Det er nok de færreste, der til daglig tænker nærmere over virksomhedens eller organisationens fiberbaserede backbonenetværk. Men med de tyske jernbaners nylige, og indtil videre uopklarede angreb på netop jernbanernes backbone er denne del af infrastrukturen blevet en sikkerhedsmæssig risiko.
”Selve fiberen og det kabel den løber i er i langt de fleste tilfælde en standardtype. Vi anvender råkabler, som er godkendt til militære applikationer, hvorfor det er robust og armeret, men samtidig rimeligt fleksibelt. Faktisk kan man køre en kampvogn hen over kablet uden at beskadige det. Men det handler også om selve interfacet, altså konnektorerne samt det indre interface, der udgør selve overgangen mellem kablerne eller det, som sker inde i konnektoren. Her arbejder vi med den såkaldte Expanded Beam Performance-teknologi, hvori der indgår en linseteknologi til overførsel af det optiske signal i stedet for at sende det via direkte kontakt mellem to fiberender. Det at man anvender linser udvider det optiske felt på en sådan måde, at snavs, støv, olie og andet, der kan risikere at trænge ind i konnektorerne ved adskillelse og samling, får mindre betydning”, indleder Nordisk salgschef Mads Haastrup, ODU Denmark ApS.
Fra datacenter til kampzone
Oprindeligt er Expanded Beam Performance udviklet til brug i store datacentre, hvor 3M udviklede de helt særlige linser, der er en væsentlig del af denne teknologi. Imidlertid har tyske ODU licenseret teknologien, har videreudviklet den, og tilbyder den nu til de miljøer i verden, hvor der virkelig stilles meget høje krav til at fiberforbindelser bare skal virke – typisk ved militære applikationer samt i den del af industrien, hvor regn, mudder, skidt og støv er hyppige gæster i miljøet. Bliver en sådan forbindelse tilsnavset skyller man den blot i en spand rent vand og samler konnektoren igen – så kører forbindelsen videre, helt uden specielle rensesæt.
”Denne evne skyldes netop udvidelse af det optiske felt, der gør at skidt og støv får mindre indflydelse på signalkvaliteten eller -stabiliteten. Det unikke i vores brug af teknologien er at vi anvender high grade plast- og ribbonfiber, som termineres ind i plasten, hvori linsen udgør en integreret del. I forhold til almindelige Expanded Beam-applikationer kan vores løsning hastighedsmæssigt konkurrere med almindelige fiberforbindelser – men altså med den stærkt øgede robusthed og pålidelighed”, fortæller Mads Haastrup.
Helt ny teknologi
I og med at fiberforbindelser ikke i sig selv etablerer elektrisk ledende forbindelse mellem kablets to ender, og der heller ikke indgår elektrisk ledende komponenter i selve fiberen, er fiberforbindelser stort set ufølsomme over interferens og elektromagnetiske felter. Til særlige applikationer, eksempelvis inden for medicoteknologi har ODU udviklet hybride alt-i-et interfaces, som kan overføre elektrisk strøm, data, fiberoptik og væske i ét og samme stik. Ligesom kablerne – takket være lav vægt – kan udrulles rygbåret af en enkelt soldat i felten.
”Denne teknologi er faktisk helt ny, idet vi blot har markedsført produkterne gennem et halvt års tid, og indsamlet og implementeret markedets tilbagemeldinger. Ved udviklingen har der blandt andet været lagt stor vægt på fleksibiliteten og fx gør det lave tab i stikket det muligt for at forlænge flere kabler med hinanden over længere afstande – p.t. op til 500 meter pr. tromle, der kan bæres og udrulles af en enkelt person. Netop robustheden indebærer at Expanded Beam Performance-teknologien er særdeles anvendelig ved civile applikationer, hvor der kan forekomme udendørs brug. Eksempelvis i kabelgrave langs jernbaner og veje, hvor man har mulighed for at lave konnektering udendørs på et elskab, chassis eller teknikhus. I disse anvendelser er længderne selvfølgelig defineret af kunderne”, slutter Mads Haastrup.