Tirsdag den 27. juni åbner digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) en konference for Test- og Eksperimenterings-Faciliteterne (TEF) i EU. Bag den kryptiske betegnelse ligger en massiv satsning fra EU for, at Europa skal være blandt de førende inden for ansvarlig kunstig intelligens.
Helt konkret vil EU opbygge en række testcentre for AI, som skal give virksomheder nem og effektiv adgang til at kunne teste, om deres AI-produkter virker efter hensigten, om de er sikre, og om der er tænkt over den etiske dimension. Navnlig SMV’er, der producerer AI-baserede produkter, forventes at få god gavn af testcentrene.
Åbningen af projektet foregår i DI i Industriens Hus. DI er med i projektet for at sikre, at danske virksomheder får hjælp til at navigere i den ret omfattende regulering, der kommer fra EU i forhold til AI. Når der stilles høje krav til de AI-baserede produkter, er det samtidig vigtigt, at det gøres nemt og effektivt for virksomhederne at kunne leve op til kravene og få testet deres produkter – og det er netop omdrejningspunktet i EU-projektet.
”EU-projektet skaber et fast track for danske AI virksomheder, så de hurtigt kan nå markedet med deres produkter og samtidig leve op til EU-krav om ansvarlighed og etik. Hermed får danske virksomheder en stærk pakke i forhold til at kunne konkurrere med virksomheder globalt. Visionen er, at AI-produkter ”Made in EU” kommer hurtigere på markedet og er bedre end tilsvarende produkter fra andre dele af verden, siger fungerende branchedirektør i DI Digital, Andreas Holbak Espersen.
EU-projektet er ledet fra Danmark med DTU som koordinator samt bl.a. We Build Denmark og DI. Selvom projektet er dansk ledet, er det et klassisk EU-projekt med deltagelse af parter og testfaciliteter fra 11 lande i EU. Formålet er at inkludere den bedste viden og erfaring på området fra hele EU. Gennem samarbejde i EU kan vi skabe viden, der kan matche andre globale regioner og skabe et økosystem, hvor testfaciliteter hurtigt kan lære af hinanden.
Projektet er målrettet AI-produkter til Smart Cities og det offentlige rum. Derfor skal projektet også give kommuner, regioner, stater mv. en ekstra sikkerhed for at kunne indkøbe produkter, der både er teknologisk cutting edge, men samtidig gennemafprøvede og sikre. Projektet vil derfor bygge bro mellem leverandører og kunder, så vi også kan fremme, at vi får AI-baserede produkter, der faktisk efterspørges i kommunerne. Test- og afprøvningsfaciliteterne skal tilbyde virkelighedsnære troværdige test, inden teknologien bliver sluppet løs i byerne.
For at samle økosystemet omkring kommuner, testcentre og AI-leverandører er der oprettet en selvstændig brancheforening, TEF DK. Her kan alle parter deltage og følge med i udviklingen. Eftersom foreningen samtidig er med i Citcom.ai (det europæiske projekt), kan den danske forening, TEF DK, nyde godt af den viden og erfaring, der skabes i EU – fra første parkét. Store danske aktører har allerede meldt sig som testcentre. Fx Force Technology, TDC NET, KMD, Teknologisk Institut og Københavns Universitet.
Det er store summer, der afsættes til projektet. Samlet set afsætter EU 1,65 mia. kr. for at accelerere udviklingen. Den danske regering bakker op om projektet og har ligeledes tilført finansiering for 12,5 mio. kr. Den danske finansiering er med til at sikre, at der skabes et velfungerende økosystem for AI i Danmark.