Sponseret indhold

Det er for pinligt Danmark

Anette Vainer, CEO hos Fortinet

Af:

Det går for langsomt med at skabe diversitet på arbejdspladserne. Vi ved jo godt, hvad der skal til, lyder ordene fra CEO hos Fortinet Anette Vainer, der understreger, at it-branchen står stille, når det handler om diversitet. Varen skal sælges anderledes, branchen skal kigge indad, og diversiteten skal tænkes ind allerede i folkeskolen og på STEM uddannelserne.

Undersøgelser fra it-branchen viser, at teams, der inkluderer forskellige typer køn og fagligheder, træffer bedre beslutninger 87% af gangene. Diversiteten påvirker også resultaterne, der i de sammensatte grupper er 60% bedre end gennemsnittet. 

”Når det kommer til at få flere kvinder ind i branchen, flytter Danmark sig langt mindre end de EU-lande, vi sammenligner os med, og det er svært at fastholde kvinderne i job,” siger Anette Vainer, der ikke er afvisende, når det kommer til at indføre kvoter, fordi det virker. Den øremærkede barsel til mændene er også et skub i den rigtige retning,  

”Det bliver nødt til at gøre lidt ondt, når de fasttømrede kulturer skal brydes. De nye barselsregler er et godt eksempel: Mange ledere mærker nu for alvor, at både mænd og kvinder går på barsel. Det betyder forhåbentligt, at næste gang en ny ung medarbejder skal ansættes, så ses der ikke længere på køn, fordi barsel nu er et fælles anliggende.”  

Flere kvinder på studierne 
Anette Vainer glæder sig dog over, at antallet af kvinder på landets it-uddannelser er steget med 13 procent mellem 2019-2022. Kvinder udgør dermed omkring 30 procent af de optagne på it-uddannelserne: 

”Nu har vi endelig fået flere kvinder ind på studierne, hvilket er en god begyndelse. Fra politisk side skærer de i antallet af studiepladser. Det virker ret hovedløst, når vi ved, hvor mange STEM kandidater vi kommer til at mangle på sigt.”  

It er også bløde værdier 
Anette Vainer fremhæver hele life science industrien som et forbillede, hvor en teknisk tung og meget videnskabelig branche er lykkedes med at implementeret blødere værdier. Det afspejles blandt andet i, at branchen tiltrækker mange kvinder: 

”It og tech handler jo også i høj grad om blødere værdier og om at være med til at skabe fremtidens bæredygtige løsninger – både i erhvervslivet, privat og i samfundet. Det skal vi have tydeligere frem i de cases, de studerende arbejder med, i de jobopslag branchen leverer og i hverdagen på arbejdspladserne.” 

Mange virksomheder har arbejdet med sproget i jobopslag, hvor der er kommet færre bullets og flere bløde ord om samarbejdet i teams og kulturen i virksomhederne for at styrke diversiteten.  

”Det er godt at se, hvordan fx ITU har knækket koden og tiltrækker i dag flere kvinder. For der går ofte for mange dimsedutter og features i den, når snakken falder på it-branchen. Vi skal huske at få andre værdier og det lange perspektiv med for at styrke diversiteten.” 

Vi skal turde mere  
Virksomhederne kæmper om de samme kandidater, og Anette Vainer kommer med en lille bøn:  

”Måden, vi ansætter på i Danmark, er utrolig fasttømret. Det starter ofte med lidt øldrikkeri mellem ligesindede for at høre, hvem der kan være en interessant kandidat til jobbet. 

Vi skal blive bedre til at tænke af boksen, inden vi ansætter i stedet for på forhånd at bestemme, hvem der er interessant. Ofte kan vi selv efteruddanne kandidaterne, så i stedet for at skræmme potentielle ansøgere væk, skal vi tiltrække med blødere værdier, som der jo er masser af i hverdagen på arbejdspladserne. Vi er jo ikke blot en flok nørder på arbejdspladsen, men en mangfoldig gruppe, der løser tingene sammen.”  

Opgøret med bias 
Hos it-virksomheden Fortinet, hvor Anette Vainer er CEO, arbejder de selv målrettet med paradigmeskiftet.  

”Alle har bias, vi ved det bare ikke. Derfor træner vi blandt andet i ledergruppen for at gøre op med fordommene og blive mere inkluderende.” 

Fortinet sikrer de største virksomheder, tjenesteudbydere og offentlige organisationer over hele verden på tværs af hele it-infrastrukturen. Fortinet leverer højtydende integrerede sikkerhedsløsninger til deres kunder så det er muligt at afværge cyberangreb både i dag og i fremtiden.

Læs mere på www.fortinet.com

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
DSC_0970
Faciliteterne der baner vejen for lægemidlerne
BH-highres
Forretningsrejsende mødes i Danmark
Intro 2
Den moderne leder skal lære fra sig

Læs også

Fotograf Sif Meinckewww.sifmeincke
Den generelle trussel fra cyberangreb i Danmark er meget høj 
Det samme er danske virksomheders kompetence til at levere løsninger, der kan beskytte samfundet, virksomheder og centrale institutioner. Så...
de-fem-storste-globale-risikoer-i-2024-og-2025 (1) copy_
Misinformation og cybersikkerhed er de største globale trusler
Over de næste to år vil AI-genereret misinformation være den største globale trussel skarpt forfulgt at cybersikkerhed. Det slår over...
Natasha-Friis-Saxberg-4-Storformat (1)
Cybersikkerhed er blevet et mange-hovedet monster
Der går ikke mange dage mellem, at man hører om en ny virksomhed eller branche, der har været udsat for et cyberangreb. Og det er måske...