at presset kommer og kan reagere hurtigt, når en Bigbelly er ved at blive fyldt tidligere end normalt”.

Det handler om synlighed – ikke om meter
Generelt reducerer Bigbelly kundernes tømninger med mere end 70 procent, oplyser Ronnie R. Zimling, salgsdirektør i EFW ECO, som har agenturet på Bigbelly Smart Waste i Norden. Kunder, der bruger den digitale Bigbelly platform, har overblik i realtid og ligger typisk over 90 procent i reduktion.

De gode resultater skyldes en kombination af medarbejdernes engagement, data og vigtigst: synlighed. Den store succes grunder i adfærdsdesign, vurderer Ronnie R. Zimling, det er bæredygtigt hele vejen rundt.

”Det kan gøre en forskel for mennesker, at ting bliver mere synlige og bryder de vante rammer frem for arkitektonisk design, der typisk falder alt for meget ind i baggrunden.
Derudover har vi data og nudging som en faktor, foruden den lokale viden. Håndtaget er for eksempel designet, så den bevægelse, der skal til, ligner den, vi åbner døre med. Det er kodet i vores hjerne, at man tager fat på samme måde. I disse tider er den corona-venlige fodpedal et tilvalg, brugeren er glad for.”

Bigbelly reducerer antallet af spande med minimum 40 procent, viser erfaringerne.

”Det bryder med hypotesen om, at folk ikke vil bruge dem, hvis ikke de står tæt nok på. Det har vi modbevist med Bigbelly utallige gange. Det handler om synlighed og ikke om meter.”

FAKTA

Bigbellys platform rapporterer status og påfyldningsniveau for hver enhed direkte til dem, der er ansvarlige for en mere effektiv planlægning. Det sparer indsamlingsomkostninger, transport og CO2-udledning. Bigbelly kan nemt flyttes eller tilføjes avanceret teknologi drevet af solenergi. Bigbelly løsningens flagskib kan rumme 570 liter affald på samme overflade som en traditionel skraldespand.

Se mere på www.ewfeco.com

Det handler om synlighed og ikke om meter

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Bucher_CityFlex_C40e_2
​​Hvem spænder ben for grøn transport?​ 
Samfundets øjne er stift rettet mod den grønne omstilling, og på hvordan vi hver især – virksomheder, kommuner og private – kan bidrage...
Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Nu kan danske virksomheder få testet deres AI-produkter til Smart Cities
Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF)...
Trifork 1
Dansk softwarefirma bygger intelligente kontorbygninger
Trifork udvikler blandt andet software til Smart Buildings og IoT. På trods af at byggebranchen giver mulighed for at anvende en række...