Sponseret indhold

Du har ingen troværdighed uden transparens i dine CO2-data

Eksempeer på Eivees CO2 dashboards med brug af fiktivt data.

Af:

Der er ingen vej udenom. Virksomhederne må handle, hvis Danmark skal nå målsætningen om at reducere CO2-udleningen med 70% inden 2030. Nøglen er data, men udfordringen er, at data er en kompleks størrelse, især når man kigger på CO2-aftrykket i forsyningskæden – de såkaldte Scope 3 udledninger. Det gør det svært at udregne korrekt, men langtfra umuligt. Den danske virksomhed EIVEE har udviklet en løsning, der giver fuld sporbarhed af hele virksomhedens klimaaftryk på tværs af forsyningskæden. Falck bruger løsningen til at drive deres grønne omstilling og har været med i udviklingen af denne.

Hvor virksomhederne før arbejdede frivilligt med bæredygtighed for at styrke den grønne profil, er det i dag blevet et ‘license to operate’ med stigende krav fra kunder, samarbejdspartnere og det kommende EU CSRD-direktiv om rapportering. 

”Virksomhederne er derfor nødt til at kunne dokumentere udledningen af CO2 for overhovedet at have en relevans på markedet. Og medmindre disse virksomheder også afdækker deres CO2-udledninger i forsyningskæden, så er alle påstående om CO2-neutralitet i bedste fald tomme løfter – og i værste fald greenwashing.” fortæller Peter Schack, Chief Executive Officer & Co-Founder hos EIVEE.

Forsyningskæden er den store synder
De fleste virksomheder er ved at have styr på deres Scope 1 og 2 udledninger, men Scope 3-delen volder problemer for langt størstedelen af dem. 

”Vi ved, at hovedparten af en virksomheds CO2-aftryk ligger hos leverandørerne i forsyningskæden, der f.eks. omhandler indkøb af materialer, tjenesteydelser og fragt. Udfordringen er, at der er meget lidt gennemsigtighed i den slags data. Ringer virksomheden til en leverandør, kan de i 99,5% af tilfældene ikke hjælpe med data, fordi de ikke er tilgængelige eller bearbejdede i et format, hvor de kan indgå i afrapportering.” siger Peter Schack og uddyber:

”Ser man eksternt, støder man ofte på CO2-beregnere, hvor man blot skal uploade sin data, og så spytter den en rapport ud bagefter. Det holder ikke rigtigt, i hvert fald hvis man spørger os. Man skal jo stille sig selv spørgsmål som: Hvad er kvaliteten af den data? Er den blevet renset? Og kategoriseret? Data er jo ikke bare data”. 

Kvalitet skabes i samspil mellem menneske og maskine
Hos EIVEE har de skabt en løsning i samspillet mellem menneske og maskine, som sikrer fuld transparens, hvor de kortlægger data fra relevante datakilder, renser data på tværs af systemer, sikrer sammenhæng og skaber gennemsigtighed i klimarapporteringen.

”Vi garanterer fuld gennemsigtighed, så virksomhederne får et reelt overblik, lever op til lovgivningen og kan dokumentere præcist hvor grønne de er – hverken mere eller mindre,” forklarer Peter Schack.

Falck er en af de virksomheder, som samarbejder med EIVEE: 

”I Falck er vi optaget af at fremme bæredygtige sundhedsydelser samtidig med, at vi reducerer vores klimaaftryk. Vi ved, at omkring 65% af vores CO2-aftryk ligger i forsyningskæden, altså i vores indkøb hos leverandører. Derfor har vi brug for data og ikke estimater, når vi skal drive den grønne omstilling samt dokumentere, at vi lever op til kravene,” fortæller Christian Baltzer, CFO hos Falck: 

”Det er en helt naturlig udvikling for os at co-create værktøjet fra EIVEE til også at indeholde C02-forbrug, da det hjælper med at få data på hvordan vi leverer vores services, fra en bæredygtig vinkel. Ved at skabe gennemsigtighed i vores forbrug har vi et værktøj, der kan skabe fundamentet for en datadreven grøn omstilling.” 

Brug medarbejdernes tid, hvor det giver bedst mening
EIVEE, der blev stiftet i 2020, har i dag omkring 50 ansatte og er i markant vækst.  Ved at lade EIVEE bearbejde udregningen af dataen, frigiver virksomheden dermed tid til deres medarbejdere, som i stedet kan fokusere på at opnå konkrete målsætninger og CO2-reduktioner.  

”I stedet for at virksomhedens medarbejderne bruger 97% af deres tid på at sende Excel ark rundt med estimater, får de nu tid til at drive den grønne omstilling ved at sætte konkrete projekter i gang, der skaber forandring. Fordi vi har et team af eksperter og en banebrydende softwareløsning, kan vi udregne data langt hurtigere og mere præcist end hvis virksomheden selv skulle gøre det. Og så skal man også lige huske på, at du kan komme i gang for en omkostning, der ligger under en halv fuldtidsmedarbejder – så der er ingen undskyldninger!” siger Peter Schack. 

Så kom godt i gang med den grønne omstilling her: www.eivee.io

EIVEE, der blev stiftet i 2020, har omkring 50 medarbejdere. EIVEE hjælper virksomhederne med at skabe transparens i data. Virksomhederne får det fulde overblik over deres CO2-aftryk på tværs af Scope 1, 2 og 3.

Læs mere på www.eivee.io.

Virksomhederne er derfor nødt til at kunne dokumentere udledningen af CO2 for overhovedet at have en relevans på markedet

Mest læste på BusinessReview.dk

1600px_COLOURBOX53565833--
Legal Tech gør det nemmere at have medarbejdere
annonce
Miljømærkning og klimakrav - bliver medicin også bæredygtig?
1_1
Nyt udstyr kræver ny viden
Artikel billede uden skærelinjer
Gør det enkelt for medarbejderen at rejse sikkert
automationssystemer_CMYK
Ny standard for design af maskiners betjeningssystemer på vej

Læs også

Mette_Bjøkvik-2 copy
Dansk Erhverv: EU-regler ruller ind over danske virksomheder
Ny lovgivning for arbejdsgivere ruller ud over danske virksomheder i en lind strøm i denne tid. Mange virksomheder er godt med. Det...
A white keyboard with a red key and the whistleblower word
Sådan etablerer virksomhederne en whistleblowerordning 
Virksomheder med mere end 50 medarbejdere skal nu have en whistleblowerordning. Sibilum guider til, hvordan virksomhederne får etableret den...
DSC02069-2
Kom godt i gang med tidsregistrering
De nye tilføjelser til arbejdstidsloven træder i kraft den 1. juli, og det får betydning for alle danske arbejdsgivere, der skal indstille...